Μεϊμαράκης: Απορώ γιατί ο Σαμαράς δεν έδωσε απευθείας το κόμμα στον Μητσοτάκη

23:49 11/1/2016 - Πηγή: iPop

Μια μόλις ημέρα μετά τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας και την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως νέου Προέδρου του κόμματος, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που παρότι τα προγνωστικά τον ήθελαν νικητή, τελικά δεν τα κατάφερε, δίνει συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον «Ενικό».

Ερωτώμενος αρχικά για τα συναισθήματά του μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Ε. Μεϊμαράκης είπε:

«Δεν αισθάνθηκα ιδιαίτερη πικρία για το αποτέλεσμα γιατί ήμουν προετοιμασμένος. Αισθάνθηκα πικρία όμως για

την συμπεριφορά κάποιων και συνυποψηφίων μου, για την συμπεριφορά που είχαν όλο αυτό το διάστημα.

Δεν είχα την φιλοδοξία να γίνω πρόεδρος της ΝΔ, μου προέκυψε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Το 28% μου δημιουργούσε την υποχρέωση να κατέβω υποψήφιος.

Στον πρώτο γύρο, 22 Νοεμβρίου, μου συνέβη ένα πολύ θλιβερό γεγονός, στις 19 Νοεμβρίου και με έριξε ψυχολογικά, πολλοί με ρωτούσαν γιατί είμαι νευρικός και δεν μπορούσα αλλά και δεν ήθελα να εξηγήσω. Μετά τις 22 Νοεμβρίου και την επίθεση που δέχθηκα σκεφτόμουν μήπως αποχωρούσα.

Ακόμα όμως και η αδερφή μου δεν ήθελε να αποχωρήσω. Ο δεύτερος γύρος με βρήκε χωρίς πολλά ψυχολογικά αποθέματα και δεν προχώρησα όσο μπορούσα να προχωρήσω. Δεν είχα και το κέφι. Ίσως θα έπρεπε να είχα αποχωρίσει, αλλά δεν θα καταλάβαιναν ποτέ οι πολίτες τον λόγο».

Ο Ε. Μείμαράκης στη συνέχεια μίλησε για την «τυχαία» συνάντηση όλων στη Θεσσαλονίκη τα Θεοφάνια, λέγοντας «Δεν θεωρώ ότι βρέθηκαν όλοι μαζί στη Θεσσαλονίκη τα Θεοφάνια τυχαία. Αν τελικά έχασα γιατί πήγαν όλοι αυτοί μαζί τότε με συγχωρείτε αλλά η εκλογή δεν ήταν πολιτική. Εγώ είμαι ο Μεϊμαράκης και έχω 40 χρόνια στο κουρμπέτι, όταν ήμουν με τον Καραμανλή είχα την δική μου άποψη»

Έκανε καλό ή κακό το ότι «μπλέχτηκε» ο Καραμανλής; Το ότι ήταν «επιλογή» του Τσίπρα;

«Το ότι ο Τσίπρας έλεγε ότι προτιμάει Μεϊμαράκη, μου έκανε κακό, δεν καταλάβαιναν οι ίδιοι ότι με προβοκάριζαν.
Αυτή η διαδικασία είναι apolitic κατά βάση, το έχω πει και δεν υπάρχει λόγος να το ξαναπώ. Δεν θα πω πως έγραφε η Αυγή ή αν το εννοούσε ο Τσίπρας, όπως το εννοούσε και ο Λεβέντης. Εγώ θα πω πώς το αναπαρήγαγαν οι Νεοδημοκράτες και αυτό το θεωρώ χτύπημα κάτω από τη μέση».

Προεκλογικά συζητούσα σοβαρά να έχουμε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για το μνημόνιο. Όχι να συγκυβερνήσουμε!

Τα αποτελέσματα ίσως ήταν διαφορετικά εάν είχαν γίνει οι εκλογές στις 22 Νοεμβρίου

Ο κ. Μεϊμαράκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στην διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι τις εκλογές:

«Πρότεινα εκλογή νέου Προέδρου της ΝΔ στις 30 Αυγούστου. Το σώμα ομοφώνως αποφάσισε να μην γίνουν εκλογές καθώς υπήρχε η πιθανότητα των εθνικών εκλογών. Κανένας δεν βγήκε μπροστά να τραβήξει το κουπί, από όλους όσους εμφανίστηκαν αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές».

Όσον αφορά τη στήριξη του Α.Σαμαρά:

«Ο κ. Μητσοτάκης πριν πω ακόμα ότι ξεκινάει η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου ήταν πανέτοιμος και είχε καταθέσει την πρόταση του. Αφού αναρωτήθηκα γιατί ο κ. Σαμαράς, ο οποίος τον στήριξε, δεν του έδωσε από τότε το κόμμα. Ο Σαμαράς στήριξε Μητσοτάκη.

Ο Σαμαράς στον πρώτο γύρο προτίμησε και στήριξε όλους τους άλλους εκτός από εμένα. Στον δεύτερο στήριξε Μητσοτάκη. Τυχαία είναι τα ποσοστά του Κυριάκου στη Μεσσηνία;

Τιμή μου η υποστήριξη του κ. Καραμανλή στις εκλογές

Το να σε στηρίζει ένας πρώην Πρωθυπουργός είναι τιμή σου, εμένα με πλήγωσε που δεν με στήριξε ο Σαμαράς».

Για τις τωρινές του σχέσεις με τον Α. Σαμαρά και πώς κατέληξαν έτσι σήμερα:

«Με σεβασμό τον αντιμετωπίζω και εκτίμηση, βεβαίως έχω σε πολλά ζητήματα διαφορετική άποψη, αλλά δεν έχω κάτι με τον κ. Σαμαρά. Δεν έχω καταλάβει γιατί υπήρχε τέτοια αβισαλέα αντιμετώπιση από κάποιους δικούς του, όχι από τον ίδιο. Καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον ίδιο».

Για τα λάθη που έγιναν:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στα μακροοικονομικά πηγαίναμε σωστά, αλλά δεν υπάρχει καμία αντίρρηση ότι γινόντουσαν και πολλά λάθη».

Η λέξη ενότητα δεν έχει πολιτική ουσία. Η λέξη σύνθεση έχει πολιτική ουσία και διασφαλίζει την ενότητα. Ο Προεδρεύων πρέπει να έχει την ικανότητα σύνδεσης.

«Θα παίξω από εδώ και πέρα το ρόλο του βουλευτή», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ για την έκφραση «όλοι μαζί», σχολίασε:

«Αυτό το όλοι μαζί δεν μου πολυαρέσει συνήθως γιατί ο Πρόεδρος συνήθως εννοεί «όλοι μαζί μου». Εγώ το «όλοι μαζί» το έκανα πράξη!».

Θέλει διακριτό ρόλο στη ΝΔ;

«Δεν έχω να ζητήσω οτιδήποτε από τον πρόεδρο και το έχω αποδείξει. Ο διακριτός μου ρόλος υπήρχε πάντα στης προθέσεις μου και τις προτάσεις μου. Εγώ ακούω τον κ. Μητσοτάκη να λέει συνέχεια ανανέωση, αν το εννοεί με ηλικιακό κριτήριο θα έχουμε παρεϊστικο κόμμα. αν πάρω τον Κώστα, τον Γιάννη που είναι κοντά στην ηλικία μου και φίλοι μου δεν έχουμε αξιοκρατία. Ανανέωση σκέτο δεν με εκφράζει. Ανανέωση με αξιοκρατία με εκφράζει».

Στο μεταξύ μεγάλες είναι οι αλλαγές που φέρνει στη Νέα Δημοκρατία η έλευση του νέου Προέδρου, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ξεκινώντας δυναμικά, ο Κ. Μητσοτάκης, προχωρά στις σχετικές προετοιμασίες για τη διεξαγωγή έκτακτου κομματικού συνεδρίου, που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 26 και 28 Φεβρουαρίου, έχοντας ως βασικό άξονα συζητήσεων την ιδεολογία της δημοκρατικής παρατάξεως.

Την ίδια στιγμή, σχεδιάζει και τη μεταφορά των γραφείων του κόμματος από τη Συγγρού σε μικρότερα γραφεία με χαμηλότερο ενοίκιο.

Μεγάλες αλλαγές όμως έρχονται και ως προς τα πρόσωπα.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ.Μητσοτάκης, έχει προτείνει στον Άδωνι Γεωργιάδη, να αναλάβει τη θέση του Ανδρέα Παπαμιμίκου, ως Γραμματέας του κόμματος της ΝΔ. Ωστόσο, ο κ.Γεωργιάδης, φαίνεται να θέλει να διατηρήσει το ρόλο του στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, παραμένει στη θέση του Γραμματέα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Βασικούς ρόλους στο πολιτικό επιτελείο του κ.Μητσοτάκη, φαίνεται πως θα έχουν και οι πρώην βουλευτές Μιχάλης Μπεκίρης και Νίκος Γεωργιάδης, αλλά και ο Μάκης Βορίδης.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε με επιστολή νωρίτερα την παραίτησή του από τη θέση του Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος, λέγοντας πως «στην προσπάθεια που ξεκινάμε για την Παράταξή μας και για την Ελλάδα, θεωρώ προσωπικό καθήκον να σας διευκολύνω στις αποφάσεις σας και να σας υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος, θέτοντας τον εαυτό μου στη διάθεσή σας».

Τέλος, αλλάζει και ο γενικός διευθυντής του κόμματος, με τον Νικόλαο Παπαθανάση να παίρνει τη θέση του Κώστα Τσιμάρα, ο οποίος ήταν επί 3,5 χρόνια σε αυτή τη θέση.

The post Μεϊμαράκης: Απορώ γιατί ο Σαμαράς δεν έδωσε απευθείας το κόμμα στον Μητσοτάκη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα