Ανατρέπεται το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ, σε εθνικό επίπεδο, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

18:30 24/6/2022 - Πηγή: iPop

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε σήμερα, Παρασκευή 24/6, ότι οι γυναίκες στην Αμερική δεν έχουν πλέον συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, μια απόφαση ορόσημο που ανέτρεψε τον νόμο Roe v. Wade και διέγραψε τα δικαιώματα των γυναικών που ίσχυαν για σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Στην πιο αμφιλεγόμενη υπόθεση εδώ και χρόνια, η πλειοψηφία των δικαστών – όλοι τους διορίστηκαν από Ρεπουμπλικάνους προέδρους – υποστήριξαν ότι το δικαίωμα τερματισμού μιας εγκυμοσύνης δεν πρέπει να βρίσκεται ούτε στο κείμενο του Συντάγματος, ούτε στην ιστορία του έθνους των

ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής δικαστής Samuel Alito ανακοίνωσε την απόφαση με πλειοψηφία 6-3, με τους φιλελεύθερους δικαστές του δικαστηρίου να διαφωνούν.

Τι συμβαίνει με τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ; Το εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε και η απάντηση του ΠΟΥ

«Ο νόμος Roe ήταν λάθος από την αρχή», έγραψε ο Alito για την πλειοψηφία. «Το σκεπτικό ήταν εξαιρετικά αδύναμο και η απόφαση είχε καταστροφικές συνέπειες».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TIME (@time)

Δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ – Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Η απόφαση μετατοπίζει αμέσως το επίκεντρο ενός από τα πιο διχαστικά ζητήματα στις πρωτεύουσες των πολιτειών: Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες πρόκειται να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις σε περίπου από τις μισές πολιτείες, ενώ οι πολιτείες υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών είναι πιθανό να ενισχύσουν την προστασία για τη διαδικασία. Η πρόσβαση στην άμβλωση, με άλλα λόγια, θα εξαρτηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από το πού ζει ένα άτομο.

«Μετά από σήμερα, οι νεαρές γυναίκες θα ενηλικιωθούν με λιγότερα δικαιώματα από ό,τι είχαν οι μητέρες και οι γιαγιάδες τους», έγραψε ο αναπληρωτής δικαστής Stephen Breyer σε μια διαφωνία στην οποία προστέθηκαν και οι δύο άλλοι φιλελεύθεροι δικαστές του δικαστηρίου. «Η πλειοψηφία πετυχαίνει αυτό το αποτέλεσμα χωρίς να εξετάζει τόσο το πώς οι γυναίκες βασίστηκαν στο δικαίωμα της επιλογής ή τι σημαίνει να αφαιρείς αυτό το δικαίωμα».

Αν και όχι απροσδόκητη, η απόφαση του δικαστηρίου αναδιαμορφώνει τη σχέση μεταξύ εκατομμυρίων Αμερικανών και της κυβέρνησης. Ενώ η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί χαρά στους συντηρητικούς, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε διαμαρτυρίες, νέες αγωγές και κατηγορίες από την αριστερά ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είναι πολιτικοποιημένο.

Οι ειδικοί λένε ότι η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να προκαλέσει αμφισβητήσεις και σε άλλα δικαιώματα που, όπως η άμβλωση, έχουν θεμελιωθεί στην εγγύηση της 14ης Τροποποίησης για τη δέουσα διαδικασία. Πολλά από αυτά θεωρούνται δεδομένα εδώ και χρόνια, όπως το δικαίωμα στον γάμο ομοφύλων, το δικαίωμα σε διαφυλετικούς γάμους και το δικαίωμα πρόσβασης στην αντισύλληψη.

Μια θλιβερή μέρα για τις γυναίκες στο Τέξας: Επαναφέρεται η πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων

Η γνωμοδότηση ακολουθεί ένα κίνημα δεκαετιών από τους συντηρητικούς να ανατρέψουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 1973 Roe v. Wade, η οποία καθιέρωσε ένα συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Η προσπάθεια ανάκλησης αυτού του δικαιώματος υποστηρίχθηκε από τον Πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος εξελέγη το 2016 εν μέρει με την υπόσχεση να κατονομάσει δικαστές που θα ανέτρεπαν τον νόμο Roe. Κατά τη διάρκεια μιας και μόνο θητείας, ο Trump κατάφερε να θέσει τρεις συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το ζήτημα στην υπόθεση είναι ένας νόμος του Μισισιπή που απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης – νωρίτερα από ό,τι επιτρεπόταν με προηγούμενες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα