Ο «Γουλιέλμος, ο ιπτάμενος μπελάς» και η συγγραφέας Μαρία Μωραΐτου -αποκλειστική συνέντευξη

09:06 19/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια καταπληκτική μύγα, ο Γουλιέλμος, είναι ο ήρωας του παιδικού βιβλίου που έγραψε με έμπνευση και τέχνη η πρωτοεμφανιζόμενη Μαρία Ελισάβετ Μωραΐτου και εικονογράφησε με κέφι και φαντασία η επίσης πρωτοεμφανιζόμενη Στέλλα Ταλταπανίδου. H συγγραφέας, στην πρώτη συνέντευξή της που δίνει στη «Ραδιοτηλεόραση», μας συστήνει τον ήρωα του βιβλίου και μας εξηγεί πώς οι δικές της αγωνίες ταυτίζονται με τις αγωνίες ενός… μύγου.

Συνέντευξη στην Τζένη Χαραλαμπίδου

Ο Γουλιέλμος είναι ένας …μύγος, όχι διαφορετικός, αλλά απλά, ξεχωριστός, όπως καθένας

από εμάς. Έχει μια μικρή αδυναμία στα γλυκά, αλλά και στις περιπέτειες. Έτσι, λίγο οι λιχουδιές γύρω του, λίγο η λαιμαργία του, λίγο η περιέργειά του και το πολύ του θάρρος, δεν αργούν να τον βάλουν σε μπελάδες. Μέσα από τους μπελάδες αυτούς, ο Γουλιέλμος μας πετά σελίδα-σελίδα σε μέρη γνώριμα, αλλά και καινούρια, και με τη βοήθεια των φίλων που συναντά στη λιγουρευτή αυτή διαδρομή, μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε πως ο κόσμος είναι ένα τεράστιο μέρος, γεμάτο περιπέτειες και λιχουδιές και ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να τον ανακαλύπτεις και να τον γεύεσαι…

Από πού αντλήσατε την έμπνευσή σας;
Από μια μύγα! Το πρώτο κεφάλαιο είναι πραγματική ιστορία… σχεδόν. Έβαζα βενζίνη και στο ράδιο έπαιζε το τραγούδι «To The Moon & Back» των Savage Garden. Είχα αφήσει ένα ντόνατ στο κάθισμά του συνοδηγού και όσο περίμενα και σιγοτραγουδούσα, σκέφτηκα να το φάω. Πιάνοντάς το, βλέπω μια μύγα πάνω κολλημένη να παλεύει να ξεκολλήσει. Το φυσιολογικό θα ήταν να δυσανασχετήσω μιας και το ντόνατ μου ήταν πια για πέταμα, ωστόσο σκέφτηκα πόσο δύσκολη μέρα πρέπει να περνάει η μύγα αυτή τώρα, αλλά και τι θα έκανα αν ήμουν στη θέση της.

Συστήστε μας τον ήρωα. Ποιες είναι οι αγωνίες του και με τι «παλεύει»;
Ο Γουλιέλμος είναι ένας μύγος, όχι διαφορετικός από όλους τους άλλους, απλά είναι ξεχωριστός, όπως κάθε ένας από εμάς. Έχει μια μικρή αδυναμία στα γλυκά, αλλά και στις περιπέτειες. Έτσι λίγο οι λιχουδιές γύρω του, λίγο η περιέργειά του, λίγο η όρεξη του και πολύ το θάρρος του, δεν αργεί να μπει σε μπελάδες. Θα έλεγα ότι παλεύει και αγωνιά με τα ίδια πράγματα που παλεύουμε και αγωνιούμε όλη μας σε καθημερινή βάση. Ιδιαίτερα τα παιδιά. Αγωνία να ανακαλύψει και να κατακτήσει τον κόσμο. Δεν φοβάται να τολμήσει για αυτά που θέλει ή λιγουρεύεται στη προκειμένη περίπτωση. Είναι αληθινός. Γενναίος και γλυκατζής!

Τι πρέπει να κάνει ένας γονιός ή ένας εκπαιδευτικός για να αγαπήσει το παιδί το βιβλίο;
Να το εμπιστευτεί. Να το διαβάσει αφήνοντας τον εαυτό του περιπλανηθεί μέσα από αυτό, στις ιστορίες και στους κόσμους που προσφέρει. Να αφήσει την ιστορία να ζωντανέψει τις σκέψεις του παιδιού και να αφήσει τους χαρακτήρες να οδηγήσουν το παιδί στον μαγευτικό αυτό κόσμο που προσφέρει -όχι μόνο το συγκεκριμένο βιβλίο-, αλλά κάθε βιβλίο. Στον κόσμο της φαντασίας και των ονείρων…

Πιστεύετε ότι με τη ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας τα παιδιά αποφεύγουν την επαφή με το βιβλίο;
Δεν πιστεύω ότι την αποφεύγουν, απλά ξεχνάνε ότι έχουν και αυτή την επιλογή. Έχουν τόσα πολλά ερεθίσματα και τόσες επιλογές πλέον, όχι μόνο εκμάθησης, αλλά και διασκέδασης, με αποτέλεσμα να προσπερνάνε την αξία των βιβλίων σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, το μόνο που χρειάζονται είναι μια μικρή υπενθύμιση. Βλέποντας τη μικρή μου αδερφή, που όσο επαφή κι αν έχει με την τεχνολογία, πότε δεν κοιμάται το βράδυ αν δεν διαβάσει τουλάχιστον τρία παραμύθια, πραγματικά πιστεύω ότι τα βιβλία θα είναι πάντα ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής, τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων.

Θεωρείτε το παιδικό κοινό ένα ώριμο αναγνωστικό κοινό;
Πιστεύω ότι τα παιδιά είναι οι πιο ειλικρινείς, σκληροί, ώριμοι και κατάλληλοι αναγνώστες. Σαν παιδιά, ένα μέρος του εαυτού τους ζει στον κόσμο της φαντασίας. Με αποτέλεσμα να μπορούν να ξεχωρίσουν μια πραγματικά καλή ιστορία. Το ένστικτό τους είναι ακόμα καλό, και ανέγγιχτο από την καθημερινότητα και τις δυσκολίες της ενήλικης ζωής. Πραγματικά, δεν θα καταδεχτούν να διαβάσουν ποτέ κάτι το οποίο δεν θα αξίζει τον χρόνο τους.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που διαβάσατε μικρή και σας επηρέασε (στιγμάτισε, ίσως…) σημαντικά;
Το αγαπημένο μου βιβλίο μέχρι και σήμερα είναι η Σάρλοτ η αραχνούλα, του Έλγουιν Ουάιτ. Είναι ένα βιβλίο που δίνει εξαιρετικά μηνύματα, τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους, για τη φιλία, τη ζωή και την καλοσύνη των ανθρώπων. Αυτή την καλοσύνη, την ανιδιοτελή, που στα παιδιά βγαίνει αυθόρμητα, αλλά εμείς που δεν είμαστε πια παιδιά, πολλές φορές, ξεχνάμε ότι υπάρχει μέσα μας σε άφθονη ποσότητα. Κάθε βιβλίο είναι μια παλιά ιστορία. Μια ιστορία για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Πρώτη παρουσίαση στις 21 Μαΐου 2016

Το βιβλίο της Μαρίας Ελισάβετ Μωραΐτου «Γουλιέλμος -ο ιπτάμενος μπελάς» κυκλοφορεί από το Ιπτάμενο Κάστρο στις 20 Μαΐου 2016 και την αμέσως επόμενη ημέρα (21/5) κάνει την πρώτη του επίσημη δημόσια εμφάνιση στο Polis Art Cafe, στη Στοά του Βιβλίου, στις 12:00.

info

Συγγραφέας: Μαρία Ελισάβετ ΜωραΐτουΕικονογράφος: Στέλλα ΤαλταπανίδουΕκδόσεις: Ιπτάμενο ΚάστροΣελίδες: 72

The post Ο «Γουλιέλμος, ο ιπτάμενος μπελάς» και η συγγραφέας Μαρία Μωραΐτου -αποκλειστική συνέντευξη appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα