Ιδιωτικά ΑΕΙ στις προθέσεις του αρχηγού της Ν.Δ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗΙδιωτικά ΑΕΙ στις προθέσεις του αρχηγού της Ν.Δ. Τετάρτη, Σεπτέμβριος 14, 2016 - 14:17

Ιδιωτικά πανεπιστήμια, άρση γεωγραφικών περιορισμών για το πού θα πάει ο μαθητής σχολείο και κατ' οίκον εκπαίδευση είναι τρεις από τις προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Αβραντίνη με τίτλο «Εκπαίδευση: Ελεύθερη επιλογή ή μια γάτα που γαβγίζει».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέφερε τη θέση της παράταξης, που στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος δεν πέρασε την ύστατη στιγμή, όταν

ο Γ. Παπανδρέου είχε κάνει πίσω μετά τις αντιδράσεις τότε στο ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του άρθρου 16, ώστε να επιτρέπονται και ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας.

Μια πρόταση αυτονόητη και ρεαλιστική, ειδικά από τη στιγμή που από το... παράθυρο λειτουργούν ήδη αρκετά ιδιωτικά πανεπιστημιακά κέντρα στη χώρα μας που έχουν άμεση διασύνδεση (ουσιαστικά είναι παραρτήματα) με τα ξένα πανεπιστήμια! Αυτή η δυνατότητα σπουδών σε ξένο ΑΕΙ, αλλά από την Ελλάδα, αποδεικνύεται στην πράξη σωτήρια για χιλιάδες οικογένειες, που διαφορετικά δεν θα άντεχαν τα τεράστια έξοδα. Επίσης, αν τελικά επιτρέπονταν στην Ελλάδα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα δινόταν μεγάλη ώθηση στην οικονομία και η χώρα μας θα μπορούσε δυνάμει να φιλοξενήσει χιλιάδες ξένους σπουδαστές, λόγω και των επιπτώσεων του πρόσφατου Brexit.

Ξένοι φοιτητές

Συγκεκριμένα υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα μπορούσαμε να συζητάμε για 100.000 ενδεχομένως ξένους φοιτητές, 10.000 νέες θέσεις διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και πάνω από 5.000 νέες θέσεις διοικητικού προσωπικού. Αλλά προφανώς, για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει επιτέλους να σπάσουμε το ιερό ταμπού του άρθρου 16 του Συντάγματος, το απόλυτο τοτέμ της αντιμεταρρύθμισης στη χώρα». Μάλιστα ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποκάλυψε: «Το Σύνταγμα του 1864, πριν από ακριβώς 152 χρόνια, ανέφερε: "Επιτρέπεται εις ιδιώτας και εις νομικά πρόσωπα η ίδρυσις ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων λειτουργούντων κατά το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους"».

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι η άρση των γεωγραφικών περιορισμών στην επιλογή σχολείου, η άρση της οπισθοδρομικής απαγόρευσης της κατ' οίκον εκπαίδευσης και η μείωση των σημαντικών αντικινήτρων της επιλογής της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι θέματα που πρέπει να μπουν στον διάλογο.
Τέλος, κατά την παρουσίαση έγινε συζήτηση και για τα «κουπόνια εκπαίδευσης» (vouchers), ένα μοντέλο επιδοματικής πολιτικής στην εκπαίδευση που χρηματοδοτεί τον μαθητή και όχι το σχολείο, και έτσι δίνει την ελευθερία επιλογής. Γι' αυτή την πρόταση ο κ. Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον συγγραφέα: «Δεν ξέρω αν είμαστε έτοιμοι να πάμε κατευθείαν σε αυτό το στάδιο και να συζητήσουμε τόσο τολμηρές προτάσεις. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είμαστε ακόμα ώριμοι».

Keywords
Τυχαία Θέματα