Πρόκριμα γενικών εκλογών οι κάλπες στον ισπανικό βορρά

08:47 26/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι κάλπες στις αυτόνομες κοινότητες της Γαλικίας και της Χώρας των Βάσκων, στη βόρεια Ισπανία, θεωρήθηκε ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα στην Ισπανία. Ωστόσο, δεν πρόσφεραν διέξοδο προς αποφυγή και τρίτων γενικών εκλογών. «Αναπτερώνονται» πάντως οι ελπίδες του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, για δεύτερη θητεία καθώς το κόμμα του εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλικία, παραδοσιακό προπύργιο του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP).

Ο «προστατευόμενος» του Ραχόι, Αλμπέρτο Νιουνέζ Φεϊχού, επανεκλέγεται για τρίτη θητεία ως κυβερνήτης της Γαλικίας, ωστόσο στη

χώρα των Βάσκων επικράτησε ο επικριτής του Ραχόι, Ινίγο Ουρκούλου, από το Εθνικιστικό κόμμα των Βάσκων.

Και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις οι Σοσιαλιστές, δέχτηκαν σημαντικές απώλειες ως και 12 εδρών, καθώς οι εκλογολόγοι επιβεβαιώνουν μεταστροφή ψηφοφόρων προς το κόμμα των Podemos.

Οι κακές επιδόσεις του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), που μετρά ήδη 137 χρόνια ύπαρξης, αποτελούν νέο εμπόδιο στην προσπάθεια του ηγέτη του Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Podemos και τους Ciudadanos σε εθνικό επίπεδο.

Οι Σοσιαλιστές θα συνεδριάσουν την 1η Οκτωβρίου για να επανεξετάσουν την θέση του κόμματός τους στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης που εκτυλίσσονται στη Μαδρίτη.

Αναπόφευκτο χαρακτηρίζουν ωστόσο αναλυτές, το σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ισπανία θα έχει γενικές εκλογές ανήμερα Χριστουγέννων.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα