Είναι η λεβάντα ασφαλής για τις γάτες;

14:17 21/9/2019 - Πηγή: iPop

Έρευνες έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι η λεβάντα μειώνει το άγχος και μας βοηθάει να χαλαρώνουμε. Τι ισχύει όμως για τα κατοικίδια και ειδικότερα είναι η λεβάντα ασφαλής για τις γάτες;

Δυστυχώς για τις γάτες, η λεβάντα είναι τοξική. Το ξέρουμε ότι είναι κρίμα που οι γατούλες δεν αγαπάνε αυτό το όμορφο φυτό απ’ τη Νότια Γαλλία που μυρίζει υπέροχα, αλλά όσοι έχουμε γάτα στο σπίτι μας, καλό θα ήταν να κρατήσουμε τη λεβάντα μακριά της.

Ποια είναι η επικίνδυνη μορφή λεβάντας για τις γάτες; Η λεβάντα στα αιθέρια έλαια

είναι ίσως ακόμη πιο επικίνδυνη για τις γάτες απ’ το ίδιο το φυτό στη γλάστρα του. Τα αιθέρια έλαια εξατμίζονται εύκολα κι αυτό σημαίνει ότι οι γάτες που έχουμε στο σπίτι μπορούν να τα εισπνεύσουν ή να τους προκαλέσουν κάποιου είδους αλλεργίας στο δέρμα τους.

Unsplash/@Alfonso Ramirez

Σύμφωνα με το Pet Poison Helpline, το πρόβλημα είναι ότι τα αγαπημένα μας αιλουροειδή δεν διαθέτουν το απαραίτητο ένζυμο που θα τους βοηθήσει να μεταβάλλουν το αιθέριο έλαιο και κατά συνέπεια στην αποτοξίνωση του οργανισμού τους από αυτό.

Παράλληλα, αναφέρεται ακόμη ότι η κοινή λεβάντα, λεβάντα η στενόφυλλος (Lavandula angustifolia) περιλαμβάνει οξικό λιναλύλιο και λιναλοόλη, δύο ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι είναι τοξικές για τις γάτες. Σημειώνεται ακόμη ότι οι ίδιες ενώσεις βρίσκονται και σε άλλα φυτά, μεταξύ των οποίων και του περγαμόντου.

Με άλλα λόγια, η λεβάντα σε οποιαδήποτε μορφή της δεν είναι ασφαλής για τις γάτες, αλλά τα καλά νέα είναι ότι συνήθως δεν είναι θανατηφόρα και ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί στην περίπτωση που η γάτα σου παρουσιάσει διάφορα συμπτώματα.

Αναφορικά με τα συμπτώματα δηλητηρίασης από λεβάντα, αυτά περιλαμβάνουν τον εμετό, τη διάρροια, την απώλεια όρεξης, τις ζαλάδες, τη ναυτία, τους χαμηλούς παλμούς καρδιάς και την αναπνευστική δυσφορία. Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως είναι δύσκολο να αντιληφθείς αυτά τα συμπτώματα γιατί μια γάτα κρατάει αυτές τις ενοχλήσεις ως επτασφράγιστο μυστικό.

Συμπτώματα δηλητηρίασης που μπορείς να παρατηρήσεις πιο εύκολα είναι τα σάλια ή ότι γλείφουν σε υπερβολικό βαθμό τα χείλη τους. Αυτό είναι επίσης κι ένα σημάδι ότι μάλλον θέλουν να κάνουν εμετό, ενώ σε μια τέτοια περίπτωση παρατήρησε προσεκτικά τον τρόπο που αναπνέει η γάτα σου, αλλά κι εάν έχει ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.

Διάβασε κι αυτό:

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που είναι ασφαλή για τα κατοικίδια

Photo: Unsplash/Kevin

Το άρθρο Είναι η λεβάντα ασφαλής για τις γάτες; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα