Στα ύψη η φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα

19:20 26/10/2016 - Πηγή: iPop

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινείται η φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Τα στοιχεία αναφέρονται στην καλοκαιρινή περίοδο και διασταυρώθηκαν με τις πληρότητες και τις δηλώσεις των ξενοδοχειακών μονάδων στην εφορία.

Ο γ.γ. του ΣΔΟΕ, Γιώργος Πιτσιλής, παρουσίασε τα στοιχεία σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν, παρατηρούνται αποκλίσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα έσοδα και τα εκτιμώμενα έσοδα ύψους 4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα

σε ορισμένες περιπτώσεις έχει δηλωθεί μηνιαίος τζίρος μηδέν ή κάποιες δεκάδες ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι τα πραγματικά έσοδα ήταν 180.000 ευρώ.

Η έρευνα ξεκίνησε από ένα αρχείο 2.123 καταλυμάτων με βάση στοιχεία που ελήφθησαν και από το υπουργείο Τουρισμού.

Τα 1.545 ήταν ξενοδοχεία και τα 578 ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Τα 901 διατηρούσαν διπλογραφικά βιβλία. Αυτό πρακτικά, όπως επισημαίνει η ΓΓΔΕ, σημαίνει ότι οι δηλώσεις ΦΠΑ του Ιουνίου θα έπρεπε να υποβληθούν τον Ιούλιο. Τα 1.180 διατηρούσαν απλογραφικά. 42 απ’ αυτά δεν τηρούσαν βιβλία ή ήταν ασαφές σε ποια κατηγορία βιβλίων ανήκαν.

Ποιο ήταν το επόμενο βήμα;

Η συλλογή πληροφοριών για την πληρότητα των καταλυμάτων μέσω των ιστοσελίδων τους, μέσω του Booking, ή μέσω τηλεφώνου. Έτσι διαπιστώθηκε τόσο η πληρότητα όσο και οι αυξομειώσεις των τιμών.

Εν συνεχεία έγινε διασταύρωση με τις δηλώσεις ΦΠΑ των καταλυμάτων τον Ιούλιο. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι απ’ τις 901 επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία εντοπίστηκε δείγμα 525 καταλυμάτων με πλήρη στοιχεία.

Απ’ αυτά τα στοιχεία προέκυψαν τα εξής:

53 καταλύματα είτε δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ είτε υπέβαλαν μηδενική δήλωση ΦΠΑ. Σε 10 από αυτούς έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.64 είχαν απόκλιση πάνω από 100.000 ευρώ στα δηλωθέντα έσοδά τους.384 είχαν αποκλίσεις χαμηλότερες από 100.000 ευρώ αλλά πολύ χαμηλά δηλωθέντα έσοδα

Αξίζει να τονίσουμε ότι οι αποκλίσεις έφθασαν μέχρι και τα 4,5 εκατ. ευρώ μόνο για τον Ιούλιο.

Σ’ άλλες περιπτώσεις, υπήρξε τζίρος 18.000 ευρώ, ενώ είχε δηλωθεί μηδενικός και σε κάποιες άλλες δηλώθηκαν έσοδα 174 ευρώ, ενώ η πληρότητα άγγιζε το 90%!

Ο Γιώργος Πιτσιλής κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν τα πραγματικά τους έσοδα μέσα στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ που λήγει την Δευτέρα ή να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις ενοικιάσεις μέσω Airbnb.

The post Στα ύψη η φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα