Πιθανή η περικοπή συντάξεων για να επιστρέψουν οι Θεσμοί (;)

07:29 19/2/2016 - Πηγή: iPop

Με τις μέρες να περνάνε και εκτός από τις εικασίες ότι από Δευτέρα οι Θεσμοί θα είναι και πάλι στην χώρα μας για την συνέχεια των διαπραγματεύσεων, να μην έχουμε κάποια απόδειξη ότι αυτό θα συμβεί, η αγωνία της Κυβέρνησης μεγαλώνει.

Ερωτηματικά προκύπτουν με το κατά πόσον μια μείωση των συντάξεων συνδέεται με την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Ελλάδα.

Ο Μάριο Ντράγκι σε δηλώσεις του την Πέμπτη είπε πως η συμμετοχή

του ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα επιθυμητή, όμως τόνισε πως δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του Ταμείου.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απευθυνόμενος την Πέμπτη στην Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου είπε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει σοβαρές προτάσεις για το συνταξιοδοτικό και έχει συνειδητοποιήσει τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης».

Ο ίδιος συμπλήρωσε σε κάποιο σημείο στην ομιλία του ότι μπορεί να υπάρξουν ορισμένες περικοπές στις συντάξεις.

Για την πρόοδο της Ελλάδας, ο επικεφαλής του Eurogroup παραδέχτηκε πως «έχουν ξεκινήσει οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, πρέπει να γίνουν και άλλα, όπως να προχωρήσει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων».

Επέστρεψε όμως και πάλι στο θέμα των συντάξεων τονίζοντας πως «το κεντρικό ζήτημα είναι πόσο βάρος θα πρέπει να σηκώσουν οι σημερινοί συνταξιούχοι. Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες περικοπές συντάξεων, αλλά δεν είμαι σε θέση να πω κάτι πιο συγκεκριμένο τώρα».

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά την Πέμπτη, μείωση της εθνικής σύνταξης στα 250 ευρώ και κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές φαίνεται πως ζητάνε οι δανειστές. Η πρόταση των δανειστών για την εθνική σύνταξη συνοδεύεται και από σύνδεση με το εισόδημα, την ηλικία συνταξιοδότησης αλλά και τα έτη ασφάλισης.

Από την άλλη, η Κυβέρνηση, φαίνεται πως επιδιώκει διορθώσεις στις εισφορές των αγροτών ως αντάλλαγμα για τις προτάσεις των δανειστών.

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC

The post Πιθανή η περικοπή συντάξεων για να επιστρέψουν οι Θεσμοί (;) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα