Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης | Ποια αποσύρονται;

19:53 30/6/2020 - Πηγή: iPop
| Ποια

Αντίο στα πλαστικά μιας χρήσης λέει η Ελλάδα σ’ ένα χρόνο από τώρα, αφού από τον Ιούλιο του 2021 αποσύρονται απ’ την αγορά δέκα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης. 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο θα αναρτηθεί τις προσεχείς ημέρες σε διαβούλευση προβλέπει την απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά δέκα πλαστικών προϊόντων από τον Ιούλιο του 2021, αλλά και αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες.

«Το στόχο να γίνει η Ελλάδα

από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αποσύρει τα Πλαστικά Μιας Χρήσης, εναρμονιζόμενη με την κοινοτική Οδηγία», έθεσε σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ για τη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός, από τον Ιούλιο του 2021 θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά δέκα προϊόντων από τον Ιούλιο του 2021 και συγκεκριμένα μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες και κυπελάκια ποτών από φελιζόλ, περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες, στηρίγματα για μπαλόνια, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά).

Για όσα προϊόντα απαγορεύονται θα υπάρχουν και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον, ενώ η απαγόρευση θα ξεκινήσει 6 μήνες νωρίτερα για τον δημόσιο τομέα.

Επανασχεδιασμός προϊόντων

Επίσης, προωθείται ο επανασχεδιασμός προϊόντων. Ειδικότερα, όλα τα καπάκια θα πρέπει να είναι προσαρτημένα στα μπουκάλια τους έως το 2024. Τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να κατασκευάζονται από 25% ανακυκλωμένο περιεχόμενο το 2025 και από 30% το 2030. Μάλιστα, όσο περισσότερο ανακυκλωμένο περιεχόμενο έχουν τα προϊόντα τόσο θα μειώνονται οι υποχρεωτικές εισφορές όσων τα παράγουν στα συστήματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, στα οποία συμμετέχουν υποχρεωτικά (eco-modulation).

Για πλαστικά ποτήρια, υγρά μαντηλάκια, είδη προσωπικής υγιεινής και καπνικά προϊόντα από τον Ιούλιο του 2021 θα τεθούν νέες απαιτήσεις σήμανσης αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.

Τίθεται υποχρεωτικός στόχος χωριστής συλλογής πλαστικών μπουκαλιών 77% για το 2025 και 90% για το 2023, ο οποίος θα επιτευχθεί με την εφαρμογή ενός συστήματος επιστροφής εγγύησης. Από 05.01.2023 οι πολίτες που θα επιστρέφουν στα σημεία πώλησης τα πλαστικά μπουκάλια, για τα οποία θα έχουν επιβαρυνθεί με λίγα λεπτά κατά την αγορά των προϊόντων, θα παίρνουν πίσω τα επιπλέον χρήματα που δαπάνησαν, ως ανταμοιβή για τη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση. Για την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου και τον καθορισμό της εγγύησης θα πραγματοποιηθεί μελέτη εφαρμογής έως τον Ιούλιο του 2021.

Κυρώσεις

Το νομοσχέδιο προβλέπει και αυστηρές κυρώσεις για όσους δεν συμμορφωθούν. Για τη διάθεση προϊόντων που υπόκεινται σε απαγόρευση, προβλέπεται πρόστιμο στον παραγωγό –1% επί του κύκλου εργασιών του, το προηγούμενο έτος.

Αντίστοιχα στις επιχειρήσεις 5 ευρώ ανά τεμάχιο προϊόντος που διέθεσε στην αγορά (ελάχιστο πρόστιμο 500 ευρώ).

Για τη μη απόδοση της Εισφοράς από τα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων προβλέπεται στην επιχείρηση εστίασης – 200 έως 5000 ευρώ ανά παράβαση και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιασμός (όπως και στην πλαστική σακούλα).

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ για τα πλαστικά μιας χρήσης θα σε ταρακουνήσει

Photo:unsplash/Steve Johnson

Το άρθρο Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης | Ποια αποσύρονται; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα