Νετανιάχου: Είδα τον ηρωισμό των Ελλήνων- Τσίπρας: Η Ελλάδα πάντα υπερασπιζόταν το δίκαιο

18:47 27/1/2016 - Πηγή: iPop

«Οι Έλληνες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να σώσουν Εβραίους την περίοδο του Ολοκαυτώματος, 321 Έλληνες έχουν αναγνωριστεί από το δικό μας Ίδρυμα Μνήμης.», τόνισε ο Μπ. Νετανιάχου κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ για διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες.

Την ίδια στιγμή, στη Λευκωσία ετοιμάζονται για την τριμερή συνάντηση με την Ελλάδα

και το Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Μπ. Νετανιάχου:

«Επισκεφτήκατε το Ισραήλ την ημέρα μνήμης για το Ολοκαύτωμα, να θυμηθούμε όλοι το μεγαλύτερο έγκλημα στην Ιστορία, μέσα από ένα πρόγραμμα γενοκτονίας. Δεν είναι αρκετό απλά να θυμόμαστε αυτό το γεγονός, αλλά πρέπει να είμαστε δυνατοί για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε άλλη γενοκτονία ή φόνους που έχουν στόχο να βλάψουν τους λαούς μας. Αυτά που μας χωρίζουν σαν λαούς μπορούν να μας ενώνουν σαν κουλτούρα. Οι Έλληνες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να σώσουν Εβραίους την περίοδο του Ολοκαυτώματος, 321 Έλληνες έχουν αναγνωριστεί από το δικό μας Ίδρυμα Μνήμης. Στην επίσκεψη μου στην Ελλάδα είδα τον ηρωισμό των Ελλήνων.

Έχετε αποδείξει ότι η Ελλάδα, το λίκνο της Δημοκρατίας παραμένει ένας χώρος ελευθερίας και αυτό δεν είναι εύκολο στις μέρες μας. Επίσης θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση μου για τις θέσεις της σχετικά με το Ισραήλ στα Διεθνή Φόρουμ».

Αλ. Τσίπρας:

«Στην Ελλάδα σήμερα πέρα από τις εκδηλώσεις μνήμης, η ελληνική Βουλή τιμά σε ειδική συνεδρίαση για πρώτη φορά την μνήμη αυτών των ανθρώπων.

Η Ελλάδα δεν έμεινε ποτέ αμέτοχη στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας. Δεν ήταν ποτέ μία ουδέτερη ζώνη. Πήρε μέρος πάντοτε για να υπερασπιστεί το δίκαιο.

Χιλιάδες απλοί άνθρωποι έδωσαν τη ζωή τους κατά την μαύρη ναζιστική περίοδο. Οι μνήμες για εμάς τους νεότερους είναι από τις διηγήσεις αλλά είναι ζωντανές και οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να συνδράμουν, ώστε αυτή η μνήμη να δίνει παραδείγματα στους νεότερους. την επόμενη φορά που θα έρθετε στην Ελλάδα σας καλώ να πάμε μαζί στη Θεσσαλονίκη και να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους».

Για την συνάντηση που είχαν προηγουμένως οι δύο Πρωθυπουργοί:

«Στη σημερινή συνάντηση ήταν εξαιρετικά χρήσιμη, εποικοδομητική και εκφράσαμε την αμοιβαία βούληση να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις συνεργασίας με απτά αποτελέσματα για την ανάπτυξη και την ευημερία των χωρών μας και την ειρήνη και την ασφάλεια των ευρύτερων περιοχών.

Υπογράψαμε μία σειρά διμερών αποφάσεων. Προχωράμε στην προώθηση συγκεκριμένων προγραμμάτων κοινής δράσης στον τομέα της οικονομίας. Υπογράμμισα την δέσμευση ισραηλινών επενδύσεων να αξιοποιήσουν την πληθώρα ευκαιριών που έχουμε στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό σημασία έχει η ενίσχυση της οικονομίας, της έρευνας, της τεχνολογία,ς της καινοτομίας.

Θα αναβαθμίσουμε την συνεργασία μας σ’ αυτούς τους τομείς επικεντρωνόμαστε στην τεχνολογία υδάτων, την αφαλάτωση και στον τουρισμό.

Παράλληλα υπογραμμίσαμε την σταθερή μας πεποίθηση πως η προαγωγη η συνεχιση της ενεργειακης μας συνεργασίας θα δώσει την δυνατότητα και στις χώρες μας αλλά και στις χώρες της ευρύτερης περιοχής να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας και ανάπτυξης που θα προάγει την ειρήνη στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε το πλαίσιο μεταφοράς γραμμών αερίων με ενδιάμεσους σταθμούς.

Συζητήσαμε το έργο ηλεκτρισμού, μία συζήτηση που θα έχουμε και αύριο στην Κύπρο τη δυνατότητα να την αναπτύξουμε.

Μιλήσαμε στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, στις εξελίξεις αστάθειας δυστυχώς στη γειτονιά μας, στη Συρία, τη Λιβύη και το μέτωπο της τρομοκρατίας. Είναι απολύτως απαραίτητο αυτές οι πληγές να κλείσουν, να αναδείξουμε διπλωματικές λύσεις και διάλογο και όχι τις απευθείας συγκρούσεις.

Φυσικά μιλήσαμε για τις προσφυγικές ροές.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ισραηλινή Κυβέρνηση για την προσφορά της στην αντιμετώπιση προσφυγικής κρίσης με την προσφορά 1.5 τόνου φαρμακευτικού υλικού και τις οργανώσεις της χώρας σας για την προθυμία τους να συνδράμουν σ’ αυτό το δύσκολο έργο.

Βεβαίως από την συζήτηση δεν έλειψε το κυπριακό και το παλαιστινιακό όπου τόσο στο κυπριακό επισημάναμε την ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης λύσης όσο για το παλαιστινιακό την ανάγκη να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Όταν δύο ηγέτες χωρών που θέλουν αν είναι φίλες χώρε συζητούν, πρέπει να συζητούν με ειλικρίνεια, εξέφρασα λοιπόν την έντονη ανησυχία μας για την αύξηση βίαιων επιθέσεων κατά ισραηλινών πολιτών και την ανησυχία ότι δεν βλέπουμε άμεσα ορατή την επανέναρξη των συνομιλιών.

Η Ελλάδα μια φίλη χώρα του Ισραήλ αλλά και παραδοσιακά φίλη χώρα των παλαιστινίων θέλει να παίξει δημιουργικό ρόλο στη προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας και πιστεύουμε πως αυτό γίνεται μόνο μέσα από τον διάλογο.

Τέλος υπογράμμισα ότι η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες το τελευταίο διάστημα όχι μόνο αν μετατραπεί από μέρος του προβλήματος να γίνε μέρος της λύσης στο προσφυγικό θέμα αλλά και να παίξει ρόλο καταλύτη στη Μεσόγειο.

Να σταματήσει το blame game. Δεν είναι αποτελεσματικό. Είναι σημαντική η συνεισφορά μας στην Ευρώπη, δεν έχει σημασία αν την καταλαβαίνουν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες. Η πραγματικότητα είναι καταγεγραμμένη και αναγνωρισμένη.

Έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις, έχουν προχωρήσει, θα είμαστε έτοιμοι τον επόμενο μήνα. Μένει να δούμε αν και η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντί μας

Η λύση δεν μπορεί να είναι στο σύμπτωμα, αλλά στη Συρία και περνά μέσα από την ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία, αλλά και μέσα από την κατάλληλη συνεννόηση και τον διαμερισμό βαρών.

Αν η ΕΕ δεν μπορεί να μοιράζει τα βάρη, δεν θα έχει νόημα ύπαρξης».

The post Νετανιάχου: Είδα τον ηρωισμό των Ελλήνων- Τσίπρας: Η Ελλάδα πάντα υπερασπιζόταν το δίκαιο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα