Σύνοδος Κορυφής: Μένει στην Ε.Ε. η Βρετανία- Ανοιχτά τα ελληνικά σύνορα μέχρι τη νέα συνεδρίαση

09:56 20/2/2016 - Πηγή: iPop

Θετικό θα χαρακτήριζε κανείς τον απολογισμό της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, μιας και τα αποτελέσματά της προωθούν την ενότητα στην Ε.Ε. Από την μια η συμφωνία Ε.Ε. και Βρετανίας για παραμονή της χώρας στους ευρωπαϊκούς κόλπους και η από την άλλη η διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα ελληνικά σύνορα, τουλάχιστον μέχρι τις 6 Μαρτίου, όποτε και είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση.

Η κοινή στάση του Αλέξη Τσίπρα και των υπόλοιπων Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με τις μονομερείς ενέργειες που προκαλούν προβλήματα στην επίλυση του προσφυγικού, ήταν μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, της οποίας οι προσπάθειες αναγνωρίστηκαν.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξερχόμενος από την αίθουσα της συνεδρίασης, έπειτα από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής τόνισε πως «πήραμε σαφή διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει ουσιαστική συνεργασία προκειμένου να διατηρηθεί το συγκεκριμένο status quo προκειμένου να λειτουργήσει η συμφωνία με την Tουρκία και να μειωθεί η κρίσή των προσφυγικών ροών».

Για την Σένγκεν, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως γίνεται σαφής αναφορά στην διατήρηση συμφερόντων της Σένγκεν και μ’ αυτόν τον τρόπο «τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος της Σένγκεν».

Την ίδια στιγμή με τις θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα, ικανοποιημένες έδειξαν όλες οι πλευρές σχετικά με την συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε.

Ο Ν. Κάμερον θα ανακοινώσει εντός του Σαββάτου την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας είπε πως είναι «προς όφελος της Ε.Ε. και της Βρετανίας».

«Η Κύπρος, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, στήριξε τις προσπάθειες του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Donald Tusk, με στόχο την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης, η οποία να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και των λοιπών κρατών μελών της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ε.Ε.».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά την συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο για μια ημερομηνία ορόσημο, τονίζοντας όμως πως η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει σε σχέδια που δεν επιθυμεί. Ο Ν. Κάμερον υπογράμμισε πως η χώρα του δεν θα αποτελέσει ποτέ βήμα ενός πανευρωπαϊκού υπερκράτους, ενώ έκανε γνωστό πως θα βελτιωθούν οι συνθήκες και από τις δύο πλευρές.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, για την επίτευξη συμφωνίας με την Βρετανία. Τόνισε ότι καταλαβαίνει απόλυτα την μεριά της Βρετανία και σέβεται την απόφασή της να μην συμμετάσχει σε ορισμένα σχέδια. Η Α.Μέρκελ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, λέγοντας πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των προσφύγων, ενώ συμφώνησε με την Βρετανία για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Την άποψη ότι όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει να θυσιάσουν ένα μέρος των συμφερόντων τους για το κοινό καλό εξέφρασε ο Ντόναλντ Τουσκ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται την Ευρώπη όπως η Ευρώπη χρειάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε λέγοντας πως πλέον η απόφαση είναι στα χέρια του βρετανικού λαού.

Τίμια και δίκαιη για όλες τις πλευρές χαρακτήρισε την συμφωνία ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ υπογράμμισεε την καλή θέληση που έδειξαν όλοι. Ήθελε από την αρχή να προστατεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε ο κ. Γιούνκερ, ενώ έκανε έκκληση να γραφτεί πως η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε κρίση.

Photo: Reuters

The post Σύνοδος Κορυφής: Μένει στην Ε.Ε. η Βρετανία- Ανοιχτά τα ελληνικά σύνορα μέχρι τη νέα συνεδρίαση appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα