Η απόκοσμη «μουσική» του φεγγαριού

ΚΟΣΜΟΣΗ απόκοσμη «μουσική» του φεγγαριούΔευτέρα, Φεβρουάριος 22, 2016 - 11:55

Η απόρρητη εμπειρία που έζησε το πλήρωμα του «Apollo 10» με «ήχους» από τη σκοτεινή πλευρά

Μια μυστηριώδη και ανεξήγητη «μουσική» άκουσαν από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης οι αστροναύτες της αποστολής «Apollo 10», ενώ βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, δύο μήνες πριν από την προσσελήνωση του Νιλ Αρμστρονγκ.

Tο Σαββατοκύριακο 27-28/02 η Espresso

weekend παρουσιάζει:
ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΙΒΑΡ
Με τα ωραιότερα παλιά λαϊκά τραγούδια μέσα από
σπάνιους δίσκους της ιστορικής δισκογραφικής εταιρίας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Τα δεδομένα αυτά βλέπουν πρώτη φορά τώρα το φως της δημοσιότητας, καθώς προκύπτουν μέσα από ηχογραφημένες συνομιλίες του πληρώματος, που αποχαρακτηρίστηκαν το 2008 και αποκαλύφθηκαν χτες στην εκπομπή του Science Channel «NASA'S Unexplained Files».

Οπως προκύπτει από τις ηχογραφήσεις, η κάψουλα του «Apollo 10» βρισκόταν στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, μακριά δηλαδή από οποιαδήποτε γήινη ραδιοφωνική εμβέλεια, όταν οι αστροναύτες άρχισαν να ακούν απόκοσμους ήχους στα ακουστικά τους. Στις κασέτες ακούγονται να αντιδρούν με έκπληξη και σύγχυση στους παράξενους αυτούς θορύβους, αλλά και να προβληματίζονται σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να αναφέρουν στο συμβάν στο κέντρο επιχειρήσεων της NASA, πίσω στη Γη.

«Το ακούς; Αυτό το σφύριγμα; Χουουου» λέει ένας εκ των αστροναυτών, ενώ ένας συνάδελφός του σχολιάζει ότι «ακούγεται σαν διαστημικού τύπου μουσική». «Αυτό είναι σίγουρα παράξενη μουσική» συμφωνεί ο πρώτος.

Η «μουσική» διήρκεσε σχεδόν μία ολόκληρη ώρα, όσο δηλαδή η κάψουλα του «Apollo 10» περιπλανιόταν στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, ενώ το συγκεκριμένο ηχητικό ντοκουμέντο κρατήθηκε απόρρητο από τη NASA έως το 2008, οπότε αποχαρακτηρίστηκε.

«Υπήρχε κάτι εκεί πέρα»

«Το πλήρωμα του "Apollo 10" ήταν απόλυτα εξοικειωμένο με το είδος των ήχων που θα έπρεπε να ακούει. Η λογική μου λέει ότι αν ηχογραφήθηκε κάτι άλλο εκεί πέρα, τότε υπήρχε κάτι εκεί πέρα» δήλωσε ο αστροναύτης του «Apollo 15» Αλ Γουόρντεν, στο πλαίσιο του χτεσινού επεισοδίου της εκπομπής «NASA'S Unexplained Files», στο οποίο προβλήθηκε το ηχητικό ντοκουμέντο.

Επιστήμονες διάφορων ειδικοτήτων επιχείρησαν να μελετήσουν το φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εκπομπής εξετάζοντας πολλές πιθανές εξηγήσεις, μεταξύ των οποίων την πιθανότητα παρεμβολής μαγνητικού πεδίου ή ατμόσφαιρας, ωστόσο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα. Η προέλευση των ήχων εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο και ενισχύει την επιχειρηματολογία όσων υποστηρίζουν ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή.

Keywords
Τυχαία Θέματα