Οι 15 πιο σημαντικές στιγμές της Βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο – Οι ημερομηνίες σταθμοί

21:23 8/9/2022 - Πηγή: iPop

Η Βασίλισσα Ελισάβετ είναι ένα ολόκληρος θεσμός και ο θάνατός της αποτελεί το τέλος μίας ολόκληρης εποχής. Πρόκειται για μία Βασίλισσα που είχε αντιμετωπίσει εκατοντάδες δυσκολίες και είχε αγαπηθεί από όλο τον κόσμο. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τις κορυφαίες στιγμές κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Γεννημένη το 1926, η Ελισάβετ ήταν κόρη του δεύτερου γιου του βασιλιά Γεωργίου Ε ‘ και είχε ελάχιστες προσδοκίες να διαδεχθεί τον θρόνο μέχρι που ο θείος της, ο βασιλιάς Εδουάρδος Η’, παραιτήθηκε το 1936 για να παντρευτεί την Αμερικανίδα

σοσιαλίστρια Wallis Simpson. Μετά τον θάνατο του πατέρα της, η 25χρονη Ελισάβετ κλήθηκε να αναλάβει το θρόνο, ξεκινώντας μια βαρυσήμαντη βασιλεία. Τον Φεβρουάριο του 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε μια σειρά εορτασμών για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας— σημαδεύοντας τα 70 χρόνια της υπηρεσίας της στη Βρετανική Κοινοπολιτεία.

Τον Απρίλιο του 2021, έχασε τον επί 73 χρόνια σύζυγό της, τον πρίγκιπα Φίλιππο, όταν πέθανε σε ηλικία 99 ετών. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2022, η βασίλισσα προσβλήθηκε από τον κορονοϊό, ο οποίος αργότερα αποκάλυψε ότι την άφησε «πολλή κουρασμένη και εξουθενωμένη».

Βασίλισσα Ελισσάβετ βιογραφικό: Οι πιο λαμπρές στιγμές κατά τη διάρκεια της βασιλείας της1. Στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ – 2 Ιουνίου 1953

Πραγματοποιήθηκε στο Αβαείο του Westminster, η τελετή στέψης της Ελισάβετ ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση. Περίπου 27 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο (σε συνολικό πληθυσμό 36 εκατομμυρίων) παρακολούθησαν την τελετή και άλλα 11 εκατομμύρια την άκουσαν στο ραδιόφωνο. Στη συνέχεια, περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι ακολούθησαν τη διαδρομή καθώς η βασίλισσα και η συνοδεία της έκαναν την αργή πομπή τους πίσω στα Ανάκτορα του Buckingham.

Hulton/Getty Images2. Πρώτη Κρατική Επίσκεψη στη Δυτική Γερμανία – 1965

Στα μέσα μιας δεκαετίας που σημαδεύτηκε από κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, η βασίλισσα τήρησε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα διπλωματικών καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένης μιας 10ήμερης επίσκεψης στη Δυτική Γερμανία. Η επίσκεψή της σηματοδότησε την επέτειο των 20 χρόνων από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συμβάλλοντας στον συμβολισμό της συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών και στην αναγνώριση της επανεμφάνισης της Γερμανίας ως δύναμης στην Ευρώπη και στην παγκόσμια σκηνή.

Kurt Rohwedder/Picture Alliance/Getty Images3. Καταστροφή εξόρυξης στην Ουαλία – 1966

Στις 21 Οκτωβρίου 1966, μια χιονοστιβάδα λάσπης και νερού από ένα ανθρακωρυχείο έθαψε ένα δημοτικό σχολείο στο χωριό Aberfan της Νότιας Ουαλίας, σκοτώνοντας 116 παιδιά και 28 ενήλικες. Αν και ο πρίγκιπας Φίλιππος έφτασε στο Aberfan μια μέρα μετά την καταστροφή, η ίδια η βασίλισσα καθυστέρησε την επίσκεψή της για πάνω από μια εβδομάδα, φοβούμενη ότι η παρουσία της θα αποσπούσε την προσοχή από τις προσπάθειες διάσωσης και ανάκαμψης. Μερικοί από τους κοντινούς της ανθρώπους – συμπεριλαμβανομένου του πρώην ιδιωτικού γραμματέα της, Lord Charteris – αποκάλυψαν ότι μετάνιωσε που αποφάσισε να μην επισκεφτεί τον Aberfan νωρίτερα.

PA Images / Getty Images4. Πρώτο ‘Walkabout’ – 1970

Κατά τη διάρκεια μιας βασιλικής περιοδείας στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία με τον Φίλιππο και την πριγκίπισσα Άννα το 1970, η Ελισάβετ διέλυσε τη βασιλική παράδοση αιώνων όταν έκανε μια περιστασιακή βόλτα για να χαιρετήσει πλήθη ανθρώπων αυτοπροσώπως, αντί να τους κουνήσει το χέρι από απόσταση.

Keystone/Hulton Archive/Getty Images5. Ασημένιο Ιωβηλαίο – 1977

Στις 7 Ιουνίου, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος βρέθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου για να γιορτάσουν επίσημα την 25η χρονιά της στον θρόνο. Φορώντας ένα έντονο ροζ σύνολο, συμπεριλαμβανομένου ενός καπέλου στολισμένο με 25 υφασμάτινα πετράδια, η βασίλισσα υποσχέθηκε για άλλη μία φορά να αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία, λέγοντας ότι «Αν και αυτός ο όρκος δόθηκε πριν πολύ καιρό, δεν μετανιώνω ούτε ανακαλώ καμία λέξη».

Mirrorpix/Getty Images6. Ο γάμος του πρίγκιπα Καρόλου με την Diana – 1981

Στις 29 Ιουλίου 1981, υπολογίζεται ότι 750 εκατομμύρια άνθρωποι σε 74 χώρες σε όλο τον κόσμο συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν τον Πρίγκιπα Κάρολο, τον μεγαλύτερο γιο της Ελισάβετ, να παντρεύεται τη Λαίδη Diana Spencer, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου. Το ειδύλλιο μεταξύ του διαδόχου του βρετανικού θρόνου και της «Shy Di» είχε προσελκύσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και ο γάμος τους θεωρήθηκαν ο «γάμος του αιώνα». Αν και η Diana κέρδισε τη λατρεία του κοινού, ο γάμος της με τον Κάρολο (και η σχέση της με τη βασιλική οικογένεια) ήταν εξαρχής προβληματική.

Hulton-Deutsch/Corbis/Getty Images7. Επίσκεψη στην Κίνα – 1986

Στα τέλη του 1984, η κυβέρνηση της Πρωθυπουργού Margaret Thatcher συμφώνησε να επιστρέψει στην κυριαρχία του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα από την 1η Ιουλίου 1997. Το 1986, η Ελισάβετ έγινε η πρώτη Βρετανίδα μονάρχης που επισκέφτηκε την κινεζική ηπειρωτική χώρα.

Hulton Archive/Getty Images8. ‘Annus Horribilis’ – 1992

Ο γάμος του Charles και της Diana συνέχισε να δυσκολεύει και το 1992 ανακοίνωσαν την απόφασή τους να χωρίσουν. Ο πρίγκιπας Andrew, ο δεύτερος γιος της βασίλισσας, και η σύζυγός του, Sarah Ferguson, χώρισαν επίσης, ενώ η Anne χώρισε από τον σύζυγό της, Mark Phillips. Στα τέλη του ίδιου έτους, μια πυρκαγιά ξέσπασε στο κάστρο του Windsor, καταστρέφοντας περισσότερα από 100 δωμάτια. Σε μια ομιλία που εκφωνήθηκε για τον εορτασμό της 40ης επετείου από τη διαδοχή της, η βασίλισσα Ελισάβετ παρατήρησε ότι το 1992 «αποδείχτηκε ότι ήταν ένα «Annus Horribilis»: στα λατινικά σημαίνει «μια φρικτή χρονιά».

BBC9. Απάντηση στον θάνατο της πριγκίπισσας Diana – 1997

Η δημόσια κριτική στη βασιλική οικογένεια έγινε πιο έντονη μετά το διαζύγιο του Καρόλου και της Diana το 1996 και ειδικά μετά το θάνατο της πριγκίπισσας σε τροχαίο στο Παρίσι το επόμενο καλοκαίρι. Η βασίλισσα παρέμεινε αρχικά στο κτήμα της στο Balmoral της Σκωτίας και αρνήθηκε να επιτρέψει στη σημαία να κυματίσει πάνω από τα Ανάκτορα του Buckingham ή να απευθυνθεί στο θλιμμένο έθνος.

Μετά από παρότρυνση των συμβούλων της, σύντομα αναθεώρησε τη στάση της για τη σημαία, επέστρεψε στο Λονδίνο για να χαιρετήσει τα πλήθη και απηύθυνε μια σπάνια τηλεοπτική ομιλία σε ένα έθνος που ήταν συντετριμμένο από την απώλεια της «Πριγκίπισσας του Λαού».

Derek Hudson/Getty Images10. Χρυσό Ιωβηλαίο – 2002

Ο εορτασμός της βασίλισσας για τα 50 χρόνια της στο θρόνο αμαυρώθηκε από μια διπλή απώλεια, όταν η μικρότερη αδερφή της, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, και η μητέρα τους πέθαναν μέσα σε λίγες εβδομάδες η μία από την άλλη. Ως η πρώτη μονάρχης μετά τη Βασίλισσα Βικτώρια που γιόρτασε το Χρυσό Ιωβηλαίο, η Ελισάβετ ταξίδεψε περισσότερα από 40.000 μίλια εκείνο το έτος, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεών της στην Καραϊβική, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά. Επισκέφτηκε επίσης 70 πόλεις και κωμοπόλεις σε 50 κομητείες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε σύγκριση με την ταραχώδη δεκαετία του 1990, η έναρξη του δεύτερου μισού αιώνα της Ελισάβετ ως βασίλισσας περιελάμβανε και τον γάμο του Καρόλου με την πολύχρονη αγάπη του, την Καμίλα.

11. Επίσκεψη στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας – 2011

Τον Μάιο του 2011, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος επισκέφτηκαν τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας μετά από πρόσκληση της Προέδρου Mary McAleese. Αν και η βασίλισσα επισκεπτόταν συχνά τη Βόρεια Ιρλανδία κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, ήταν η πρώτη της επίσκεψη στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και η πρώτη από Βρετανό μονάρχη εδώ και 100 χρόνια. Η επίσκεψη της Ελισάβετ, κατά την οποία εξέφρασε τις «ειλικρινείς σκέψεις και τη βαθιά της συμπάθεια» για τα θύματα του ταραγμένου αγγλο-ιρλανδικού παρελθόντος, θεωρήθηκε η αρχή μιας νέας εποχής.

Oli Scarff/Getty Images12. Γέννηση του πρίγκιπα George – 2013

Τον Ιούλιο του 2013, η βασίλισσα υποδέχτηκε ένα νέο δισέγγονο, τον πρίγκιπα George Alexander Louis του Cambridge, το πρώτο παιδί του πρίγκιπα William και Kate Middleton, που παντρεύτηκαν το 2011. Ως τρίτος στη σειρά διαδοχής μετά τον παππού και τον πατέρα του, ο George αναμένεται να γίνει βασιλιάς μια μέρα. Η γέννησή του σηματοδότησε την πρώτη φορά από τη βασιλεία της Βικτώριας που τρεις γενιές άμεσων διαδόχων του βρετανικού θρόνου ζούσαν ταυτόχρονα.

Samir Hussein/WireImage/Getty Images13. Ο γάμος του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle – 2018

Ίσως κανένα άλλο γεγονός κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ελισάβετ δεν συμβόλιζε την εκσυγχρονιζόμενη μοναρχία περισσότερο από τον γάμο του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle. Αν και η βασίλισσα φέρεται να έδωσε τη γρήγορη έγκρισή της, η σχέση μεταξύ του ζευγαριού και των Βρετανικών Μέσων Ενημέρωσης -καθώς και της υπόλοιπης βασιλικής οικογένειας- γινόταν όλο και πιο τεταμένη μετά τον γάμο τους. Το 2020, ο Δούκας και η Δούκισσα του Sussex ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τον ρόλο τους ως ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Αργότερα μετακόμισαν στην πατρίδα της Meghan, στη Νότια Καλιφόρνια με τον γιο τους, τον Archie, που γεννήθηκε το 2019.

Alexi Lubomirski/The Duke and Duchess of Sussex/Getty Images14. Θάνατος του πρίγκιπα Φιλίππου – 2021

Στις 9 Απριλίου 2021, ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο επί 73 χρόνια σύζυγος της Ελισάβετ, πέθανε σε ηλικία 99 ετών.. Η μακροβιότερη ιστορία αγάπης της βρετανικής μοναρχίας ξεκίνησε λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο 18χρονος πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας συνάντησε την τρίτη ξαδέλφη του, την πριγκίπισσα Ελισάβετ, κατά την επίσκεψη της οικογένειάς της στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο της Βρετανίας στο Dartmouth, όπου ο Φίλιππος σπούδαζε.

Στις 14 Νοεμβρίου 1947, το ζευγάρι παντρεύτηκε στο Αβαείο του Westminster και ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ έδωσε στον Φίλιππο τον τίτλο του Δούκα του Εδιμβούργου λίγο αργότερα. Για περισσότερο από μισό αιώνα, ο πρίγκιπας Φίλιππος υποστήριξε τη σύζυγό του στα βασιλικά της καθήκοντα και ανέλαβε και τις δικές του υποχρεώσεις. Η κηδεία του Φιλίππου πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 2021. Λόγω των περιορισμών του κορονοϊού, προσκλήθηκαν να παρευρεθούν μόνο 30 επισκέπτες. Οι φωτογραφίες της βασίλισσας που κάθεται μόνη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου ράγισαν την καρδιά μας και θεωρούνται το σύμβολο της μοναξιάς και της θλίψης.

Jonathan Brady – WPA Pool/Getty Images15. Πλατινένιο Ιωβηλαίο – 2022

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Αγγλία ξεκίνησε μια σειρά εορτασμών για τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στον θρόνο. Στις 2 Ιουνίου, διοργανώθηκε μια στρατιωτική παρέλαση με 1.400 στρατιώτες, μουσικούς και 240 άλογα!

Η βασίλισσα παρακολούθησε τους εορτασμούς συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου γιου της, του πρίγκιπα Κάρολου, τον πρίγκιπα William και τον μεγαλύτερο γιο του William, τον πρίγκιπα George.

Steve Parsons/Getty Images

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Οι 15 πιο σημαντικές στιγμές της Βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο – Οι ημερομηνίες σταθμοί εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
βασιλισσα ελισαβετ, ελισαβετ, θατσερ, χονγκ κονγκ, kate middleton, γιου, ιουνίου, westminster, buckingham, images, νέα, ροζ, diana, phillips, σημαίνει, καλοκαιρι, alexander, louis, cambridge, william, middleton, δουκισσα, duke, ελλαδα, κηδεία, brady, ipop, google, βιογραφικο, εθνος, βασιλικος γαμος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.google.gr, Καθεδρικός Ναός Αγίου Βασιλείου, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, Τελετή Έναρξης, τελος του κοσμου, εσπα 2021, ipop, παρελαση, χωρες, αυστραλια, γαμος, γερμανια, δημοκρατια, δουκας, ηνωμενο βασιλειο, θανατος, ιρλανδια, κινα, λονδινο, μητερα, προγραμμα, ραδιοφωνο, τηλεοραση, φωτογραφιες, images, αγαπη, αβαειο, αρθρο, αννα, απωλεια, εβδομαδες, βορεια, γεγονος, γεωργιου, γινει, γιου, δυτικη, δοθηκε, δωματια, εγινε, εβδομαδα, ετων, ετος, ευρωπη, ζωη, κηδεία, ιδια, ηλικια, υπηρεσια, η τελετη, ομιλια, ιωβηλαιο, κυβερνηση, κτημα, λατινικα, ναυτικο, ουαλια, οικογενεια, παιδι, παιδια, παρισι, πεθανε, ροζ, πριγκιπας, ρολο, συζυγο, συνεχεια, συντομα, σειρα, σκεψεις, σχολειο, τριτη, φορα, χερι, χονγκ κονγκ, alexander, brady, buckingham, cambridge, diana, duke, phillips, χωρα, ιουνίου, kate middleton, καρδια, louis, μια φορα, middleton, ορκος, θειος, σημαια, σημαίνει, σκηνη, θεματα, westminster, william, ξεκινησε, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα
Βασίλισσας Ελισάβετ,vasilissas elisavet