Ανακριτής της CIA για τον Σαντάμ Χουσεΐν: Έπρεπε να τον είχαμε αφήσει στην εξουσία (ΒΙΝΤΕΟ)

21:56 18/12/2016 - Πηγή: Aixmi

«Μετανιωμένος» παρουσιάζεται ανακριτής της CIA που ανέλαβε τον Σαντάμ Χουσεΐν πριν από δέκα χρόνια, καθώ στο βιβλίο του «Debriefing the president: Interrogating Saddam Hussein» τονίζει ότι «έπρεπε να τον είχαμε αφήσει στην εξουσία».

«Μπορεί να χρειαστεί να συναναστρεφόμαστε ηγέτες που απεχθανόμαστε αν θέλουμε να φέρουμε σταθερότητα στη Μέση Ανατολή» δηλώνει

μεταξύ άλλον ο Τζον Νίξον, που πριν από δέκα χρόνια συνεργαζόταν ως ανακριτής με την υπηρεσία μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

«Το 2003, υπήρξα μέρος της αποστολής να εντοπίσουμε τον Σαντάμ Χουσεΐν. Υπήρξα ο πρώτος που του μίλησα ετά τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο. Πριν από τη σύλληψή του άιυγα διαρκώς από τους αξιωματικούς του στρατού αλλά και από τον Μπους και τη διοίκησή του ότι αν τον πιάναμε θα καταφέρναμε να καταπνίξουμε μία ιρακινή εξέγερση εν τη γενέσει της. Αυτό προϋπέθετε ότι ο Σαντάμ είχε υπό ατσαλένιο έλεγχο τους σουνίτες (δεν είχε) και αν αποκεφαλίζαμε το καθεστώς θα επιφέραμε ειρήνη στη χώρα (δεν τα καταφέραμε). Αυτός ήταν ο βασικός στόχος της απόφασης της διοίκησης του Μπους όταν ξεκίνησε την επιχείρηση απελευθέρωσης του Ιράκ το 2003, προκειμένου να κατεβάσουμε από την εξουσία τον Σαντάμ ώτε να ανθήσουν η δημοκρατία και η ελευθερία στη Μέση Ανατολή.

Όταν ανέκρινα τον Σαντάμ μου είπε: Θα αποτύχετε. Θα ανκαλύψετε ότι δνε είναι εύκολο να διοικήσετε το Ιράκ. Όταν του είπα ότι είμαι περίεργος γιατί αισθανόταν έτσι μου απάντησε: Θα αποτύχετε στο Ιράκ γιατί δεν γνωρίζετε τη γλώσσα, την ιστορία και δεν αντιλαμβάνεστε την αραβική σκέψη«, τόνισε ο Τζον Νίξον που επεσήμανε ότι ήτν λάθος που τον έριξαν από την εξουσία.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ, όταν ακόμη ήταν υποψήφιος της προεδρίας, είχε επαινέσει τον τρόπο με τον οποίο ο Σαντάμ διοικούσε τη χώρα όπου οι τρομοκράτες υπερισχύουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα