Μεταμεσονύκτιο «φρένο» Βούτση

ΠΟΛΙΤΙΚΗΜεταμεσονύκτιο «φρένο» Βούτση Δευτέρα, Οκτώβριος 17, 2016 - 15:28

Ο πρόεδρος της Βουλής μπλόκαρε την τροπολογία Παππά για το άμεσο κλείσιμο των καναλιών που δεν πέρασαν στη διαγωνιστική διαδικασία

Η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έβαλε τελικά φρένο στην τροπολογία που είχε καταθέσει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς για το άμεσο κλείσιμο όσων τηλεοπτικών

καναλιών δεν κατάφεραν να πάρουν το πράσινο φως από τη διαγωνιστική διαδικασία.

Με δήλωσή του ο κ. Παππάς γνωστοποίησε επικοινωνία του με τον κ. Βούτση ο οποίος -κατά τον υπουργό- «εξέφρασε την άποψη ότι οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Αυτό και θα κάνουμε». Αυτό ανέφερε, αναγκαζόμενος να κάνει μεταβολή από την προηγούμενη πρωτοβουλία του και να αποσύρει τον τροπολογία.

Τι αναφερόταν

Αυτή προέβλεπε ότι σε πέντε μέρες μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης για τους οριστικούς νέους καναλάρχες τα κανάλια που δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια υποχρεούνται να κλείσουν. Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα:

1. Επέκταση των διοικητικών και ποινικών κυρώσεων προς την Digea και τη διοίκηση του μη αδειοδοτούμενου καναλιού, εφόσον συνεχίζει να εκπέμπει. Συγκεκριμένα, ως προς το ποινικό σκέλος προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως ένα έτος, αντί έξι μηνών που προέβλεπε ο αρχικός νόμος Παππά, ενώ στα διοικητικά προβλέπονται πρόστιμα ύψους έως 1.000.000 ευρώ και κατάσχεση μηχανημάτων.

2. Για τον οικονομικό στραγγαλισμό των μη αδειοδοτούμενων καναλιών προστίθεται ρύθμιση που δεν αναγνωρίζει ως φορολογικά έξοδα τη διαφημιστική δαπάνη μιας επιχείρησης σε μη αδειοδοτούμενο κανάλι.

3. Δίνεται προθεσμία έξι μηνών ώστε οι τηλεοπτικοί σταθμοί με άδεια να εκπέμπουν σε high definition.

4. Περνά στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης η αρμοδιότητα για την παροχή βεβαίωσης προς τους αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για τον αριθμό των εργαζομένων, τις κτιριακές υποδομές κ.ά.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο Νίκος Παππάς επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «δίνει ακόμη μία ευκαιρία για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης», προανήγγειλε πως θα εξαντληθούν «όλα τα περιθώρια συναινέσεων», ενώ διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν σεβαστές οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Σε δήλωσή του, εξάλλου, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ. Κρέτσος τόνισε: «Δεν υπάρχει υπαναχώρηση, είναι πάγια θέση μας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να γίνει αντικείμενο διαλόγου, το λέμε πάνω έναν χρόνο».

Keywords
Τυχαία Θέματα