Στρατό στην Συρία θέλει να στείλει η Τουρκία

21:01 16/2/2016 - Πηγή: iPop

Τουρκία και Σαουδική Αραβία επιθυμούν την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Συρία, όμως οι ΗΠΑ δεν φαίνονται διατεθειμένες να συζητήσουν προς το παρόν αυτό το ενδεχόμενο, δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε πιο συγκεκριμένα:

Κάποιες χώρες, όπως εμείς, η Σαουδική Αραβία και ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης υποστηρίζουν ότι μια χερσαία επιχείρηση είναι απαραίτητη… Ωστόσο το να περιμένει κανείς αυτό να γίνει μονάχα από

τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Κατάρ δεν είναι ούτε σωστό ούτε ρεαλιστικό. Εφόσον μια τέτοιου είδους επιχείρηση διεξαχθεί, πρέπει να γίνει από κοινού, όπως οι αεροπορικές επιδρομές. Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ δεν έχει συζητήσει σοβαρά το ζήτημα των χερσαίων επιχειρήσεων. Υπάρχουν χώρες που αντιτίθενται και υπάρχουν κι εκείνοι που δεν σκοπεύουν να λάβουν μέρος αλλά έχουν εκφράσει τη βούληση η Τουρκία ή μια άλλη χώρα να το αναλάβουν

Την ίδια στιγμή η κόντρα Άγκυρας- Μόσχας όλο και μεγαλώνει σχετικά με τους βομβαρδισμούς στην Αζάζ. Οι Τούρκοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να γίνει κατάληψη της πόλης από Κούρδους αντάρτες.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας είπε από την πλευρά της:

Μερικοί από τους εταίρους μας κυριολεκτικά μας ικέτευσαν να μην αγγίξουμε έναν διάδρομο που είναι λίγο μικρότερος από 100 χιλιόμετρα στα συρο-τουρκικά σύνορα γύρω από την Αζάζ. Προφανώς αυτό έχει στόχο να εξασφαλισθεί ο καθημερινός ανεφοδιασμός του Ισλαμικού Κράτους, της Τζάμπατ αλ-Νούσρα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων με όπλα, πυρομαχικά και τρόφιμα από την Τουρκία μέσω της περιοχής αυτής και επίσης να μπορεί να χρησιμεύει ως πέρασμα για τρομοκράτες

Η Ρωσία απέρριψε την Τρίτη τις κατηγορίες της Τουρκίας για τον βομβαρδισμό νοσοκομείων και σχολείου στην Συρία που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων, λέγοντας πως η Ρωσία δεν διαθέτει σκάφος που να μπορεί να εκτοξεύσει πύραυλο που να είναι σε θέση να προκαλέσει τέτοια καταστροφή.

Ερντογάν: Βάρβαρη η επιχείρηση της Ρωσίας στην Βόρεια Συρία

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η βάρβαρη επιχείρηση της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος που έχει στόχο αμάχους. Τέτοιες επιθέσεις έχουν στόχο να δημιουργηθεί μια ζώνη που θα ελέγχει το PYD και επί του πεδίου έχει αναλάβει να διαχειριστεί το YPG.

Θα ήθελα να απευθυνθώ στους δυτικούς συμμάχους μας για άλλη μια φορά: το YPG και το PYD είναι τρομοκρατικές οργανώσεις και όσοι τους βοήθησαν να σχηματίσουν αυτές τις δομές δεν θα συγχωρεθούν από την ιστορία».

Ανησυχίες ΟΗΕ για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας εναντίον Κούρδων στην Βόρεια Συρία.

Το Συμβούλιο έκανε την Τρίτη συνεδρίαση έπειτα από αίτημα της Ρωσίας.

Ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας είπε: «Τα μέλη του Συμβουλίου διατύπωσαν την ανησυχία τους σχετικά με τις επιθέσεις της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Συμφώνησαν να ζητήσουν από την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο».

Ο Σύρος πρεσβευτής έδειξε ικανοποιημένος καθώς, παρότι το Συμβούλιο δεν καταδίκασε επίσημα τους τουρκικούς βομβαρδισμούς, τα μέλη του ομόφωνα διατύπωσαν «τις ανησυχίες τους για την ανεύθυνη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Photo: AP

The post Στρατό στην Συρία θέλει να στείλει η Τουρκία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα