Οι δηλώσεις πριν από το «καυτό» σημερινό Eurogroup

16:20 14/1/2016 - Πηγή: iPop

Στις 16:00 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε το σημερινό Eurogroup και έτσι ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί Οικονομικοί της Ευρωζώνης κατέφθασαν νωρίτερα για να μετέχουν στη συνεδρίαση.

Τι θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup;

Κύριο θέμα θα αποτελέσει η πορεία της οικονομίας της Ελλάδας, όπως επίσης και οι προτάσεις της για το ασφαλιστικό, χωρίς όμως να υπάρξει λήψη κάποιας συγκεκριμένης πρότασης.

Αυτό που καίει τους ΥΠΟΙΚ είναι το συνταξιοδοτικό, κάτι το οποίο αναμένεται να συζητηθεί έντονα.

Τι είπαν κατά την είσοδο τους οι υπουργοί;

Τσακαλώτος, υπ. Οικονομικών Ελλάδας

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εστίασε στην περιοδεία που έκανε και τόνισε: «Όπου πήγα με άκουσαν με συμπάθεια».

Και συμπλήρωσε:

Τις συζητήσεις μας απασχόλησαν και ευρύτερα οικονομικά ζητήματα.

Wolfgang SCHÄUBLE, υπ. Οικονομικών Γερμανίας

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εστίασε στην ανάγκη που υπάρχει να υλοποιηθούν βήμα προς βήμα όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών και τόνισε:

Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της αξιολόγησης, την οποία χαρακτήρισε κατανοητή στο βαθμό που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Ελλάδας.

Πρόσθεσε επίσης: «Είδα τον κ. Τσακαλώτο στο Βερολίνο» και σημείωσε:

Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες. Το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση του προγράμματος η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Luis DE GUINDOS,υπ.Οικονομικών Ισπανίας



Peter KAŽIMÍR, υπ. Οικονομικών Σλοβακίας

Jeroen DIJSSELBLOEM, πρόεδρος του Eurogroup

Την αναγκαιότητα να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Τι είπε;

Η συμμετοχή του Ταμείου αποτελεί μέρος της συμφωνίας και η ελληνική πλευρά το αναγνωρίζει αυτό.

Και σημείωσε: «δεν θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα από τη σημερινή συνεδρίαση – την πρώτη για το 2016 – καθώς αυτό που θα γίνει θα είναι ένας απολογισμός των μέχρι στιγμής πεπραγμένων».

Moscovici, Ευρωπαίος Επίτροπος

Ο κ. Μοσκοβισί εστίασε στην ανάγκη για μία αξιόπιστη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τόνισε:

Στη σημερινή σύσκεψη θα μιλήσουμε για την Ελλάδα και τον τρόπο που θα κλείσουμε την αξιολόγηση με έμφαση στο ασφαλιστικό. Έχει υποβληθεί ένα σχέδιο, υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε, θέλουμε μια αξιόπιστη μεταρρύθμιση, η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι καλή, από το καλοκαίρι έχουν ψηφιστεί σοβαρές μεταρρυθμίσεις.

Και έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας: «Επαναλαμβάνω, ότι για την επίτευξη των παραπάνω χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, θα δούμε τις αναγκαίες παραμέτρους είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες στο θέμα αυτό».

Padoan, υπ. Οικονομικών Ιταλίας

Όπως ενημερωθήκαμε χτες, Τετάρτη, δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό ούτε στο σημερινό Eurogroup, αλλά ούτε και σε εκείνο που θα γίνει εντός του Φεβρουαρίου. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την πρώτη αξιολόγηση.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι μέσω υψηλόβαθμου αξιωματούχου, ο οποίος μίλησε σήμερα, Τετάρτη, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

The post Οι δηλώσεις πριν από το «καυτό» σημερινό Eurogroup appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα