Τα κονδύλια για τους πρόσφυγες ζητά η Τουρκία ενώ παίρνει εύσημα από Στόλτενμπεργκ

14:12 9/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Αργείτε χαρακτηριστικά» Θα μπορούσε να είναι η ελεύθερη απόδοση της φράσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, «Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει τη χορήγηση της υπεσχημένης ανθρωπιστικής βοήθειας για τα 3 εκατομμύρια των προσφύγων από τη Συρία που ζουν στην Τουρκία»

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Άγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πρέπει να συμφωνηθεί επίσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας.

Την ίδια ώρα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Γενς Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» που πραγματοποιεί εδώ και δύο εβδομάδες η Τουρκία στο έδαφος της Συρίας απέδωσε τα εύσημα στη γείτονα λήγοντας ότι «Η Τουρκία είναι μία χώρα που επηρεάζεται στο μέγιστο βαθμό από τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ και έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της». Ο Στόλτενμπεργκ βρίσκεται στην Άγκυρα για επαφές με την τουρκική ηγεσία και μίλησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNT Turk.

Ως προς τις επιχειρήσεις εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στην Συρία, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «στις επιχειρήσεις παίρνουν μέρος χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟ δεν παίρνει μέρος ως συμμαχία. Ωστόσο είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο που σημειώνεται στην αντιμετώπιση του ISIS».

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την μείωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας –Τουρκίας υπογράμμισε τη συμπαράσταση της συμμαχίας σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα και τόνισε ότι «η αντιμετώπιση του ISIS είναι μια στρυφνή κατάσταση. Υπάρχει ανάγκη για συντονισμό μεταξύ διαφόρων χωρών. Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι σε επαφή».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα