Προληπτικά μέτρα κατά της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα

19:40 21/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Σε συνθήκες καύσωνα οι εργαζόμενοι καταπονούνται περισσότερο από κάθε άλλον. Αυτό συμβαίνει διότι ανάλογα με το είδος της εργασίας τους είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται ή να παραμένουν σε χώρους στους οποίους, όταν δεν πληρούνται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, προκύπτει σημαντική επιβάρυνση», σημειώνει σε εγκύκλιό του προς τα σωματεία – μέλη του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

Προσοχή στις ευάλωτες ομάδες

Όλοι οι εργαζόμενοι καταπονούνται θερμικά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει

ωστόσο να δίδεται σε αυτούς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, με ιδιαίτεραπροβλήματα υγείας όπως: καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, εγκυμονούσες, εργαζόμενοι με γενικά νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας, διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς, διαταραχές της αρτηριακής πίεσης, αναιμία, ψυχικά νοσήματα, καθώς και εκείνοι που λαμβάνουν κάποιες κατηγορίες φαρμάκων όπως διουρητικά, αντιδιαβητικά κ.α. Στα πιο πάνω θα πρέπει να προστεθεί και η παχυσαρκία (30% περισσότερο του προβλεπόμενου ιδανικού βάρους). Η ένταξη στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον Γιατρό Εργασίας της επιχείρησης ή (στις λίγες περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η απασχόληση Γιατρού Εργασίας) με ιατρική βεβαίωση που προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.

Κατάλληλα οργανωτικά μέτρα

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα οργανωτικά μέτρα κατά τις ημέρες του καύσωνα, τα οποία συνίστανται στα ακόλουθα:

Keywords
Τυχαία Θέματα