Κ. Αγοραστός : «Μόνο με την παραγωγή δημιουργούνται θέσεις εργασίας»

08:12 29/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Εάν η χώρα δεν παράξει, δεν υπάρχει λύση στο οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας για την ανεργία στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε μεταξύ άλλων:
-«Η ανεργία είναι η νούμερο ένα κοινωνική αδικία. Εμείς την έχουμε χαρακτηρίσει ως νούμερο ένα εχθρό. Η σημερινή κατάσταση στη χώρα μας είναι η εξής: Έξι χρόνια λιτότητας και ύφεσης, με αυξανόμενους φορολογικούς συντελεστές,

με ένα στρεβλό ασφαλιστικό σύστημα και αύξηση της μαύρης εργασίας. Γραφειοκρατία, καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Στη χώρα καταποντίστηκε η παραγωγή και ο εθνικός πλούτος. Επιχειρήσεις φεύγουν από τη χώρα, οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι πολιτικές αναδιανομής της φτώχειας και της ανέχειας και η λογική που ακολουθείται είναι της διαχείρισης αυτής της κατάστασης και όχι να γίνει ένα άλμα μεγαλύτερο απ’ τη φθορά.

– Υπάρχουν δυο δρόμοι: Να συνεχιστεί η διαιώνιση της αναδιανομής της φτώχειας και της ανέχειας ή να στραφούμε στην παραγωγή η οποία σημαίνει εθνικό πλούτο και θέσεις εργασίας

-Χρειάζεται η χώρα να παράξει. Να μειωθούν οι φόροι και να εξορθολογιστεί το ασφαλιστικό σύστημα. Μείωση της τιμής της ενέργειας, των τιμών των πρώτων υλών, γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και «ανοικτές» τράπεζες, πάταξη της γραφειοκρατίας.

-Στο προηγούμενο ΕΣΠΑ δεν υπήρχε Κοινωνικό Ταμείο και έτσι οι δράσεις μας ακολουθούσαν τις κατευθύνσεις της καιρικής κυβέρνησης με προγράμματα όπως τα ΤΟΠΣΑ και τα ΤΟΠΕΚΟ. Από την αρχή είχαμε εκφράσει τις αμφιβολίες μας για τα προγράμματα αυτά καθώς αποτελούσαν «παρηγοριά στον άρρωστο» και όχι λύση. Όμως τα στηρίξαμε γιατί δεν θα μπορούσε η Θεσσαλία να μείνει εκτός.

-Τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας που υλοποιήθηκαν ήταν αρκετά χρήσιμα καθώς μέσω αυτών ήρθε προσωπικό στην Περιφέρεια το οποίο το είχαμε ανάγκη, καθώς οι υπηρεσίες μας είναι υποστελεχωμένες. Έχουμε ζητήσει το πρόγραμμα αυτό να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και αποφασίστηκε να είναι οκτώ μήνες αντί για πέντε.

Ζητήσαμε ακόμη από το Υπουργείο να προχωρήσει το πρόγραμμα για το Εγγυημένο Εισόδημα. Αυτή τη στιγμή είναι δύο Δήμοι στη Θεσσαλία πιλοτικά και ευελπιστούμε να εφαρμοστεί σε όλους. Και αυτό δεν αποτελεί λύση αλλά είναι μια κάποια ανακούφιση.

-Μέσα σ’ αυτό το πρωτόγνωρο, το απόλυτα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, με την ασταθή πολιτική κατάσταση των τελευταίων ετών, καταφέραμε και ολοκληρώσαμε ή υλοποιούμε 1.114 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δις ευρώ. Παραλάβαμε έργα ημιτελή και τα ολοκληρώνουμε, εντάξαμε νέα έργα, διαχέοντας χρήμα στην πραγματική οικονομία και συγκρατώντας θέσεις εργασίας. Αυτό αποτελεί από μόνο

Keywords
Τυχαία Θέματα