Σοκ προκαλούν οι αριθμοί των θέσεων εργασίας που χάνονται κάθε χρόνο λόγω της κρίσης

14:54 5/5/2016 - Πηγή: iPop

Σοκαριστικά είναι τα ποσοστά απώλειας θέσεων εργασίας λόγω οικονομικής κρίσης τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη.

Στην μελέτη που δημοσιεύθηκε αξίζει να σημειωθεί πως αναλύονται επίσης και οι παρεμβάσεις οι οποίες επιχειρούνται στο σημερινό ασφαλιστικό σύστημα. Παράλληλα, αναφέρονται και οι παράγοντες οι οποίοι έφεραν την εν λόγω επιδείνωση.

Όπως ξεκαθαρίζει το υπουργείο κάθε χρόνο χάνονται 170.000 θέσεις εργασίας λόγω της κρίσης.

Τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
του Υπουργείου;

Ξεκαθαρίζει πως από «το 2000 ως την εκδήλωση της κρίσης η απασχόληση στη χώρα αυξανόταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,8%, ενώ από το 2009 και έπειτα η τάση αντιστρέφεται με την απασχόληση να μειώνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,1%».

Και υπογραμμίζει: «Κάθε χρόνο προ κρίσης δημιουργούνταν 58,9 χιλ. νέες θέσεις απασχόλησης, ενώ στη διάρκεια της κρίσης χάνονταν ετησίως 170,5 χιλ. θέσεις απασχόλησης».

Το Υπουργείο ρίχνει ευθύνες στη «βύθιση» των μισθών εξαιτίας της κρίσης και σημειώνει: «Το δεύτερο τρίμηνο του 2015 οι μισθοί βρίσκονται περίπου 25% χαμηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 και περίπου 4% χαμηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014».
«Επί πολλά έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων οι συνταξιούχοι ήταν σημαντικά λιγότεροι σε σχέση με τους εισφέροντες, δεν προβλεπόταν η καθ’ οιονδήποτε τρόπο επένδυση των δημιουργουμένων αποθεματικών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, λόγω της υποχρεωτικής διακράτησής τους από την Τράπεζα της Ελλάδος με μηδενική απόδοση, ακόμη και όταν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων κυμαίνονταν σε ποσοστά 18%-25% ετησίως» προσθέτει.

Κλείνοντας αναφέρεται στις επιπτώσεις του κουρέματος ων ομολόγων και σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν στο PSI εντάχθηκαν και οι ελληνικοί ΦΚΑ, των οποίων η περιουσία (διαθέσιμα και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου) μειώθηκε κατά 11,8 δισ. (η απώλεια για τους φορείς κύριας ασφάλισης ανέρχεται σε 6,3 δισ.. Η μείωση αυτή ισοδυναμούσε με το 45,9% της συνολικής περιουσίας όλων των ΦΚΑ, καθώς τα διαθέσιμά τους μειώθηκαν κατά 47% (περίπου 9 δισ.) και τα ομόλογα κατά 42,8% (περίπου 2,8 δισ.)».

photo:Menelaos Myrillas / SOOC

The post Σοκ προκαλούν οι αριθμοί των θέσεων εργασίας που χάνονται κάθε χρόνο λόγω της κρίσης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα