Αντικείμενα της κουζίνας που πρέπει να αντικαταστήσεις για να προστατεύσεις την υγεία σου

10:32 28/8/2014 - Πηγή: iPop

Το μαγείρεμα στο σπίτι είναι από τους καλύτερους τρόπους αδυνατίσματος, δεδομένου ότι ελέγχεις την τροφή που θα φας κάθε μέρα. Πολλές φορές όμως το τι υπάρχει στην κουζίνα σου είναι το ίδιο σημαντικό με το τι τρως. Η χρήση παλιών ή αναχρονιστικών σκευών μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία σου, από την εξάπλωση μικροβίων μέχρι την ανάπτυξη καρκίνου. Δες, λοιπόν, ποια είναι τα αντικείμενα της κουζίνας που πρέπει να αντικαταστήσεις άμεσα στην κουζίνα σου.

Αντικολλητικό τηγάνι

Η θέρμανση των αντικολλητικών

τηγανιών σε περισσότερους από 260ο C μπορεί να απελευθερώσει τοξικές αναθυμιάσεις, που παρόλο που δεν είναι θανατηφόρες μπορεί να σε αρρωστήσουν. Και παρόλο που η θερμοκρασία που αναφέραμε δεν είναι συνηθισμένη σε σπιτικό μαγείρεμα, ένα φθαρμένο και κτυπημένο αντικολλητικό τηγάνι μπορεί να απελευθερώσει αυτές τις άχρωμες και άοσμες αναθυμιάσεις σε αρκετά χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αντικατάστησε το τηγάνι που έχεις αν είναι κατασκευασμένο πριν το 2010, διότι τα πιο σύγχρονα τηγάνια παράγουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα αναθυμιάσεων.

Συρμάτινες βούρτσες καθαρισμού της σχάρας (grill)

Οι παλιές και πολυχρησιμοποιημένες βούρτσες μπορεί να χάσουν μεταλλικές ίνες, οι οποίες θα πέσουν πάνω στη σχάρα και πιθανόν θα μεταφερθούν στο φαγητό σας και να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο λαιμό, στο στομάχι ή στα έντερα. Αντικατάστησε άμεσα την παλιά σου βούρτσα, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι που το ψήσιμο στη σχάρα είναι πολύ συχνό.

Πλαστικά τάπερ

Τα παλιότερα πλαστικά δοχεία τροφίμων περιέχουν Δισφαινόλη Α (BPA), ένα συστατικό που χρησιμοποιούνταν στη βιομηχανία πλαστικών και έχει συνδεθεί με τη δημιουργία προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, των καρδιοπαθειών, της παχυσαρκίας και άλλων. Αν δεν έχεις ήδη αντικαταστήσει τα παλιά σου πλαστικά δοχεία είναι ώρα να το κάνεις με νέα χωρίς BPA, αφού όλο και περισσότερες εταιρείες το έχουν καταργήσει από την παραγωγή τους. Είναι εύκολο να βρείτε πλέον προϊόντα BPA-free.

Τάβλες τεμαχισμού

Οι τάβλες τεμαχισμού, είτε είναι ξύλινες είτε πλαστικές, πρέπει να αντικαθίστανται αμέσως μόλις παρατηρηθούν σ’ αυτές βαθιά κοψίματα ή γδαρσίματα, όπου μπορούν να «λιμνάσουν» βακτήρια. Οι τάβλες αυτές είναι δύσκολο να απολυμανθούν και εξάλλου είναι φτηνές και εύκολα αντικαθίστανται.

Σφουγγάρια

Τα σφουγγάρια, πορώδη και υγρά, είναι από τις καλύτερες παγίδες βακτηρίων. Γι αυτό παρόλο που αφού πλύνεις τα σφουγγάρια σου με ζεστό νερό και τα στεγνώσεις για 30 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων μπορείς να τα απολυμάνεις, καλό είναι να τα αντικαθιστάς όταν έχουν χρησιμοποιηθεί για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Οι πετσέτες που σκουπίζεις τα πιατικά

Οι πετσέτες όπως και τα σφουγγάρια μπορούν να γίνουν κατοικία για εκατομμύρια βακτήρια και όταν σκουπίζεις τα πιατικά και τα χέρια σου μ’ αυτές μπορεί να εκθέσεις την υγεία σου σε κίνδυνο. Να τις πλένεις και να τις αντικαθιστάς συχνά.

The post Αντικείμενα της κουζίνας που πρέπει να αντικαταστήσεις για να προστατεύσεις την υγεία σου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα