Τηλεδιάσκεψη Ομπάμα με Ευρωπαίους ηγέτες για το συριακό- Τι συμφώνησαν;

08:44 24/2/2016 - Πηγή: iPop

Τηλεδιάσκεψη έκανε με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες ο Μπαράκ Ομπάμα με επίκεντρο το συριακό.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε με την Α. Μέρκελ, τον Ντ. Κάμερον και τον Φρανσουά Ολάντ για την συριακή κρίση αλλά και το μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά τους στο Αιγαίο, την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ενώ

συμφωνήθηκε πως απαιτείται συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Οι ηγέτες χαιρέτισαν την απόφαση για κατάπαυση του πυρός στην Συρία και έκαναν έκκληση σ΄όλες τις πλευρές να συμφωνήσουν και να την εφαρμόσουν.

Ακόμα δεσμεύτηκαν για πολιτική μετάβαση στην Συρία, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την ειρήνη και τη νόμιμη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι βομβαρδισμοί εναντίον αμάχων πρέπει να σταματήσουν άμεσα, τόνισαν οι ηγέτες, ενώ συμφώνησαν πως θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Φρανσουά Ολάντ: Το συντομότερο δυνατό η εκεχειρία στην Συρία

«Ανακοινώθηκε μια εκεχειρία η οποία θα πρέπει να τηρηθεί απαραιτήτως και, όσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο.

Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στη συριακή κυβέρνηση και σε εκείνους που την υποστηρίζουν, όπως τη Ρωσία, προκειμένου να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς και να καταστεί δυνατή η μεταφορά και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδίως στο Χαλέπι, τη μαρτυρική πόλη.

Είναι πλέον καιρός, εάν δεν ενεργήσουμε οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να καταφθάνουν και θα δημιουργηθεί στην Τουρκία μια απόλυτα ανυπόφορη ανθρωπιστική κατάσταση».

Στο δελτίο Τύπου του Προεδρικού Μεγάρου αναφέρεται πως: «Και οι τέσσερις πλευρές επιθυμούν η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός να τεθεί σε ισχύ όσο το δυνατόν συντομότερα. Τόνισαν ότι θα παρακολουθούν πολύ στενά την τήρηση των δεσμεύσεων που συμφωνήθηκαν την 11η Φεβρουαρίου από τη Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας και ιδίως τον τερματισμό των αεροπορικών πληγμάτων από τη Ρωσία και το συριακό καθεστώς εναντίον θέσεων των οργανώσεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης κι εναντίον των αμάχων».

Photo: Reuters

The post Τηλεδιάσκεψη Ομπάμα με Ευρωπαίους ηγέτες για το συριακό- Τι συμφώνησαν; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα