Ο Τσίπρας αποδέχθηκε την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στη Ρόδο;

08:14 16/2/2016 - Πηγή: Aixmi

Διάβασα πολλά και διάφορα για την «απαγόρευση» των Τούρκων στον Έλληνα πρωθυπουργό να προσγειωθεί στη Ρόδο. Κοινός παρονομαστής των περισσότερων δημοσιευμάτων ήταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε την αξίωση της Άγκυρας και δεν προσγειώθηκε με το κυβερνητικό αεροσκάφος στο ελληνικό νησί. Αποδέχθηκε έτσι στην πράξη, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ποια είναι η αλήθεια; Ο πρωθυπουργός πήγαινε στο Ιράν και σχεδιάστηκε να πετάξει πάνω από την Τουρκία

-αυτή ήταν η συντομότερη διαδρομή. Χρειαζόταν, όμως, να ανεφοδιαστεί στη Ρόδο. Οι Τούρκοι πιάστηκαν από αυτό, δήλωσαν πως τα Δωδεκάνησα είναι αποστρατικοποιημένη ζώνη (σύμφωνα με τη συνθήκη του Παρισιού) και πως το κυβερνητικό Embraer είναι στρατιωτικό αεροσκάφος με στρατιωτικό πλήρωμα, και δεν έδωσαν άδεια πτήσης πάνω από το έδαφός τους, Αντιπρότειναν δε να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος στην Άγκυρα.

Έτσι ο πρωθυπουργός, παίρνοντας και τη γνώμη του υπουργείου Εξωτερικών, προτίμησε να αλλάξει εντελώς το πλάνο, να παρακάμψει την Τουρκία, και να σταθμεύσει για ανεφοδιασμό στην Αίγυπτο.

Σωστό ή λάθος; Το βέβαιο είναι πως δεν μπορούσε και στη Ρόδο να ανεφοδιαστεί και πάνω από την Τουρκία να πετάξει, από τη στιγμή που οι αρχές της δεν έδιναν άδεια πτήσης. Το επίσης βέβαιο είναι ότι θα αποδεχόταν στην πράξη την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αν συμφωνούσε και ανεφοδιαζόταν στην Άγκυρα.

Έπραξε, λοιπόν, το σωστό παρακάμπτοντας εντελώς την Τουρκία. Το μόνο ερώτημα είναι αν μπορούσε να ανεφοδιαστεί στη Ρόδο ή έπρεπε οπωσδήποτε αυτό να γίνει στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το νέο σχέδιο πτήσης. Αλλά ακόμη και αν γινόταν να ανεφοδιαστεί στη Ρόδο, θα άλλαζε η θέση των Τούρκων; Προφανώς όχι. Άρα, πολύς καυγάς για το τίποτα. Θα τον εμποδίσει, μήπως, κανείς να προσγειωθεί με το κυβερνητικό αεροπλάνο σε όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων όποτε θέλει; Αστεία πράγματα…

Το μόνο που μπορεί κάποιος να επισημάνει είναι την κλιμάκωση των τουρκικών αξιώσεων…

Keywords
Τυχαία Θέματα