ΗΠΑ: Διαρκείας οι θάνατοι Αφροαμερικανών από αστυνομικούς

22:13 29/12/2015 - Πηγή: Aixmi

Ένας αστυνομικός από το Σικάγο που σκότωσε έναν Αφροαμερικανό έφηβο πέρυσι, δήλωσε την Τρίτη ότι είναι αθώος στις κατηγορίες σε βάρος για ανθρωποκτονία, ενώ ο δήμαρχος Ραμ Εμάνιουελ διέκοψε πρόωρα τις διακοπές του έπειτα από ένα νέο περιστατικό αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στο μεταξύ, διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν μπροστά από το γραφείο του εισαγγελέα στην κομητεία Κουγιαχόγκα στο Κλίβελαντ την Τρίτη,

μία ημέρα μετά την απόφαση σώματος ενόρκων να μην ασκήσουν διώξεις σε δύο λευκούς αστυνομικούς σχετικά με τον θανάσιμο τραυματισμό το 2014 του Ταμίρ Ράις, ενός 12χρονου αγοριού που έπαιζε με ένα ψεύτικο πιστόλι σε ένα πάρκο. Ο Ράις ήταν Αφροαμερικανός.

Ο αστυνομικός από το Σικάγο, ο Τζέισον Βαν Ντάικ, που είναι λευκός, αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες για φόνο και μία κατηγορία για ανάρμοστη συμπεριφορά σε δημόσιο αξίωμα, καθώς σκότωσε τον Λάγκουαν Μακντόναλντ, 17 ετών, τον Οκτώβριο του 2014. Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου δήλωσε ότι ο πελάτης του ενδέχεται να καταθέσει αίτημα αλλαγής του δικαστηρίου όπου θα διεξαχθεί η δίκη του.

«Βεβαίως θα εξετάσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε προκειμένου ο πελάτης μου να έχει μια δίκαιη δίκη» τόνισε ο δικηγόρος Ντάνιελ Χέρμπερτ μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας.

Στο βίντεο όπου καταγράφεται το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, διακρίνεται ο Βαν Ντάικ να πυροβολεί τον Μακντόναλντ 16 φορές. Η προβολή του πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις αλλά και εκκλήσεις για την παραίτηση του δημάρχου.

Ο θείος του Μακντόναλντ, Μάρβιν Χάντερ, δήλωσε ότι η δίκη του Βαν Ντάικ πρέπει να μεταδοθεί απευθείας από τηλεοπτικά δίκτυα προκειμένου οι πολίτες και η οικογένεια «να μπορέσουν να αισθανθούν ότι διεξάγεται με δίκαιους όρους».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, άλλο ένα στέλεχος της αστυνομίας του Σικάγο πυροβόλησε και σκότωσε δύο Αφροαμερικανούς, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να κατακλύσουν τους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Μπροστά στις κινητοποιήσεις ο δήμαρχος υποχρεώθηκε να διακόψει τις οικογενειακές του διακοπές στην Κούβα.

Η Μπέτι Τζόουνς, 55 ετών, μητέρα πέντε παιδιών και ο φοιτητής Κουιντόνιο Λεγκρίρ, 19 ετών, σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου από έναν αστυνομικό που επενέβη έπειτα από ένα τηλεφώνημα ότι ο Λεγκρίρ απειλούσε έναν συγγενή του με ένα μπαστούνι του γκολφ. Σύμφωνα με την αστυνομία η Τζόουνς, σκοτώθηκε από λάθος.

Διαδηλώσεις προγραμματίζεται να γίνουν στα γραφεία της εισαγγελίας την Τρίτη και στο δημαρχείο του Σικάγο την Πέμπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα