Το «όχι» Τσίπρα μπλόκαρε το ανακοινωθέν -Αφόρητες οι πιέσεις

12:42 12/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εμπόδισε, την τελευταία στιγμή, την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος του Eurogroup, στο τηλεφώνημα που του έκανε ο Γιάννης Βαρουφάκης. Η λέξη «παράταση» του υφιστάμενου μνημονίου, ήταν εκείνη που έκανε τον πρωθυπουργό να πει «όχι».

Πάνω σε αυτή τη λέξη είχε στηθεί σκηνικό αφόρητων πιέσεων πάνω στην ελληνική πλευρά από τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε

και τους ομολόγους του της Ολλανδίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας.
Κατά τους Financial Times ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Γιάννης Βαρουφάκης είχαν συμφωνήσει με το τελικό ανακοινωθέν, επειδή περιείχε αναφορά στη «γέφυρα», που ζητάει η ελληνική πλευρά -έστω και με την παραλλαγή «γεφυρώνω». Γι αυτό, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, αποχώρησαν από την αίθουσα οι περισσότεροι υπουργοί.
Ωστόσο, στο τηλεφώνημα που έκαναν Δραγασάκης και Βαρουφάκης στον Τσίπρα για το τελικό οκ, άκουσαν «όχι».

Ο ίδιος ο Βαρουφάκης διέψευσε το ρεπορτάζ, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι επιφυλάξεις για το κοινό ανακοινωθέν είχαν και οι Δραγασάκης-Βαρουφάκης. Και απλώς συμφώνησε μαζί τους ο πρωθυπουργός.

«Είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι και οι δυο ήταν σκεπτικοί αναφορικά με τη διατύπωση της κοινής ανακοίνωσης και απλά η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό επιβεβαίωσε τις αμφιβολίες τους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και πρόσθεσε:

«Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί κάποιες διατυπώσεις που δείχνουν ότι υπάρχει μια εμμονή σε μια παλιά πολιτική». Ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ρήξη με τους εταίρους και δήλωσε ότι ελπίζει στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα, να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα