Αντ. Μπαλωμενάκης: «Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα επιτρέψει φοροελαφρύνσεις» (video)

19:30 8/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μιλώντας χθες κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον νέο προϋπολογισμό ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αντώνης Μπαλωμενάκης αναφέρθηκε στο θέμα της αναγκαίας ,όπως την χαρακτήρισε, μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

«Ο Προϋπολογισμός για το 2017 θέτει ως έναν από τους στόχους την διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Το στόχο αυτόν η Αντιπολίτευση τον εμφανίζει δημαγωγικά σαν επιβολή νέων φόρων», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Διεύρυνση της φορολογικής βάσης σημαίνει κατ´ αρχήν ότι θα πληρώνουν περισσότεροι και όχι οι λίγοι τα περισσότερα. Ότι θα περιοριστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής , ότι δεν θα υπεξαιρείται σε τέτοιαν έκταση ο ΦΠΑ. Ότι το περιουσιολόγιο θα γίνει πράξη. Σημαίνει γενικευμένη χρήση πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών συναλλαγών που ,αναγκαία , θα οδηγήσουν σε λιγότερη φοροδιαφυγή. Σε οποιονδήποτε καλοπροαίρετο εκθέσει κανείς αυτόν το στόχο, που φυσικά δεν είναι από εκείνους που επιτυγχάνονται σε μια μόνο χρονιά, δεν θα διαφωνήσει. Εκτός ασφαλώς από τους εκ συστήματος φοροφυγάδες. Μ´ αυτούς συντάσσεται αντικειμενικά η ΝΔ , όσο όχι μόνο δεν αξιολογεί θετικά την πρόταξη του συγκεκριμένο στόχου, όπως κατ´ ελάχιστον θα είχε υποχρέωση, αλλά τίθεται απέναντι και τον δυσφημεί.»

Για το φλέγον ζήτημα των φοροελαφρύνσεων ο κ. Μπαλωμενάκης υπογράμμισε ακόμα ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι ασφαλής τρόπος μείωσης των φορολογικών συντελεστών . Μείωσης που καθένας καταλαβαίνει ότι γίνεται αναγκαία για κοινωνικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Η κυβέρνηση δεσμεύεται για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών υπό την αναγκαία προϋπόθεση να αποκτηθούν πόροι από αλλού , πρωτίστως από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Μπαλωμενάκης αναφέρθηκε ακόμα στον εντός των πλαισίων των δεδομένων οικονομικών δυνατοτήτων αναδιανεμητικό χαρακτήρα του νέου προϋπολογισμού, στην προοπτική επιβολής από τους δανειστές νέων υπερβολικών πλεονασμάτων και στα αποτελέσματα που θα έχει ακόμα και μικρή μείωσή τους που θα προσφέρει μεγαλύτερα περιθώρια φοροελαφρύνσεων.

Τέλος αναφέρθηκε στον κυβερνητικό προγραμματισμό για αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσα από στοχευμένες επιλογές, όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος και τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, που συνοψίζονται στην αρχή «λιγότερα χρήματα σε περισσότερους και όχι περισσότερα σε λίγους». Καθώς και στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ταμείο συμμετοχών, το ταμείο επιχειρηματικότητας, το «εξοικονομώ», τα οποία στην αρχή του χρόνου που έρχεται θα αρχίσει να υλοποιεί το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) που φιλοδοξεί να είναι ο κύριος μοχλός χρηματοδότησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη νέα εποχή.

Παρακολουθήστε την ομιλία του κ. Μπαλωμενάκη στη Βουλή:

Keywords
Τυχαία Θέματα