Ιαπωνία: «Βιβλικές» κατολισθήσεις- Δεκάδες νεκροί (video)

10:50 8/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο απολογισμός των νεκρών από τις άνευ προηγουμένου βροχοπτώσεις που πλήττουν την Ιαπωνία αυξήθηκε σήμερα σε τουλάχιστον 81. 48 αγνοούνται, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NHK, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν 18 συνοικίες και επιπλέον 3,5 εκατομμύρια καλούνται να απομακρυνθούν από περιοχές της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας.

Σε ορισμένα τμήματα έπεσε τρεις φορές περισσότερο νερό απ’ ό,τι

θεωρείται φυσιολογικό για τον Ιούλιο. Προκάλεσε κατολισθήσεις και υπερχείλιση ποταμών, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να παγιδευτούν στα σπίτια τους ή σε σκεπές.

"The situation is extremely serious."

At least 20 killed, dozens missing as heavy rain pounds Japan pic.twitter.com/98Rcztrd4c

Al Jazeera News (@AJENews) July 7, 2018

«Δεν είχαμε δει ποτέ τέτοια βροχή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Οι βροχοπτώσεις είχαν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ , με βροχόπτωση δύο ή τρεις φορές υψηλότερες από το μηνιαίο μέσο όρο για ολόκληρο τον Ιούλιο, σε διάστημα μόλις πέντε ημερών.

Μεταξύ των αγνοουμένων είναι εννιάχρονο αγόρι που πιστεύεται ότι παγιδεύτηκε στο σπίτι του από κατολίσθηση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις άλλους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ένας 80χρονος άνδρας.

At least 62 dead in Japan after "unprecedented" rain, dozens missing pic.twitter.com/cBgoDylzSE

Reuters Top News (@Reuters) July 8, 2018

Η ιαπωνική κυβέρνηση δημιούργησε ένα κέντρο διαχείρισης της έκτακτης κατάστασης στο γραφείο του πρωθυπουργού και περίπου 54.000 διασώστες του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής έχουν αποσταλεί στις πληγείσες περιοχές.

«Εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη πολλών ανθρώπων και άλλοι έχουν ανάγκη βοήθειας, κάνουμε κούρσα με τον χρόνο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Έκτακτες προειδοποιήσεις για σφοδρές βροχοπτώσεις παραμένουν σε ισχύ σε τρεις νομαρχίες. Τριακόσια χιλιοστά βροχής προβλέπεται να πέσουν το πρωί της Δευτέρας σε τμήματα του νησιού Σικόκου.

Προειδοποιήσεις για κατολισθήσεις έχουν εκδοθεί στο ένα τέταρτο των νομαρχιών της χώρας. Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία φέρονται να λαμβάνονται στην πόλη Takehara του νομού Χιροσίμα, δείχνουν δραματικές εικόνες μετά τη «βιβλική κατολίσθηση».

At least 49 killed, dozens missing as torrential rain pounds #Japan. #floods #AlphaXNews pic.twitter.com/ZDgK3teSLE

— AlphaX News (@AlphaXNews) July 7, 2018

Δραματικές είναι οι εικόνες και στην πόλη Kurashiki στο νομό Okayama, όπου θάφτηκε στη λάσπη ένα γηροκομείο, ενώ είναι σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Στην πόλη που έχει πληθυσμό μόλις 500.000 κατοίκους, περίπου 130 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία και 2.000 κάτοικοι της πόλης παραμένουν αποκλεισμένοι με τους διασώστες να προσπαθούν να τους απομακρύνουν με ασφάλεια χρησιμοποιώντας ελικόπτερα και βάρκες.

ΠΗΓΗ:NHK,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Καταρρακτώδεις βροχές στην Ιαπωνία με νεκρούς και αγνοούμενους

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα