Η μικρή λέξη που μπορείς να λες στις φίλες σου χωρίς καμία ενοχή!

13:17 7/10/2019 - Πηγή: iPop

Η σχέση με τις φίλες σου είναι διαφορετική, ιδιαίτερη και ιερή. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικές στιγμές που μπορεί να νιώσεις άσχημα για κάτι που είπες ή θέλεις να πεις και καταπιέζεσαι. Όπως για παράδειγμα το να πεις «όχι» σε μια φίλη σου και να θεωρείς πως δρας εγωιστικά. 

Όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας έχουμε νιώσει ντροπή ή ενοχή που είπαμε «όχι» σε κάποιο μέλος της οικογένειάς μας ή στις φίλες μας. Και η σχέση με τις φίλες είναι δύσκολο να χτιστεί αλλά όταν χτιστεί, κρατάει για μια ζωή.

Κι επομένως σε μια ουσιαστική σχέση πρέπει να είσαι ο εαυτός σου, να μη φοβάσαι να πεις αυτό

που θέλεις, τη γνώμη σου ή αλλιώς να αρνηθείς κάτι. Γιατί να νιώθεις άσχημα ή ενοχές όταν λες «όχι» στις φίλες σου; Γιατί θεωρείς πως θα τις στεναχωρήσεις, θα τις απογοητεύσεις, θα τις πληγώσεις και θα θεωρούν πως είσαι εγωίστρια. Όλοι έχουμε νιώσει έτσι, σε κάποια στιγμή της ζωής μας.

Αγάπη είναι να δίνει κι όταν αγαπάς κάποιον, σε κάνει να θέλεις να δίνεις πράγματα χωρίς να το πολυσκεφτείς. Δίνεις τον χρόνο σου, την προσπάθειά σου και την ενέργειά σου και αυτό σε κάνει να νιώθεις καλά. Αλλά τι συμβαίνει τις ημέρες που απλά θέλεις να πεις «όχι» και να αρνηθείς μια πρόταση; Σε κάνει εγωιστή;

Unsplash/Roberto Nickson

Το να λες «όχι» είναι «τέχνη» και ένας τρόπος να θέσεις υγιή όρια που χρειάζονται σε όλες τις σχέσεις. Το να λες «όχι» δεν είναι καθόλου εγωιστικό αλλά είναι απολύτως υγιές.

Και για ρώτα τον εαυτό σου «πόσες φορές έχεις δεχτεί και ήσουν εκεί για εκείνες;». Κάθε φορά που λες «ναι» ενώ θέλεις να πεις «όχι», τότε καταπιέζεις τον εαυτό σου και αυτό σου απορροφά την ενέργεια. Γιατί να κάνεις κάτι που δεν θέλεις και δεν σε ικανοποιεί;

Όλες οι αλλαγές σε μια φιλία με το πέρασμα του χρόνου!

Πώς να πεις «όχι» χωρίς να στεναχωρήσεις τους φίλους σου;Να είσαι ειλικρινής και ευγενικός

Δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματα των άλλων. Αλλά μπορείς να ελέγξεις τον τρόπο που μιλάς και αυτά που λες. Γι΄ αυτό είναι πάντα καλύτερο να είσαι ευγενικός και ειλικρινής.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη

Πες ένα «ευχαριστώ» για την πρόκληση και την ευκαιρία και ενημέρωσε πως δεν μπορείς να το κάνεις, να παρευρεθείς ή να φέρεις εις πέρας αυτό που σου ζητούν.

Μπορείς για παράδειγμα να πεις «ευχαριστώ πολύ που με σκέφτηκες αλλά αυτό δεν είναι για μένα και τους στόχους που έχω θέσει».

Photo: PixabayΠρότεινε εναλλακτικές

Αναλόγως με το τι είναι αυτό που σου ζητούν, μπορείς να προτείνεις εναλλακτικές. Για παράδειγμα, αν δεν μπορείς μια συγκεκριμένη ημέρα, μπορείς να προτείνεις μια άλλη ημερομηνία που θα είσαι περισσότερο ελεύθερος και θα έχεις περισσότερο χρόνο.

Όταν είσαι ειλικρινής, οι άνθρωποι το εκτιμούν και σέβονται τα όρια που εσύ θέτεις. Ως γυναίκες, θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους ανθρώπους που αγαπάμε αλλά δεν είναι πάντα εφικτό.

Το να λες «όχι» ορισμένες φορές σε βοηθά να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και να είσαι αληθινός τόσο με σένα όσο και με τους άλλους.

Στην τελική φίλοι σου είναι και θα καταλάβουν.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος χαλάει τη φιλία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες; Οι επιστήμονες απαντούν!

Photo: unsplash/ Bewakoof.com

Το άρθρο Η μικρή λέξη που μπορείς να λες στις φίλες σου χωρίς καμία ενοχή! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα