Ανακωχή με αστερίσκους στον ΣΥΡΙΖΑ

14:07 31/10/2022 - Πηγή: Enikos

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως οι όποιες διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος μπορούν και πρέπει να περιμένουν, τουλάχιστον έως τις εθνικές κάλπες.

Της Μαριτίνας Ζαφειριάδου

Aνακωχή έως τις εκλογές. Αυτό ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό επιβάλλει και η ανάγκη πολιτικής επιβίωσης των στελεχών του κόμματος. Και αυτό φαίνεται

ότι θα γίνει τελικά, αν κρίνει τουλάχιστον κανείς από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, οπότε και ακούστηκαν διαφορετικές φωνές, πλην όμως όχι με αρκετή ένταση, ώστε να πυροδοτήσουν έκρηξη στο εσωτερικό του.

Αντίθετα, το γεγονός ότι το κείμενο πολιτικής απόφασης ψηφίστηκε «διατασικά» και σχεδόν ομόφωνα (με εξαίρεση δύο λευκών) μετά από καιρό, είναι ενδεικτικό της στάσης που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δρόμο προς τις κάλπες.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε άλλο. Υπάρχουν και κάποιες εξ αυτών έχουν να κάνουν με βασικά θέματα πολιτικής κατεύθυνσης του κόμματος, ήτοι με τη στρατηγική που ακολουθείται, πράγμα που σημαίνει πως, αν αυτή δεν αποφέρει τα δέοντα αποτελέσματα, θα μπορούν εύκολα να αμφισβητηθούν οι εμπνευστές της.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Νίκου Φίλη από την «Ομπρέλα» και του Νίκου Παππά από τους προεδρικούς, όταν σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος προ τριών εβδομάδων ο πρώτος αμφισβήτησε τη γραμμή της Κουμουνδούρου και την επιλογή να πέφτει όλο το βάρος στον μεσαίο χώρο και να παραγκωνίζονται οι νέοι και οι κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται περισσότερο, για να πάρει την απάντηση του Ν. Παππά ότι δεν μπορεί να μιλάει απαξιωτικά για την πολιτική του κόμματος.

Ο Ν. Φίλης εξέφρασε τη διαφωνία του και στην Κεντρική Επιτροπή, αυτή τη φορά με την πρόταση Τσίπρα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, διερωτώμενος πότε συζητήθηκε κάτι τέτοιο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και προτείνοντας να μη στρέφονται ως κόμμα προς την πατριδοκαπηλία. Από κοντά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος, όπως και ο Ν. Φίλης, βάζει αστερίσκους στη ρητορική του κόμματος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και δη στα ελληνοτουρκικά. Ο επικεφαλής των «53», εξάλλου, ήταν αυτός που ζήτησε να μην πλειοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε «πατριωτικές κορώνες» έναντι της Ν.Δ. σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγγραφεί στη δημόσια σφαίρα ως κόμμα που έχει διαφορετική φιλοσοφία.

Εντονες ήταν οι αντιρρήσεις που διατύπωσε και ο Θοδωρής Δρίτσας όσον αφορά το «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θέτοντας θέμα αφενός γι’ αυτή καθαυτή την επέκταση του ΝΑΤΟ, αφετέρου για την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει την αντι-νατοϊκή στάση του, ενώ δεν πιέζεται να το κάνει, όπως ίσως αν ήταν στην κυβέρνηση.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανακωχή, ΣΥΡΙΖΑ,anakochi, syriza