Καμπανάκι από ΣΕΤΕ για μειωμένα έσοδα από τον τουρισμό το 2016

18:19 26/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η αύξηση των διεθνών αφίξεων ίσως δεν ανακόψει την μείωση των εσόδων σε επίπεδα χαμηλότερα των αναμενόμενων για την φετινή χρονιά αναφέρει το ΣΕΤΕ.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι οι αφίξεις δεν θα απέχουν πολύ από τον αρχικό στόχο των 25 εκ. τουριστών συν 2,5 εκ. από την κρουαζιέρα.

Το ΣΕΤΕ επικαλείται τα στοιχεία 8μηνου της Τράπεζας

της Ελλάδος που καταγράφουν πτώση 5% ή 346 εκ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα το 2015.

«Ως ιδιαίτερα αρνητικό σημείο επισημαίνεται η πτώση -3%, ήτοι περίπου 104 εκατ. Ευρώ, τον Ιούλιο, εξέλιξη που κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσει τα ετήσια αποτελέσματα,» τονίζει.

Πάντως, τα πρώτα στοιχεία από τον Αύγουστο δείχνουν αύξηση των διεθνών αφίξεων και καλύτερη εικόνα στα έσοδα σε σχέση με τον Ιούλιο όπως δήλωσε άτομο που γνωρίζει στο ert.gr.

Ο ΣΕΤΕ αποδίδει την πτώση των εσόδων στην αύξηση άνω του 10% στο καλάθι του τουρίστα, «…τις διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών των νησιών, καθώς και οι επιβαρύνσεις όλων των επιμέρους κλάδων του τουρισμού με νέα τέλη και φόρους, ενέτειναν την αλλαγή στην καταναλωτική τάση των τουριστών, με κύριο χαρακτηριστικό τις συγκρατημένες δαπάνες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.»

Οι τουριστικές επιχειρήσεις, τονίζει, για να καταφέρουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές, «προώθησαν στην αγορά πακέτα μειωμένων τιμών «τελευταίας στιγμής», που σε συνδυασμό με την απορρόφηση του ΦΠΑ, επηρέασαν την τιμολογιακή τους πολιτική, καταγράφοντας τελικά πτώση εσόδων.»

Ο ΣΕΤΕ κατηγορεί επίσης το κράτος ότι απόλεσε σημαντικά έσοδα, αφήνοντας ανεξέλεγκτη την αγορά των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων.

Σημειώνεται ότι οι ενοικιάσεις δωματίων μέσω της πλατφόρμας airbnb εμφανίζουν αύξηση στην Ελλάδα, προκαλώντας τις αντιδράσεις των ξενοδόχων που μιλάνε για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ομως, αναλυτές και άλλοι παράγοντες του τουριστικού κλάδου αποδίδουν κυρίως την μείωση των εσόδων στο περιορισμό του μέσου χρόνου διαμονής των τουριστών στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα