Προς ελάφρυνση αγροτών και επιστημόνων. Ποια σενάρια εξετάζει η Κυβέρνηση;

10:37 17/2/2016 - Πηγή: iPop

Την ελάφρυνση των αγροτών και των επιστημόνων εξετάζει η Κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει μια λύση προκειμένου να ηρεμήσουν τα οξυμένα πνεύματα και οι σφοδρές αντιδράσεις των τελευταίων ημερών.

Εκτός από τις κοινωνικές αντιδράσεις όμως, η Κυβέρνηση δέχεται πιέσεις και από τους Θεσμούς με τον φόβο ότι οι όποιες ελαφρύνσεις θα οδηγήσουν σε περικοπές συντάξεων να είναι υπαρκτός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρηθεί η αυτονομία

του ΟΓΑ ακόμα και μέσα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, έστω και για ένα μεταβατικό διάστημα. Τις ίδιες σκέψεις φαίνεται πως έχει και για το ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων).

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μάλιστα έχει ξαναπεί στο παρελθόν ότι το υπουργείο μπορεί να εξετάσει την περίπτωση των τριών και όχι του ενός ταμείου.

Ποια είναι τα σενάρια που εξετάζονται;Μειωμένες εισφορές για τους νέους αγρότεςΠαράταση στην μεταβατική περίοδο για τις αυξημένες εισφορές σε 5-6 χρόνια, αντί για 3Σύνδεση ασφάλισης με την εθνική σύνταξη και επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίαςΑσφάλιση των υπόλοιπων μελών της οικογένειας όχι βάσει του εισοδήματος, αλλά βάσει του εργόσημουΔιαχωρισμός των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από τους ετεροεπαγγελματίες. Στην ουσία πρόκειται για αυστηροποίηση του όρου αγρότης και υιοθέτηση ειδικού φορολογικού καθεστώτοςΣύνδεση ασφαλιστικής ενημερότητας με απορρόφηση των επιδοτήσεων

Για τους επιστήμονες, εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο αυτονομίας του ΕΤΑΑ για ένα μεταβατικό διάστημα και ελαφρύνσεις για τους νέους του κλάδου.

Photo: Nikos Libertas / SOOC

The post Προς ελάφρυνση αγροτών και επιστημόνων. Ποια σενάρια εξετάζει η Κυβέρνηση; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα