Σε επιφυλακή καλεί τους αγρότες η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

14:10 8/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε συνεχή αγωνιστική επιφυλακή και εγρήγορση καλεί τους αγρότες η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων με αφορμή την αυριανή σύσκεψη στη Βέροια στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο ΑΙΓΕΣ που βρίσκεται στο δρόμο Βέροιας – Νάουσας για να συζητήσουν ζητήματα διεκδίκησης της μικρομεσαίας αγροτιάς και την οργάνωση της πάλης για να αντικρούσει την αντιαγροτική πολιτική που δέχεται.


Σχετικά είναι τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος

της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας.
«Έχει καταντήσει ανέκδοτο όλες τις κυβερνήσεις να μιλάνε για την αναγκαιότητα στήριξης του πρωτογενή τομέα και όλα τα μέτρα που παίρνουν να είναι ενάντια στους αγρότες και κτηνοτρόφους και ενάντια στην παραγωγική διαδικασία. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με αφορμή τα μνημόνια ο σκοπός είναι να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε πολύ λιγότερα χέρια και όλα τα μέτρα που παίρνονται οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια προς αυτή τη κατεύθυνση πολύ σύντομα.
Αυτό που γίνεται με τον ΕΛΓΑ είναι ανεπίτρεπτο, ο ΕΛΓΑ στηρίζεται αποκλειστικά με τα χρήματα των αγροτών, 175 εκατομμύρια το χρόνο είναι χρήματα που μαζεύονται από τα ασφάλιστρα των αγροτών, πληρώνουμε και τα λειτουργικά έξοδα και τους μισθούς του οργανισμού. Τον παγετό που είχαμε σε τρεις επαρχίες του νομού μας δεν το αναγνώρισαν ως ζημιογόνο αίτιο, με αποτέλεσμα τα δέντρα να είναι άδεια στα χωράφι, δεν έχουμε παραγωγή, μας ζητάνε να πληρώσουμε τα ασφάλιστρα χωρίς όμως να ασφαλίζεται η παραγωγή. Τα χρήματα που πληρώναμε ως «εκτιμητικά» στους γεωπόνους, έξοδα δηλαδή εκτίμησης 10 λεπτά ανά δέντρο ή 1 ευρώ το στρέμμα, πράγμα παράνομο και παράλογο την στιγμή που πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές τα κόψανε με συνέπεια εδώ και 4 μήνες κανένας εκτιμητής δεν βγαίνει να κάνει εκτιμήσεις. Όλα αυτά τα δικά μας χρήματα τα παίρνει η κυβέρνηση και τα δίνει αλλού, εκεί που έχει μνημονιακές υποχρεώσεις, με συνέπεια να μην παίρνουμε δίκαιες αποζημιώσεις, να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση έως και 15 μηνών των αποζημιώσεων αυτών αλλά και εκτιμήσεις να μην γίνονται.

Ένα από τα αιτήματά μας είναι ο ΕΛΓΑ να γίνει κρατικός φορέας, να υπάρχει η κρατική χρηματοδότηση να καλύπτει τα ζημιογόνα αίτια, της νόσους και τα φυσικά φαινόμενα, τα πράγματα στο μέλλον θα γίνουν χειρότερα, θα απαξιωθεί ο ΕΛΓΑ, θα αναγκαστούν οι αγρότες να στραφούν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα