Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Τουσκ – Οι κοινές δηλώσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

11:35 3/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η Ελλάδα, ως προς την προσφυγική κρίση, έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας, όμως, ήταν άριστη και αφορά το καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και στον πολιτισμό μας«.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δραστικός περιορισμός των ροών

από τη βαλκανική οδό.

Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής πρέπει να αναδειχθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές των προσφύγων, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τρίτη θα επισκεφθεί ο ίδιος τη Σμύρνη για το τέταρτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την Τουρκία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ευχαρίστησε για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα και την πολύ καλή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τουσκ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την προσφυγική κρίση, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι κομμάτι της Σένγκεν και της ΕΕ και θα παραμείνει. Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσουν οι διχόνοιες μεταξύ των κρατών μελών για να υπογραμμίσει ότι μονομερείς ενέργειες κάνουν κακό στο πνεύμα αλληλεγγύης.

«Η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, δεν θα την αφήσει μόνη της» ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα παραμένει η υλοποίηση του σχεδίου δράσης της ΕΕ με την Τουρκία.

Επίσης, ο κ. Τουσκ τόνισε ότι η κατάσταση στη δυτική διαδρομή των Βαλκανίων είναι δραματική και πρέπει η ΕΕ να ενεργήσει αποφασιστικά, ενώ σημείωσε ότι ειδικά στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη, με τη συνεχή ροή μεταναστών και προσφύγων και γι’ αυτό θα ταξιδέψει άμεσα στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε έκκληση προς όλους τους πιθανούς μετανάστες να μην έρθουν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, να μην πιστέψουν τους διακινητές, γιατί η Ελλάδα δεν θα είναι μία χώρα transit.

Keywords
Τυχαία Θέματα