Ο γονιός του εαυτού μου: Πώς να μεγαλώσεις ανεξάρτητα και δυναμικά παιδιά

17:08 5/5/2022 - Πηγή: iPop

Πώς να γίνω ο γονιός του εαυτού μου και παράλληλα να διδάξουμε αυτό το μάθημα και στα παιδιά μας, ώστε να μεγαλώσουμε ανερξάρτητα και αυτόνομα παιδιά που δεν θα μας χρειάζονται. Έχουν γραφτεί βιβλία και άρθρα για το πώς το parenting yourself θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο παραγωγικότητας και αρχικά σκέφτηκα να κάνω αυτήν την ανάλυση του μοντέλου, όμως παράλληλα σκέφτηκα ότι είναι τόσο ρευστό και καθόλου ξεκάθαρο τι σημαίνει για τον καθένα η γονεϊκότητα.

Ο γονιός του εαυτού μου

Ο

Sebastian Fitzek ο συγγραφέας των αστυνομικών βιβλίων έγραψε ένα βιβλίο οδηγό ζωής για τα παιδιά του και αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν μια πολύ όμορφη συμβουλή που τους έδωσε στο περίπου έλεγε «Μην κάνεις τίποτα που θα βάλει σε κίνδυνο την υγεία σου, τη σωματική σου ακεραιότητα και την ελευθερία σου και το ίδιο να φροντίζεις, όσο περνά από το χέρι σου, να μην το κάνεις και για τους άλλους ανθρώπους».

Τη σημειώσα στο μυαλό μου και νομίζω ότι αυτή είναι η πιο ωραία συμβουλή που μπορείς να δώσεις στο παιδί σου. Να διαφυλάξεις την υγεία και την ελευθερία σου. Και μετά όλα τα υπόλοιπα.

FreepikΤι κάνουμε οι γονείς για τα παιδιά μας

Φροντίζουμε να είναι ασφαλή, να έχουν την υγεία τους, το φαγητό τους, τα ρούχα τους, να είναι χαρούμενα, να είναι καθαρά, να είναι στην ώρα τους στο σχολείο και τις δραστηριότητες και μια τεράστια λίστα που αλλάζει συνεχώς σύμφωνα με τις ανάγκες και την ηλικία των παιδιών μας.

Η Μαρία Μοντεσσόρι έλεγε «Ποτέ μην κάνεις κάτι που μπορεί να κάνει το παιδί σου». Αν το παιδί σου είναι 8 χρονών μπορεί λογικά να κάνει μόνο του μπάνιο, δεν χρειάζεται να το κάνεις εσύ. Μπορεί να φάει μόνο του, μπορεί να πάει το πιάτο του στον πάγκο και να στρώσει το κρεβάτι του, να ντυθεί, να δέσει τα κορδόνια του, να διαλέξει ρούχα. Να φτιάξει την τσάντα του και να ξύσει τα μολύβια του. Μπορεί να τα κάνει όλα αυτά και το ξέρουμε πολύ καλά.

Ξεκαθαρίζοντας

Κάνουμε το σενάριο ότι είμαστε εμείς οι γονείς ξανά παιδιά! Είμαι 10 χρονών. Έχω να σηκωθώ την ώρα που θα χτυπήσει το ρολόι, να κάνω μπάνιο, να ετοιμάσω την τσάντα μου, να διαβάσω, να φάω τα γεύματά μου, να πάω στη δραστηριότητα μου, να παίξω. Όλα αυτά συνήθως μου τα υπενθύμιζε η μαμά μου για να τα κάνω και μάλιστα πολλές φορές γιατί τα περισσότερα, δεν ήθελα να το κάνω.

Ας έρθουμε στο σήμερα! Έχω το motivation να κάνω πράγματα και πολλή έμπνευση για τα πιο σύνθετα πράγματα, αλλά τελικά δεν κάνω και όσα θα ήθελα και μένω στη θεωρία και η δράση πάει περίπατο. Κάνω πράγματα, κάθε μέρα και είμαι κοντά στα παιδιά ώστε να είναι και εκείνα σωστά στις υποχρεώσεις τους. Πώς θα γίνει λοιπόν να γίνω για ένα λεπτό ο γονιός του εαυτού μου και να μάθουν και αυτό το μάθημα και τα παιδιά μου; Ότι δηλαδή κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο, γιατί θα μας δώσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Νικώντας την αναβλητικότητα

Ό,τι αναβάλλω δεν θέλω να το κάνω. Τελεία! Δεν υπάρχει καμία άλλη εξήγηση σε όποια ηλικία και αν είμαστε. Αν είναι να κάνω μπάνιο ας το κάνω τώρα, να φεύγει από τη μέση. Αν είναι να ξυπνήσω στις 7 για να πάω στη δουλειά ας το κάνω τη στιγμή που χτυπάει το ρολόι και όχι μετά από πέντε αναβολές. Ας κάνουμε πράγματα που θα ήθελε η μαμά και ο μπαμπάς μας να κάνουμε ακόμα και αν δεν είναι εκείνοι μπροστά. Δεν θα είναι εκείνοι άλλωστε για πάντα δίπλα μας. Ούτε εμείς βέβαια κοντά στα παιδιά μας για πάντα.

Εμείς που είμαστε μεγάλοι ξέρουμε τι θα κερδίσουμε από αυτό το ανασκούμπωμα στη ζωή μας. Ωστόσο επειδή τα παιδιά είναι παιδιά και κάποια πράγματα δεν μπορούν να τα δουν τόσο ξεκάθαρα είναι πολύ χρήσιμο να τους εξηγήσουμε τι πρέπει να κάνουν και γιατί, μέχρι να καταφέρουν να το κάνουν μόνα τους.

Έχοντας λοιπόν αυτήν τη πυξίδα, φαντάσου πόσο πιο παραγωγική θα ήταν η μέρα όλων μας, μικρών μεγάλων! Για να μη νιώθουμε ούτε εμείς ούτε τα παιδιά σαν τα χαμστεράκια στον τροχό καλό είναι να έχουμε ξακαθαρίσει τι κάνουμε, γιατί το κάνουμε και τι αποσκοπούμε από αυτό.

Αν και είναι δύσκολο να τα καταλάβουν τα παιδιά όλα αυτά, αν το κάνουμε και εμείς στην καθημερινότητά μας, θα λάβουν το καλύτερο παράδειγμα για το μέλλον τους.

Δώσε ένα γιατί σε σένα και στο παιδί σου και θα θες να το κάνεις! Και ο άνθρωπος που θέλει, θα το κάνει! Και μήπως η λέξη γονιός είναι αυτή που θα μας κάνει να κάνουμε πράγματα και να γίνουμε ασταμάτητοι;

Η λίστα με τα 17 πράγματα που μόνο αν είσαι μάνα θα καταλάβεις

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ο γονιός του εαυτού μου: Πώς να μεγαλώσεις ανεξάρτητα και δυναμικά παιδιά εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos