Μετωπική στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ (live)

21:22 14/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτικό καύσωνα φέρνει η συμφωνία για το μακεδονικό. Αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα τελευταία προαπαιτούμενα η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι είναι υποχρέωσή του να αποτρέψει την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας με μια συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Μου κάνετε ένα πολύ σημαντικό δώρο απάντησε ο Πρωθυπουργός και χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την πρόταση

μομφής.

Η συζήτηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης θα εξελιχθεί μέχρι και το Σάββατο οπότε και αναμένεται να λάβουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί και να προχωρήσει η διεξαγωγή της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ψηφοφορίας.

Ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, είπε ότι από τη διαδικασία που άνοιξε σήμερα, με την πρωτοβουλία του κόμματος του, θα αποδειχθεί η δυσαρμονία ανάμεσα στις επιλογές της κυβέρνησης και τις επιλογές του ελληνικού λαού και κανείς πλέον δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από κομματικές γραμμές. Ο εισηγητής της πρότασης της ΝΔ είπε ακόμη πως όσοι καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να υπογράψει μια συμφωνία που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδας.
Ο κ. Τσιάρας κατέδειξε ποιους στοχεύει η πρόταση δυσπιστίας: «Η πολιτική ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης είναι συλλογική για ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο αλλά δεν είναι απρόσωπη. Επιμερίζεται αφενός στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού που φέρει την ευθύνη συγκρότησης της κυβέρνησής του, επιμερίζεται και στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση με την ψήφο εμπιστοσύνης, επιμερίζεται στους ίδιους τους βουλευτές που στηρίζουν μια κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της».
Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ δεν παρέλειψε να επισημάνει ταυτόχρονα, δείχνοντας στην ουσία τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ότι η εμπιστοσύνη δεν παρέχεται σε μια κυβέρνηση αλά κάρτ «ιδίως όταν πρόκειται για πολιτικές επιλογές που καθορίζουν το μέλλον και την ιστορία της πατρίδας».

«Είναι ιστορική η πρόταση δυσπιστίας που έγινε για έναν και μόνο λόγο. Για ένα εθνικό ζήτημα που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και δεκαετίες» είπε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε ότι «στόχος αυτής της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η ΝΔ είναι να αποδομηθεί η συμφωνία με την πΓΔΜ την οποία η κυβέρνηση δεν έθεσε στην έγκριση της Βουλής». Ο βουλευτής της ΝΔ είπε όμως και ότι ο άλλος λόγος για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας είναι για να πάρει ο καθένας την ευθύνη απέναντι στη συνείδησή και στην ιστορία για τη στήριξη αυτής της συμφωνίας. «Η ψήφος των βουλευτών, το Σάββατο, κατά της πρότασης δυσπιστίας ανοίγει τον δρόμο για τις Πρέσπες. Η υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας ακυρώνει αυτή τη συμφωνία. Ο κάθε βουλευτής τοποθετείται και ή συνυπογράφει μαζί με τον κ. Κοτζιά, την Κυριακή αυτή τη συμφωνία, ή τον αποτρέπει από το να πάει και να την υπογράψει. Δεν κρυβόμαστε πια! Θα σας δούμε όλους το Σάββατο» είπε ο Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας έπρεπε να πάρει την έγκριση της Βουλής προτού υπογράψει.

«Πρόταση πολιτικής αυτοκτονίας» χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγορώντας την ότι «σύρεται σε ακροδεξιές ατραπούς». Καλώντας το Σώμα της Ολομέλειας να απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ, τονίζοντας ότι «προφανώς είναι πολύ καλύτερη από την ενδιάμεση συμφωνία το 1995» ενώ έκανε λόγο για «κίνηση εκκρεμούς του αρχηγού της από την αρχική θέση της παράταξης».
«Αρνείστε τον εαυτό σας και τους συνδιαμορφωτές της ενδιάμεσης συμφωνίας, τον Κώστα Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ξεχάσατε τι έλεγε ο κ. Σαμαράς και αυτούς που καθύβριζε. Η παράταξη σας σύρθηκε σε ακροδεξιές ατραπούς» επεσήμανε ο κ Κατρούγκαλος και επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη υπενθυμίζοντας τη στάση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει αν στηρίζει ακόμα τη λύση σύνθετης ονομασίας, ενώ έκανε λόγο για πλήρη διαστρέβλωση της αλήθειας από τον εισηγητή της για το «erga omnes».
«Το άρθρο 1 παράγραφος 9 της συμφωνίας λέει ότι οποιοδήποτε έγγραφο εκδοθεί θα λέει «Βόρεια Μακεδονία». Είναι προφανές ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος» τόνισε. Ακόμα, χαρακτήρισε της αιτιάσεις της ΝΔ για την ταυτότητα, την εθνότητα και τη γλώσσα «προφάσεις εν αμαρτίαις», τονίζοντας ότι τα συνταγματικά θέματα τίθενται σε ισχύ μόνο μετά την κύρωση.
Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «καμία αναφορά σε εθνότητα ή εθνικότητα δεν υπάρχει στη συνθήκη αλλά σε ιθαγένεια και υπηκοότητα». Και αυτό, όπως είπε, είναι ο νομικός δεσμός του πολίτη με το κράτος.
«Αυτό που πετύχαμε είναι να αποσυνδεθεί η ταυτότητα του κράτους από κάθε επιχείρημα αλυτρωτισμού της Μακεδονίας. Ξεχωρίζει η γεωγραφία από την ιστορία και είναι αδιαμφισβήτητο ότι η αρχαία Μακεδονία είναι ελληνική. Θέλαμε να άρουμε οτιδήποτε ενέχει αλυτρωτισμό και αυτό το καταφέραμε με τον καλύτερο τρόπο», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σφοδρή επίθεση στην ΝΔ, ότι προσπαθεί να διχάσει και να εγκαλέσει τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ως εθνικούς προδότες, εξαπέλυσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία κάλεσε το κοινοβούλιο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Βρισκόμαστε σε μία ιστορική στιγμή που σηματοδοτείται από το κλείσιμο μιας συμφωνίας για ένα μείζον ζήτημα, που απασχόλησε την ελληνική κοινωνία και την ελληνική πολιτική ηγεσία επί 27 χρόνια. Βρισκόμαστε όμως και σε μία ιστορική στιγμή και για έναν άλλο λόγο. Η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί, όχι απλώς να συζητήσει μία πρόταση μομφής όπως είναι το κοινοβουλευτικό της δικαίωμα, αλλά να διχάσει και να εγκαλέσει βουλευτές της συγκυβέρνησης ως εθνικούς προδότες. Αφού η αριστερή παρένθεση δεν κάρπισε, αφού η καταστροφολογία δεν ευοδώθηκε, το τελευταίο προπύργιο είναι τα εθνικά θέματα» είπε η κ. Αναγνωστοπούλου. Προσέθεσε πως «υπάρχει ιστορική μνήμη, πότε η Δεξιά χρησιμοποιεί τα εθνικά θέματα για να δημιουργήσει καθεστώς εθνικοφροσύνης, όταν δεν έχει γόνιμη πολιτική: εθνικοί προδότες και εθνικόφρονες». «Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψει η ελληνική Βουλή, πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ λειτουργεί σαν ιστορικό βαρίδι, διχάζει τον ελληνικό λαό και καταθέτει σήμερα μια πρόταση δυσπιστίας, αν και είναι η ίδια που δεν έχει θέση erga omnes, και άλλα λέει στο εξωτερικό άλλα στο εσωτερικό, ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. «Μιλάτε για τη μακεδονική γλώσσα, για ένα θέμα που εσείς δώσατε από το 1977. Ακόμη και τώρα δεν έχετε καταφέρει να αποκτήσετε erga omnes θέση και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό. Άλλα λέτε στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό γιατί δεν βάζετε πρώτα τα εθνικά συμφέροντα αλλά το εσωτερικό σας μέτωπο. Είναι κακό ένα κόμμα όπως η αξιωματική αντιπολίτευση που θέλει να κυβερνήσει, να κρίνει κοιτώντας στο εσωτερικό της», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Δεν θα διχάσετε εσείς τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός ενωμένος, έδωσε ενωμένος τη μάχη αυτά τα χρόνια, ενωμένος βγαίνει από την κρίση και ενωμένος θα δώσει τον αγώνα του για το μέλλον. Η θέση σας είναι πολιτικά ανεύθυνη, είναι ανιστόρητη και επικίνδυνη».
«Η ιστορία θα μας κρίνει, για ό,τι κάνατε και ό,τι κάνετε σε βάρος της χώρας λειτουργώντας σαν ένα ιστορικό βαρίδι. Γιατί υπερασπίζεστε τους λίγους και το παλιό. Υπερασπιζόμαστε τους πολλούς και φέρνουμε το νέο. Μπορούμε να κοιτάξουμε τα μάτια τους Θεσσαλονικείς και όλον τον ελληνικό λαό και να του πούμε ότι η συμφωνία δίνει λύση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ένα πρόβλημα χρόνων, υπηρετεί στο έπακρο την εθνική γραμμή και διασφαλίζει ρητά και επίσημα τις θέσεις της χώρας», είπε ο κ. Αμανατίδης και κάλεσε τη ΝΔ να σταματήσει να ποτίζει το δένδρο του ακραίου εθνικιστικού λαϊκισμού.

