Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκινούν οι καταθέσεις – Οι νέες μαρτυρίες για ξυλοδαρμό και τιμωρίες και το νέο διοικητικό συμβούλιο

11:35 22/11/2022 - Πηγή: iPop

Με τα γεγονότα να εξελίσσονται ραγδαία στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου και τις καταγγελίες για ξυλοδαρμό και σεξουαλική κακοποίηση να συσσωρεύονται, σήμερα 22/11, θα ξεκινήσουν οι καταθέσεις μαρτύρων στους δύο εισαγγελείς ανηλίκων που έχουν αναλάβει την υπόθεση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα άτομα που έχουν κληθεί να καταθέσουν περιλαμβάνουν τα παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί στις δομές, αλλά και τους εργαζόμενους. Επιπλέον, στην Εισαγγελία Αθηνών θα καταθέσει κι ένας μάρτυρας με «σοβαρά στοιχεία»,

ο οποίος πλέον κατοικεί στο εξωτερικό.

Όπως έχουν αποκαλύψει και οι Αρχές, στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών έχουν τεθεί τέσσερα πρόσωπα: ένα κορυφαίο στέλεχος και τρεις υπάλληλοι.

Να υπενθυμίσουμε πως στην καταγγελία του ο 19χρονος κατηγορεί τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο για σεξουαλική κακοποίηση. Ο ίδιος, όμως, όπως και η πρεσβυτέρα, έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά τα πάντα μέχρι στιγμής.

Κιβωτός του Κόσμου: Αντικαθιστάται άμεσα η διοίκηση – Οι αλλαγές μετά τις βαριές καταγγελίες

Κιβωτός του Κόσμου – Εξελίξεις: Νέα καταγγελία από τον θείο του 19χρονου

Ο θείος του 19χρονου μιλώντας στο Mega αποκάλυψε ότι η πρεσβυτέρα γνωρίζει τα πάντα, καθώς «άνοιξε την πόρτα 2-3 φορές και πετάχτηκε ο άλλος όρθιος. Ο μικρός αισθάνθηκε ανακούφιση λέει “αχ να το καταλάβει η πρεσβυτέρα να σταματήσει αυτό το κακό”. Και τις επόμενες φορές την κλείδωνε την πόρτα».

«Ο μικρός όταν του επέτρεπε να πάει στη μητέρα του, το πρωί 8 η ώρα έπρεπε να είναι εκεί με πρωινό από ντελίβερι και μπαίνει μία μέρα η πρεσβυτέρα και λέει: “Τι κάνεις εσύ εδώ πρωί πρωί” και αυτός αισθάνθηκε πολύ άσχημα και λέει “πρεσβυτέρα μου ο πατήρ μου ζήτησε να έρχομαι πρωί πρωί”. Δηλαδή αυτή αντί να προστατεύσει το παιδί μάλωνε το παιδί γιατί ήρθε 8 η ώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Κανά δύο φορές πήγε ο μικρός, πλησίασε στον υπολογιστή, αυτός αθώος, χωρίς να έχει κάτι στο μυαλό του, και όταν τον είδε έκανε σαν τρελός “δεν θα ξανακουμπήσεις, δεν θα ξανακουμπήσεις” σε αυτό το ύφος», πρόσθεσε.

«Το παιδί από τη μία τον αγαπάει, τον λατρεύει, τον σέβεται, δεν μπορώ να καταλάβω τα συναισθήματά του, και από την άλλη νιώθει απογοήτευση και “πώς μου το έκανε αυτό, γιατί, γιατί”», είπε ο συγγενής.

Κιβωτός του Κόσμου: Η σοκαριστική μαρτυρία του 19χρονου για σεξουαλική παρενόχληση από τον πατέρα Αντώνιο – Τι ανακοίνωσε η ΜΚΟ

Νέες καταγγελίες για ξυλοδαρμό και τιμωρίες:

Με τις εξελίξεις να κυλούν, νέες καταγγελίες και μαρτυρίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τους γονείς των παιδιών που έμεναν στην Κιβωτό του Κόσμου και μας σοκάρουν.

«Τα παιδιά πολλές φορές όταν γυρνούσαν από την Αθήνα ήταν ερείπια. Υπήρχε ένας φόβος για την παρουσία του. Νάρκισσος και πολύ περίεργος άνθρωπος», αναφέρει στην ΕΡΤ άτομο που σχετίζεται με τη δομή της Καλαμάτας.

«Όταν ήταν άρρωστος τρεις εβδομάδες κοιμόμασταν στο πάτωμα δίπλα του για να τον φροντίζουμε. Τα καλοκαίρια όταν ήταν στην Καλαμάτα συνήθιζε να παίρνει τα μεγαλύτερα παιδιά τη δομής και να πηγαίνουν για μπάνιο στην παραλία ακόμα και μεταμεσονύχτιες ώρες», συμπληρώνει.

