Στρώνει κόκκινο χαλί στην επιστροφή των Γλυπτών!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο βιβλίο που προμηθεύει δωρεάν στους πελάτες του το στήριξε με πάθος και ο Ζυλ ΝτασσένΣτρώνει κόκκινο χαλί στην επιστροφή των Γλυπτών!Δευτέρα, Μάιος 30, 2016 - 17:05


Ενας Πέρσης «πρίγκιπας των χαλιών» ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε μια Ελληνίδα! Και ήταν τόσο μεγάλη η αγάπη του για τη σύζυγο αλλά και τη χώρα μας, που ρίχτηκε ενεργά στη μάχη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα! Ο Αμίρ Ρέζα Σομπάτι δημιούργησε το δικό του κόμιξ, μέσω του οποίου εκφράζει την αντίθεσή του στη «λεηλασία» του λόρδου Ελγιν

στο ιστορικό μνημείο!

ΑΠΟ ΤΗ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

Ο επιχειρηματίας έχει στην κατοχή του πάνω από 5.000 χαλιά-αριστουργήματα, τα οποία προμηθεύει σε όλον τον κόσμο, και μάλιστα σε καταστήματα διεθνών brands στον τομέα της ένδυσης, της εστίασης, των ξενοδοχείων. «Ντύνει» τα σπίτια κροίσων ανά την υφήλιο και βαθύπλουτων businessmen από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η γνωριμία του με τη Μαργαρίτα Κιρκινέζου μετρά σήμερα 16 χρόνια. Είναι γονείς δύο παιδιών, ενός κοριτσιού και ενός αγοριού.

Εκείνος έφτιαξε το σπιτικό του στην Αθήνα και άνοιξε κατάστημα στην Ελλάδα, γιατί αγάπησε από την πρώτη στιγμή τη χώρα μας. Μάλιστα, η λατρεία του για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό είναι τόσο μεγάλη, που έγραψε ένα βιβλίο για παιδιά και μεγάλους, το οποίο αφορά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με τίτλο «Τhe Parthenon Marbles and Lord Elgin», του οποίου την έκδοση χρηματοδότησε ο ίδιος το 2002, βγάζοντας στην αγορά 10.000 αντίτυπα.

Ο κύριος Σομπάτι έκανε προηγουμένως ενδελεχή έρευνα και μελέτη για τον παράνομο τρόπο με τον οποίο άρπαξε ο λόρδος Ελγιν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Την ιστορική αλήθεια, όπως την αντιλήφθηκε, αποδίδει εξαιρετικά κατανοητά στο βιβλίο του, δίνοντας έμφαση στη μεγάλη καταστροφή που υπέστη το μνημείο στο σύνολό του, δεδομένου ότι είναι σύμβολο του δυτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας. Αν και ο ίδιος μεγάλωσε και σπούδασε στη Βρετανία, όταν ήρθε στη χώρα μας, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στην προσπάθεια του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» και του αδελφού της αείμνηστης ηθοποιού και πολιτικού Σπύρου Μερκούρη για την επανένωση των Γλυπτών.

Ως γνήσιος φιλέλληνας και λάτρης της Ιστορίας, υπέφερε στην ιδέα και μόνο ότι τα Γλυπτά είναι «ακρωτηριασμένα» και μοιρασμένα στο Βρετανικό Μουσείο και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το βιβλίο του, το οποίο είναι εικονογραφημένο και στα αγγλικά, στήριξε με πάθος ο Ζυλ Ντασσέν, με τον οποίο έγιναν επιστήθιοι φίλοι, αλλά βρήκε δυσκολία στην επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού -με τότε υπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο- και δεν μπήκε ποτέ στις προθήκες του παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης. Ωστόσο, εκείνος συνεχίζει να το προμηθεύει δωρεάν στους πελάτες του ακόμη και σήμερα, εκπλήσσοντάς τους ευχάριστα. Δέχεται, μάλιστα, πολλές ερωτήσεις από τα παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να φανταστούν πώς ένας Πέρσης αγαπά τόσο πολύ την αρχαία Ελλάδα, αφού στα σχολικά βιβλία τους διδάσκονται για τους πολέμους των Αθηναίων με τους προγόνους του!

Οσο για το πώς μπήκε στη διαδικασία να γράψει για τον Παρθενώνα και τα Γλυπτά του; «Κάθε βράδυ, όταν δούλευα, έβλεπα από το διαμέρισμά μου τη φωτισμένη Ακρόπολη, η οποία όμως ήταν περικυκλωμένη από γερανούς και ικριώματα από τις αναστηλώσεις. Ετσι, μέσα από 400 εικόνες κόμιξ θέλησα να αφηγηθώ μια ιστορία 2.500 ετών, βάζοντας ένα λιθαράκι στην αλήθεια. Ηθελα να ενημερώσω και ο ίδιος τον κόσμο για τη βεβήλωση του μνημείου από τον Ελγιν και τον δίκαιο αγώνα των Ελλήνων για την επιστροφή των Γλυπτών στον χώρο όπου δικαιωματικά ανήκουν: στην Αθήνα και, μέσω αυτής, στην οικουμένη» λέει στην «Εspresso».

Δυσκολίες

Αν και κάποια στιγμή ένιωσε απογοητευμένος από τις δυσκολίες που συνάντησε με το βιβλίο, τα συγχαρητήρια της γυναίκας του αλλά και πολλών φίλων του στο εξωτερικό τον έκαναν να αναθαρρήσει. «Οταν ένας πελάτης μου φεύγει με το βιβλίο μου από το μαγαζί αισθάνομαι το ίδιο ικανοποιημένος ηθικά όπως όταν ένα από τα χαλιά μου βρίσκει τον χώρο του σε κάποιο σπίτι». Φεύγοντας από το κατάστημά του σκεφτήκαμε ότι ο πρόεδρος του Νέου Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής ίσως θα έπρεπε να μελετήσει εν νέου την περίπτωση του κυρίου Σομπάτι: ενός Πέρση επιχειρηματία με διασυνδέσεις στο εξωτερικό, που έχει προτιμήσει να πληρώνει τους φόρους της εταιρίας του στο ελληνικό κράτος. Ενός άνδρα που με έργα έχει αποδείξει ότι είναι ένας από τους πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού, παρά τις συμπληγάδες που συνάντησε στον δρόμο του.

Ο πρίγκιπας της ταπητουργίας «ντύνει» τα πλατό εκπομπών

Η «Espresso» ξεναγήθηκε από τον ευγενή επιχειρηματία στο κατάστημα που διατηρεί μαζί με τη σύζυγό του στο Μαρούσι -πριν από έναν μήνα άνοιξε και νέο, στο Βερολίνο- και, αφού μας ανέφερε ότι τρεις γενιές της οικογένειάς του ασχολούνται με τον μαγικό κόσμο της ταπητουργίας, μας έδειξε σε φωτογραφίες τα... βουνά από χαλιά, τα οποία βρίσκονται σε εγκαταστάσεις της ιδιοκτησίας του στο Ιράν.

Οπως μας εξηγεί, το όνομά του (Αμίρ) σημαίνει «αυτός που βάζει τους κανόνες» και το επώνυμό του (Σομπάτι) «εκείνος που κρατά τον λόγο του». Τα χαλιά του μεγαλοεπιχειρηματία μπήκαν στα πλατό σχεδόν όλων των εκπομπών της ελληνικής τηλεόρασης: από το «Celebrity game night show» της Σμαράγδας Καρύδη και τα «Καλημερούδια» της Ντορέττας Παπαδημητρίου μέχρι το «Jenny, Jenny» της Μπαλατσινού.

«Οταν θέλεις να φας σουβλάκι, θα προτιμήσεις ελληνικό. Και όταν πάρεις χαλί κλασικό ή βίντατζ, θα αγοράσεις περσικό» λέει γελώντας ο Αμίρ Ρέζα Σομπάτι, προσφέροντάς μας γλυκά για τη γιορτή της κόρης του Ελενας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στρώνει, Γλυπτών,stronei, glypton