Διπλωματικές επαφές μεταξύ της Ε.Ε. και του Ιράν

08:44 29/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Tην Τεχεράνη επισκέπτεται η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι το Σάββατο 29/10/2016, ενώ τη Δευτέρα 31/10/2016 θα βρίσκεται στο Ριάντ στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επαφών με παράγοντες στην περιφέρεια που διαδραματίζουν ρόλο στη συριακή κρίση.

Οι «επαφές υψηλού επιπέδου» που προβλέπεται να έχει η Μογκερίνι εντάσσονται στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τη 17η Οκτωβρίου και κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 20ής Οκτωβρίου και προβλέπουν να υπάρξει συνεργασία με εταίρους-κλειδιά στην περιοχή για να αναζητηθεί μια λύση

στη συριακή κρίση.

«Συζητήσεις με συνομιλητές στην περιφέρεια έχουν ήδη ξεκινήσει και άλλες είναι επίσης προγραμματισμένο να γίνουν έπειτα από αυτές τις επισκέψεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπηρεσιών της Μογκερίνι.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής θα συνεχίσει να βρίσκεται σε «μόνιμη επαφή» με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, κατά την ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, η Μογκερίνι βρίσκεται ήδη στην Τεχεράνη. Αναμένεται εντός της ημέρας να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί και τον υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Θα αναχωρήσει για τη Σαουδική Αραβία το απόγευμα του Σαββάτου, κατά την ίδια πηγή.

Η σιιτική χώρα και το σουνιτικό βασίλειο υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο στη Συρία, που διανύει την έκτη του χρονιά. Το Ιράν είναι ένας από τους κυριότερους υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τους αντάρτες που πολεμούν για την ανατροπή του.

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, AFP, AP

Keywords
Τυχαία Θέματα