«Έπεφτε ξύλο, σε έβαζαν τιμωρία στον τοίχο δεν σου επέτρεπαν να μιλάς στα άλλα παιδιά. Καμία φορά δεν σε τάιζαν, μαζεύαμε κουκουνάρια μέσα στον ήλιο και αν δεν το κάναμε, δεν μας δίναν φαγητό μετά», υποστηρίζει ανήλικη.

Τέλος πρώην εργαζόμενοι και εθελοντές, που υπήρξαν στην Κιβωτό φέρονται να περιγράφουν ένα κακοποιητικό περιβάλλον, υποστηρίζοντας τις επίσημες καταγγελίες.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο:

Ανακοινώθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου, το οποίο είναι επταμελές και αναφέρει πως μοναδικός γνώμονάς του είναι «το βέλτιστο συμφέρον των πιο ευάλωτων παιδιών». 

«Με μοναδικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των πιο ευάλωτων παιδιών που έχουν βρεθεί εκτός της οικογένειάς τους και ζουν στην Κιβωτό του Κόσμου, και μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβέρνηση αντικαθιστά σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου. Για την αλλαγή αυτή, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, θέτει σε εφαρμογή τη διάταξη που η ίδια εισηγήθηκε και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022 (άρθρο 67 Ν. 4921/2022)».

Εξηγείται πως η εν λόγω διάταξη επιτρέπει την προσωρινή αλλαγή της διοίκησης σε ιδιωτικούς προνοιακούς φορείς σε περίπτωση σημαντικής υποβάθμισης της εύρυθμης λειτουργίας τους.

Το νέο ΔΣ αποτελείται από:

1. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου

2. Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,

3. Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος, τ. Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,

4. Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS,

5. Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, Γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου»,

6. Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»,

7. Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Υπουργικού γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, επεσήμανε πως εφαρμόζεται η διάταξη για «έκτακτη αλλαγή στη διοίκηση κοινωνικών δομών που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες έχοντας απέναντι πολλούς. Μια διάταξη που πολεμήθηκε αλλά χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος εμείναμε σε αυτήν. Τώρα είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Είναι μια διάταξη που χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς είμαστε ενώπιον αυτών και πρέπει να δράσουμε για την προστασία των παιδιών».

Όσον αφορά της καταγγελίες η κ. Μιχαηλίδου τόνισε πως: «Είναι πολύ σοβαρές και έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, πρέπει να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής και η εμπιστοσύνη όλων μας προς αυτή. Γιατί η δομή είναι τα παιδιά της, είναι οι εργαζόμενοί της, είμαστε όλοι εμείς (εθελοντές, δωρητές, χορηγοί) που έχουμε στηρίξει και πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα παιδιά. Για τον λόγο αυτό για το νέο διοικητικό συμβούλιο επιλέχθηκαν άτομα υψηλού κύρους, με τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία στην παιδική προστασία».

«Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο» είπε και τους  ευχαρίστησε. «Η κα Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν αποδείξει στη διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να ανταπεξέλθουν. Ως υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας» κατέληξε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκινούν οι καταθέσεις – Οι νέες μαρτυρίες για ξυλοδαρμό και τιμωρίες και το νέο διοικητικό συμβούλιο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
κιβωτος, μαζι για το παιδι, υφυπουργός εργασίας, εν λόγω, έως ότου, αθηνα, νέα, mega, φως, ΕΡΤ, καλαματα, γνώμονα, εξηγείται, παιδι, ipop, google, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.google.gr, νεα κυβερνηση, Ημέρα της μητέρας, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, τομας πρωτοπαπας, αλλαγη ωρας 2013, δομνα μιχαηλιδου, γραφειο υπολογιστη, κοινωνια, ipop, μητερα, ξυλο, φως, ωρα, mega, αρθρο, αλεξανδρα, ατομο, εβδομαδες, φαγητο, γεγονοτα, γνωμονας, γνώμονα, γονεις, δυστυχως, διοικηση, δομη, ειπε, εν λόγω, επρεπε, ερευνα, ερρικα, ερχονται, έως ότου, ιδια, ιδιο, υποθεση, υφυπουργος, θειο, κυβερνηση, λειτουργια, λογο, μαξιμου, μηνες, μπανιο, μυαλο, ναρκισσος, νοσοκομειο παιδων, παντα, παιδι, παιδια, περιβαλλον, πορτα, πρωινο, πρωι, σεξουαλικη παρενοχληση, τεντες, τιμωρια, υφυπουργός εργασίας, φοβος, φορα, ιωαννης, κωνσταντινος, αρρωστος, εφαρμογη, υπουργειο, νοσοκομειο, πληροφοριες, ψυχολογος, θειος, sos, τρελος, θεματα
Τυχαία Θέματα
Κιβωτός, Κόσμου, Ξεκινούν, – Νέες,kivotos, kosmou, xekinoun, – nees