Καβάλα: «Τα σιλό» του Βασίλη Βασιλικού

13:53 12/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

To βιβλίο του βραβευμένου Έλληνα συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού με τίτλο: «Τα σιλό» παρουσιάζεται στην Καβάλα, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει η Δήμητρα Τσανάκα, Δήμαρχος Καβάλας.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
– Διαμαντής Αξιώτης, συγγραφέας,
– Κωνσταντίνος Βλαστάρης, εκπαιδευτικός – υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Αποσπάσματα

θα αναγνώσει ο ηθοποιός Δημήτριος Κοντός.
Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στην Καβάλα. Είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας μετά τους Καζαντζάκη, Ρίτσο, Καβάφη. Βιβλία του έχουν εκδοθεί και στην γραφή Μπράιγ.
«Τα σιλό» είναι το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε το 1949, σε ηλικία μόλις 15 ετών, και φέρει έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία.
Αναφέρεται στην εποχή της Βουλγαρικής Κατοχής. Οι κατακτητές σχεδιάζουν να ανατινάξουν τον αλευρόμυλο της Καβάλας, για να υποχρεώσουν τους Έλληνες να εισαγάγουν σιτηρά από τη Βουλγαρία.
«Για να γράψει κάποιος πρέπει να έχει ένα έλλειμμα ή ένα τραύμα που προσπαθεί να το αντιμετωπίσει δια της γραφής. Για μένα ήταν η Κατοχή. Μικρό παιδί είχαμε φύγει με την οικογένειά μου από την Καβάλα και πήγαμε στη Θεσσαλονίκη γιατί φοβόμασταν τους Βουλγάρους -που είχαν βλέψεις για την πόλη της Καβάλας- ότι θα «καθάριζαν» τους «προύχοντες», βλέπετε, ο πατέρας μου ήταν βουλευτής του Βενιζέλου» (Βασίλης Βασιλικός, 2011).
Το έργο που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου και αφορά την πτώση των Μύλων είναι του Καβαλιώτη καλλιτέχνη Θέμη Κελέκη.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα