Πολιτική κόντρα με φόντο την επιστολή Τσακαλώτου

16:24 27/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ώρα, που το οικονομικό επιτελείο στρέφει την προσοχή του στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς με τις διευκρινίσεις για τις κοινωνικές παροχές, πυροδοτεί νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η ΝΔ κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της «επιστολής μετάνοιας»,

όπως τη χαρακτήρισε, κάτι που ο υπουργός έπραξε λίγο αργότερα δηλώνοντας πως πλέον περιμένει «με ανυπομονησία το νέο επεισόδιο επικοινωνιακού αυτοχειριασμού από την αξιωματική αντιπολίτευση». Επικριτική υπήρξε η στάση και των υπόλοιπων κομμάτων απέναντι στον κ. Τσακαλώτο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε την παραμονή των Χριστουγέννων, ότι μετά από την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, άνοιξε εκ νέου ο δρόμος για να προχωρήσουν οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, οι οποίες θα γίνουν τον Ιανουάριο.

Ενώ, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ότι είναι «ανοιχτός ο δρόμος για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους: μια απαραίτητη και δίκαιη συμφωνία διαφαίνεται και το χαιρετίζω».

ΝΔ: Δηλώσεις συμμόρφωσης, αλλά και τύμπανα δήθεν ρήξης

Νωρίτερα η ΝΔ είχε εξαπολύσει επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον οποίο χαρακτήρισε ως «τον καλύτερο σύμμαχο των ακραίων της Ευρώπης που θέλουν την Ελλάδα εγκλωβισμένη στην αέναη λιτότητα».

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή επειδή το περιεχόμενό της θα αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το ένα χέρι υπογράφει δηλώσεις συμμόρφωσης και με το άλλο βαράει τα τύμπανα της δήθεν ρήξης.

«Οι πολίτες γνωρίζουν την αλήθεια. O κ. Τσίπρας θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία. Δεν θα διστάσει να υπογράψει ό,τι του ζητηθεί για να καθυστερήσει την αναμέτρηση με την λαϊκή ετυμηγορία. Έχει γίνει ο καλύτερος σύμμαχος ορισμένων ακραίων στην Ευρώπη, που θέλουν την Ελλάδα εγκλωβισμένη σε αέναη λιτότητα. Όλα τα υπόλοιπα είναι ένα φτηνό σόου για εσωτερική κατανάλωση», τόνισε η ΝΔ καλώντας την κυβέρνηση να δώσει την επιστολή Τσακαλώτου στη δημοσιότητα.

Τσακαλώτος: Επικοινωνιακό αυτογκόλ από τη ΝΔ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών πέρασε στην αντεπίθεση δίνοντας στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της επιστολής, σεβόμενος όπως είπε, τη θεσμική διαδικασία, καθώς δεν είναι πολιτικά ορθό να τη δίνεις πρώτα στα ΜΜΕ και κατόπιν στους επίσημους αποδέκτες.

«Η ΝΔ στην αρχή υποστήριζε ότι η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα στους συνταξιούχους. Στη συνέχεια, μόλις μίλησε με ακραίους κύκλους, είπε ότι καταστρέφουμε τη χώρα και εκτροχιάζουμε το πρόγραμμα. Την επόμενη γελοιοποιήθηκε στη Βουλή ψηφίζοντας «παρών» και δηλώνοντας ότι συνταξιούχοι προσεγγίζουν στελέχη της για να τους δηλώσουν ότι δεν έχουν ανάγκη τη 13η σύνταξη! Αργότερα παρακαλούσαν να μην ξεπαγώσουν τα μέτρα για το χρέος, που οι ίδιοι πριν ένα μήνα χαρακτήρισαν αστεία.

Και μετά τη ψυχρολουσία της ΝΔ -παραμονή Χριστουγέννων, ενεργοποιήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα- επιμένει να ζητά μια επιστολή, της οποίας το πλήρες περιεχόμενο γνωστοποίησα με ευθύνη και εντιμότητα, ενώ πολύ καλά γνωρίζετε πως δεν είναι πολιτικά ορθό να δίνεις πρώτα στα ΜΜΕ και κατόπιν στους αποδέκτες μια επίσημη επιστολή.», ανέφερε ο υπουργός μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, λέγοντας πως περιμένει με ανυπομονησία το νέο επεισόδιο επικοινωνιακού αυτοχειριασμού της ΝΔ.

«Η ΝΔ μπορεί και σήμερα να βγει με δήλωση του αρχηγού της και να στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η αναγνώριση πολιτικού λάθους δεν είναι ντροπή» είχαν δηλώσει νωρίτερα κυβερνητικές πηγές, καλώντας τη ΝΔ να πει ευθέως εάν έπρεπε να δοθεί η εφάπαξ 13η σύνταξη και εάν η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, για έναν χρόνο, έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις.

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

«Η επιστολή Τσακαλώτου όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι το εφάπαξ βοήθημα ήταν το άλλοθι για τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται απ’ τη νέα χρονιά, αλλά και ότι οι μισθοί, οι συντάξεις και συνολικά τα λαϊκά δικαιώματα θα βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή της επίτευξης των ματωμένων πλεονασμάτων, τη στιγμή που το κεφάλαιο παραμένει στο απυρόβλητο» επισημαίνει σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

«Πολλά ερωτηματικά όμως, προκύπτουν από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση παρότι προκλήθηκε, δεν έδωσε στη δημοσιότητα και αποκρύπτει επιμελώς το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, διαρρέοντας παράλληλα ότι δεν ανέλαβε καμία δέσμευση. Επειδή, ο Ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει, ποιες είναι οι νέες υποχρεώσεις-δεσμεύσεις που ανέλαβε, για μια ακόμα φορά, η Κυβέρνηση ως αποτέλεσμα των επικοινωνιακών και άστοχων χειρισμών της» ανέφερε η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητώντας να ενημερωθεί η Βουλή για την επιστολή Τσακαλώτου.

«Τελικά, ο μποναμάς προς τους συνταξιούχους με τον τρόπο που συνετελέσθη έγινε εφιάλτης. Επικρέμαται επί των κεφαλών μας «κόφτης» που στην πρώτη αστοχία θα κόβει συντάξεις. Αυτά κάνουν οι βιασύνες και οι ψηφοθηρίες μιας καταρρέουσας κυβέρνησης»[, σχολίασε η Ενωση Κεντρώων.

«Η επιστολή Τσακαλώτου είναι η απτή απόδειξη της υποταγής του Τσίπρα στους δανειστές, που καταστρέφουν την εθνική μας οικονομία και υφαρπάζουν την δημόσια περιουσία» ανέφερε το Γραφείο Τύπου της Χρυσής Αυγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα