Καζαντζάκης και για Οσκαρ

SHOWBIZΚαζαντζάκης και για ΟσκαρΤρίτη, Φεβρουάριος 16, 2016 - 17:45

«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» για ακόμη μια φορά! Τις βάσεις για μια κινηματογραφική ταινία που θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να φτάσει ακόμη και έως τα ξενόγλωσσα Οσκαρ έβαλαν χθες η Νίκη Σταύρου, εκδότρια και δικαιούχος των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, ο Σταύρος Αρναουτάκης, περιφερειάρχης Κρήτης,

και ο σκηνοθέτης του «Νησιού» και άλλων τηλεοπτικών -και όχι μόνο- επιτυχιών Θοδωρής Παπαδουλάκης.

Η Espresso weekend (το Σαββατοκύριακο 20/02) παρουσιάζει τον ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΗ
Εγώ δεν έχω βγάλει το σχολείο • 2 CD με 30 μεγάλα τραγούδια!
ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ «ESPRESSO WEEKEND»

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ

Η συμφωνία για τη δημιουργία του φιλμ, που θα βασιστεί στο αριστούργημα του Κρητικού συγγραφέα, το οποίο είχε μεταφερθεί και στη μικρή οθόνη το 1975, ανακοινώθηκε χθες στην Περιφέρεια Κρήτης, που θα αναλάβει και μέρος της χρηματοδότησης της παραγωγής.

«Εμπιστευόμαστε στα χέρια του πολυτάλαντου οραματιστή σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το έργο “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, που είναι σήμερα τόσο επίκαιρο λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης και του προσφυγικού ζητήματος» δήλωσε η Νίκη Σταύρου σχετικά με την ταινία που, όπως ακούγεται, το σενάριό της θα τοποθετήσει την ιστορία του Νίκου Καζαντζάκη στη σύγχρονη εποχή.

Εκδόσεις

«Ελπίζω η ταινία να αγγίξει τις καρδιές του κόσμου και να μεταφέρει αυτό το εναγώνιο ερώτημα του Νίκου Καζαντζάκη, “άραγε ο Χριστός είναι καταδικασμένος να σταυρώνεται πάντα;”. “Η αγάπη σε αυτόν τον κόσμο πώς μπορεί στις καρδιές των ανθρώπων ν' ανθίσει;”» συνέχισε η εκπρόσωπος των εκδόσεων που φέρουν το όνομα του σπουδαίου Ελληνα λογοτέχνη, ο οποίος δεν ήλπιζε σε τίποτα, δεν φοβόταν τίποτα, ήταν ελεύθερος!

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης επισήμανε ότι νιώθει πάρα πολύ τυχερός που έχει πολύ καλούς υποστηρικτές, όπως την Περιφέρεια Κρήτης, που στηρίζει σημαντικές πρωτοβουλίες πολιτισμού, και ότι παράλληλα νιώθει διπλά τυχερός που του δίνονται τα δικαιώματα για να κάνει ταινία αυτό το υπέροχο λογοτεχνικό έργο.

«Ο σκοπός είναι να διερευνηθούν το νόημα, το περιεχόμενο και το ήθος της συγγραφής του Νίκου Καζαντζάκη σε ένα πλαίσιο σύγχρονο. Μία από τις μοναδικές αξίες του συγγραφέα ήταν ότι αυτά που έγραψε τότε έχουν έντονη απήχηση και στη σημερινή εποχή σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό και άλλα σύγχρονα προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης, που έβαλε τη σφραγίδα του στο θρυλικό «Νησί». Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη η συνεργασία για το έργο του κορυφαίου συγγραφέα, συμπληρώνοντας ότι μόνο οφέλη θα δώσει στην Κρήτη και την Ελλάδα.

Η μεγάλη επιτυχία του 1975 και το φιλμ του Ζιλ Ντασέν

Η τηλεοπτική σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», που προβλήθηκε από την ΕΡΤ, σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη, τη σεζόν 1975-1976, ολοκληρώθηκε σε 50 επεισόδια, διάρκειας 45 λεπτών το καθένα, και σημείωσε υψηλή τηλεθέαση για τα δεδομένα της εποχής. Στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957) η δράση τοποθετείται στη Λυκόβρυση, ένα χωριό της Ανατολίας, όπου ένα παμπάλαιο έθιμο απαιτεί από τους κατοίκους να αναβιώσουν το Πάθος του Χριστού κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Η άφιξη μιας ομάδας Ελλήνων, κυνηγημένων από τους Τούρκους, μοιράζει τη Λυκόβρυση στα δύο: Ενώ ο ιερέας και οι προύχοντες αποδιώχνουν τους απόκληρους, εκείνοι που υποδύονται τους Αποστόλους και τον Χριστό προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Κάπως έτσι, μια άγρια σύγκρουση αρχίζει να εξελίσσεται ανάμεσα στους πρόσφυγες, που έχουν εξαγριωθεί από την πείνα, και στους κατοίκους του χωριού. Στη σειρά πρωταγωνίστησαν μεγάλα ονόματα της υποκριτικής, από την Κάτια Δανδουλάκη και τη Γεωργία Βασιλειάδου έως τον Γιώργο Φούντα, τον Λυκούργο Καλλέργη και, φυσικά, τον Αλέξη Γκόλφη, ο οποίος έδωσε σάρκα και οστά στους ρόλους του «Μανωλιού» και του «Ιησού». Να σημειώσουμε ότι στο μυθιστόρημα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» βασίστηκε επίσης η κλασική ταινία του Ζιλ Ντασέν «Εκείνος που πρέπει να πεθάνει», που προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών τον Απρίλιο του 1957.

Keywords
Τυχαία Θέματα