«Η συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση με τα Σκόπια, έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε άλλωστε με την απρόκλητη παρέμβαση τους και τις πιέσεις που ασκούσαν και δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που χαιρέτισαν ήταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ο Αμερικανός πρέσβης», ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Είπε ακόμη, ότι με αυτή τη συμφωνία επιταχύνεται η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση δίνει συστατική επιστολή στον κ. Ζάεφ για να αιτηθεί την ένταξή τους και αποτελεί πρόκληση να γίνεται η κυβέρνηση σημαιοφόρος στην ενίσχυση του ρόλου του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Αυτό, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή και «γι’ αυτό αποτελεί πρόκληση ότι ένα κόμμα το οποίο είπε ότι για πρώτη φορά έρχεται η αριστερά στην κυβέρνηση, ενισχύει με τη συμφωνία αυτή τους ιμπεριαλιστές στην περιοχή».
«Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι η χώρα μας να αποδεσμευτεί από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «παραμένει με τη συμφωνία το σπέρμα του αλυτρωτισμού, με την αποδοχή των θέσεων περί μακεδόνων πολιτών και μακεδονικής γλώσσας» και «το ΚΚΕ με τη στάση του, δεν πρόκειται να αθωώσει τον ιμπεριαλισμό όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα».
Ο κ. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διότι συμφωνούν με τη στρατηγική ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πρέπει να ενδυναμώσει τη θέση της στην περιοχή, συμφωνούν με την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων. «Συμφωνείτε με την επέκταση των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, συμφωνείτε με την ένταση της εκμετάλλευσης των λαών», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος και τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να γίνει συμπλήρωμα κανενός κόμματος, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ. «Δεν θα γίνουμε ουρά εμείς στις υποκριτικές σας επιδιώξεις. Δεν θα σας διευκολύνουμε σε αυτό το επικίνδυνο και αδιέξοδο παιχνίδι για το λαό», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

ΑΝΕΛ: Δεν στηρίζουμε τη συμφωνία-Επιτέλους να αποφασίσει ποιά είναι η θέση της ΝΔ

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά την συνεδρίασή της και τώρα που βρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας εκπέμπει ένα μήνυμα: Καταρχήν ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ευκαιρία που μας δίνει επί δύο ημέρες να τον θέσουμε ενώπιος ενωπίω. Επιτέλους να αποφασίσει ποιά είναι η θέση της ΝΔ. Επιτέλους να αποφασίσει να διαλέξει μεταξύ ποιών θέσεων και γραμμών θα κινηθεί και ο ίδιος» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης.
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παραμένουμε σταθεροί: Δεν στηρίζουμε τη συμφωνία, θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους σε αυτή τη γραμμή» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τον Θανάση Παπαχριστόπουλο τόνισε «είναι ενιαία και ομόφωνη η απόφαση», ενώ στην ερώτηση αν υπάρχει βουλευτής που θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ, απάντησε «δεν θα επιτρέψουμε στον τυχοδιωκτισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσταθεροποιήσει τη χώρα».

www.ert.gr

Keywords
βουλη, live, νεα δημοκρατια, ανεξαρτητοι ελληνες, νέα, συνταγμα, ΠΓΔΜ, τσιπρας, σαμαρας, λύση, τίθενται, ισχύ, συριζα, μνήμη, ρητά, σκοπια, ηπα, νατο, ΚΚΕ, ert, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, μνήμη, ρητά, δημοκρατια, εθνικη, ηγεσια, ηπα, θεμα, ιθαγενεια, υψος, αρθρο, αρχαια, βαλκανια, βγαινει, βρισκεται, γεωγραφια, γινει, γινεται, γλωσσα, δυνατοτητα, δωσει, δωρο, εγινε, εγγραφο, ευκαιρια, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, επρεπε, ερχεται, ευθυνη, ιδια, υφυπουργος, ιστορικο, κυβερνηση, κομμα, λύση, λογο, μακεδονια, ματια, μειζον, μητσοτακης, νατο, ομαδα, ουσια, πρεσπες, σαββατο, συζητηση, σια, σωμα, σφραγιδα, ταυτοτητα, τίθενται, ισχύ, φορα, κωνσταντινος, δικαιωμα, εθνικο, εθνικα θεματα, χωρα, κωνσταντινου, κυριακου, κυριακη, ουρα, παιχνιδι, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα