Τσίπρας: Εκτιμώ πως μαζί με το Πάσχα, θα έχουμε και Ανάσταση της οικονομίας

23:27 29/2/2016 - Πηγή: iPop

Για όλους και για όλα μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, καλεσμένος στην εκπομπή «Ενικός» του Νίκου Χατζηνικολάου το βράδυ της Δευτέρας. Ο Αλέξης Τσίπρας συζητάει γύρο από το προσφυγικό, την διαπραγμάτευση και τη διαφθορά μέσα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Για το προσφυγικό:

«Για το ότι φθάσαμε

ως εδώ στο προσφυγικό και την κατάσταση στην Ειδομένη έχει ευθύνες μόνο η άλλη πλευρά ή και η Ελληνική Κυβέρνηση;» ήταν το πρώτο ερώτημα που έθεσε ο Νίκος Χατζηνικολάου στον Α. Τσίπρα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, μετακίνησης πληθυσμών από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνάμεις μίας χώρας, μίας Κυβέρνησης και τις αδυναμίες μίας Ένωσης που φαίνεται ότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί και να μοιράσει δίκαια το βάρος».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ανέτοιμοι μπορεί να ήμασταν αλλά δεν υποτιμήσαμε το πρόβλημα».

«Είχαμε την διορατικότητα να ιδρύσουμε υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής ένα χρόνο νωρίτερα. Και μόνο εγώ και ο Ρέντσι προβλέψαμε το τσουνάμι από το Μάρτιο του 2015», πρόσθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σχετικά με τις δηλώσεις της κ. Χριστοδουλοπούλου, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως «Ελπίζω να μην υιοθετείται το επιχείρημα ότι έχουμε αυτές τις ροές εξαιτίας τις δηλώσεις της κας Χριστοδουλοπούλου».

Αναφερόμενος και πάλι στην κ. Χριστοδουλοπούλου είπε: «Η κα Τασία φταίει για το γεγονός ότι η Turkish Airlines δίνει χωρίς visa να έρχονται από το Μαρόκο στην Τουρκία και να περνάνε απέναντι; Αν φταίει και γι’ αυτό ας την βάλουμε δίπλα στη Μέρκελ και να τις καταδικάσουμε».

Όσον αφορά την κριτική που ασκείται στην Α. Μέρκελ, σημείωσε ότι «αυτή η κριτική που ασκείται στην Καγκελάριο Μέρκελ από την ακροδεξιά ότι είναι υπεύθυνη για τις ροές θεωρώ ότι είναι άδικη και εκφράζει μία αντίληψη που δεν εκφράζει την πραγματική κρίση».

«Βρισκόμαστε μπροστά σ’ έναν πόλεμο, παράλογων επιλογών της Δύσης. Ας αναλογιστούμε ποια είναι η αιτία που προκαλεί τις ροές. Δεν είναι οι δηλώσεις Μέρκελ και είναι αστείο να επικαλείται κάποιος ότι υπήρχε κάποτε μία υπουργός που έλεγε ότι η ελληνική ακτοφυλακή δεν θα βυθίζει βάρκες στο αιγαίο και γι αυτό έρχονται», σημείωσε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στην χώρας μας λέγοντας:

Είναι μία ανοικτή υπόθεση και δεν θέλω να ξύσω πληγές. Ήταν διαφορετικά τα δεδομένα όταν ερχόντουσαν 10 βάρκες τον μήνα και διαφορετικά τώρα που έρχονται 100 βάρκες την ημέρα γεμάτες με παιδιά

Γιατί δέχθηκε η Κυβέρνηση να γίνουν κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα;

«Το action plan Ε.Ε.- Τουρκίας προβλέπει την επανεγκατάσταση από την Τουρκία στην Ευρώπη απευθείας και πιέζουμε γι’ αυτό και εμείς και η Τουρκία. άλλο αυτό και άλλο να ζητήσεις να γίνουν τα κέντρα υποδοχής στις τουρκικές αρχές», απάντησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Το να φεύγουν στην Ευρώπη απευθείας από Τουρκία είναι το πάγιο αίτημα που ζητούμε και αγωνιζόμαστε στις συνόδους. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που λόγω της γεωγραφίας ήταν αναπόφευκτο να μην δεχθεί αυτές τις ροές. Ξέρετε ότι η προεκλογική παραποίηση δηλώσεων: είχα πει δεν είναι δυνατόν να φυλάξεις θαλάσσια σύνορα γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα να βάλεις μπάρες όπως στα χερσαία

Για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και γιατί έγινε αυτή η επιλογή

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σχολίασε πως είναι επιφυλακτικός για την εμπλοκή της Frontex. «Ήμουν επιφυλακτικός γιατί έβλεπα να γίνονται επιχειρήσεις με μέτωπο την Ελλάδα και πλάτη στα Σκόπια. Είδαμε και πάθαμε να δεχθεί το operation plan του ΝΑΤΟ η Τουρκία και ότι δεν γίνεται το ΝΑΤΟ να κάνει δράσεις στα Δωδεκάνησα».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε για το ζήτημα της Frontex λέγοντας:

Στο θέμα της Frontex, ποτέ δεν ήμασταν αντίθετοι να αναλάβει συνεπικουρικά ευθύνη με την ελληνική και τουρκική συνοριοφυλακή. Αλλά η Ελλάδα πήγε σχεδόν κατηγορούμενη με βάση ένα report από αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν στη βάση μίας επιτόπιας έρευνας που έγινε στα μέσα του Νοέμβρη που πράγματι τότε δεν είχαμε επιταχύνει την δημιουργία των hotspots και την ταυτοποίηση. Εκείνη την εποχή που έγινε το report τα αιτήματα που είχαμε κάνει στη Frontex είχαν ανταπόκριση μόλις στο 1/3. Όχι μόνο δεν ήμασταν εμείς που κωλυσιεργούσαμε και δεν θέλαμε την εμπλοκή της Frontex αλλά η κωλλυσιεργία έγινε από την πλευρά των Βρυξελλών! Τότε γεννήθηκε η ιδέα της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής

Αλλαγή του σχεδίου πτήσης προς το Ιράν:

«Πράγματι συνέβη το περιστατικό, μας πρότειναν εναλλακτικό σχέδιο πτήσης και τους απαντήσαμε ότι δεν θέλουμε δική τους πρόταση. Μπορούμε να κάνουμε το ταξίδι μας και από άλλη διαδρομή.

Μπορεί να υπάρχουνε κυρίως από την πλευρά αυτού που λέγαμε κάποτε στρατιωτικού κατεστημένου προκλήσεις αλλά η υπεύθυνη στάση μίας Κυβέρνησης που βρίσκεται μέσα σε πολλαπλές κρίσεις δεν είναι να τις κλιμακώνει».

Για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, «μόνο μέσα από συζητήσεις και συνεργασία βρίσκονται λύσεις. Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί, ακόμα και με εμπλοκή του ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις ροές».

«Και βέβαια είμαστε αριστερή Κυβέρνηση, αλλά σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης», τόνισε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε «Έχεις τις ιδέες σου και βάζεις τις κόκκινες γραμμές αλλά στο τέλος της ημέρας κοιτάς τι είναι αυτό που ωφελεί τα εθνικά σου συμφέροντα. Έπρεπε να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό κάναμε!».

Να φύγουμε ή να μείνουμε από τη Σένγκεν;

Στο ερώτημα αν πρέπει να φύγουμε ή να μείνουμε εντός Σένγκεν ο Α. Τσίπρας είπε: «Δεν μπορούμε να προβαίνουμε σε αξιολογικές κρίσεις με αυτή την πραγματικότητα. Τώρα έξοδος από Σένγκεν σημαίνει περιθωριοποίηση της χώρας, de facto νομιμοποίηση των κλειστών συνόρων και χτύπημα στον τουρισμό».

Για τις γραπτές αποφάσεις που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «αν δεν είχα θέσει και δεν είχαν μπει αυτά που μπήκαν στις γραπτές αποφάσεις σήμερα δεν θα έδειχναν με το δάχτυλο της Αυστρία αλλά θα έλεγαν στην Ελλάδα «πρόβλημα σας».

«Πήραμε 2 σημαντικά πράγματα

ότι δεν είναι αποδεκτές μη συντονισμένες δράσεις για τις προσφυγικές ροές στον βαλκανικό δρόμο που θα δημιουργήσουν ανθρωπιστικά προβλήματα σε χώρες που δεν έχουν ενημερωθεί εγκαίρωςπροστασία και κατοχύρωση του χώρου Σένγκεν. Τελείωσε το αστείο της έξωσης της Ελλάδας από την Σένγκεν».

Για τον Αυστριακό Καγκελάριο, ο Α. Τσίπρας σχολίασε πως «O Φάιμαν βρίσκεται σε μία δύσκολη θέση. Η ραγδαία αύξηση της ακροδεξιάς οδηγεί στις σπασμωδικές κινήσεις. Και κάνει λάθος στις κινήσεις του ο φίλος μου ο Φάιμαν και θα του το πω».

Μάλιστα ο κ.Τσίπρας θέλοντας να δείξει πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη, έκανε γνωστό ότι δέχθηκε μήνυμα από τον κ. Γιούνκερ, ο οποίος του είπε ότι «η Κομισιόν είναι μαζί μας και να το έχω στο μυαλό μου» και ότι θα σταθεί στο πλευρό μας στην προσφυγική κρίση.

Για την σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς:

«Η κατάσταση είναι σύνθετη, συνεπώς η συζήτηση στο προεδρικό Μέγαρο δεν θα είναι άσπρο μαύρο. θα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα, αυτό που επιδιώκω είναι η Ελλάδα να πάρει την καλύτερη δυνατή απόφαση. Η καλύτερη δυνατή απόφαση με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα δεν μπορεί να εξαντλείτε σε μια δήλωση υποστήριξης».

Για την κατανομή των βαρών στην Ευρώπη:

«Μέσα στην ιδρυτική συνθήκη την ευρωπαϊκή υπάρχει δεδομένη η αναλογική κατανομή των βαρών. Όταν αντιμετωπίζουμε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ελληνικό αυτό θα πρέπει να το έχουμε σαν δεδομένο. Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφίας της δεν μπορεί να σηκώνει στις πλάτες της το βάρος όλου του κόσμου».

Πόσοι πρόσφυγες έχουν περάσει από την Ελλάδα;

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε πως «από την αρχή αυτών των ροών έχουν περάσει από την χώρα μας περίπου 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών ταυτοποιήθηκε στα hotspots και πέρασε από τα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ και πήγαν στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός εθελοντικών επιστροφών. Ιδίως για τις χώρες του Μάγκρεμ ήταν πάνω από 700. «Τούτη την ώρα συζητάμε με την Τουρκία για την επικαιροποίηση της συμφωνίας που υπογράψαμε το 2004».

Για τους παράτυπους μετανάστες, σχολίασε πως «οι παράτυποι μετανάστες που δεν περνάνε τα σύνορα, υπάρχει, και δυστυχώς είναι η πραγματικότητα, επανεισδοχή που υπογράψαμε το 2004. Έχουν δεχθεί πάνω από 400 ανθρώπους αλλά αυτή η συμφωνία θέλει επικαιροποίηση. Πρέπει να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε μία λειτουργική συμφωνία επανεισδοχής γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί όλο αυτό το βάρος».

Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων που μπορεί να αντέξει η Ελλάδα;

«Έχουμε δεσμευτεί για 50.000 θέσεις αθροιστικά στα hotspots και τα relocation camps και 20.000 με επιδόματα ενοικίου. Οι 50.000 που δεσμευτήκαμε τον Οκτώβρη στα νησιά και χώρους μετεγκατάστασης και την επιδότηση ενοικίων που θα φεύγουν.

Ρώτησε κανένας την Σλοβενία, Σερβία, Κροατία, ΠΓΔΜ αν έκαναν έστω και μία θέση όπως εμείς;».

Επιπτώσεις προσφυγικής κρίσης στον τουρισμό

«Υπάρχει σχετική μείωση στις κρατήσεις αλλά αφορά την Κω και την Σάμο που είναι δύο νησιά που έχουν υψηλό μαζικό τουρισμό και δεν αφορά την Χίο την Κω και την Λέρο και έχουμε καταρτίσει σχέδιο στο υπ. τουρισμού ειδική καμπάνια γι’ αυτά τα νησιά ταυτόχρονα θέλοντας να προβάλουμε ότι τα νησιά και οι πολίτες μας είναι υποψήφιοι για Νόμπελ ειρήνης και ότι είναι θετική η δημιουργία των hotspots γιατί απομακρύνει το πρόβλημα από την περιοχή όπου γίνεται η διαμονή των τουριστών

Υπάρχουν αλλοπρόσαλλα μηνύματα από ένα νησί. Όσον αφορά τους ανθρώπους του τουρισμού είμαστε σε επικοινωνία μαζί μας και οι πρώτοι που έβαλαν πλάτη στη δημιουργία hotspots αλλά και την διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Μερικές φορές η διαρκής επίκληση του κινδύνου λειτουργεί και ως αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία, κάνω έκκληση στα ΜΜΕ γι’ αυτό. Δεν βοηθά τη χώρα αυτήν την ώρα να διαφημίζεται σε πρωτοσέλιδα ότι κινδυνεύει ο τουρισμός. Πάμε για ρεκόρ φέτος.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ανθρωπισμό το προσφυγικό πρόβλημα ακόμα και αν χρειαστεί να δώσουμε από το υστέρημα μας».

Σχετικά με την απαγόρευση πρόσβασης των δημοσιογράφων στα hot spots:

«Αν απαγορεύαμε τους δημοσιογράφους στα hotspots -γιατί δεν βοηθάει την χώρα να γράφουμε ότι κινδυνεύει ο τουρισμός μας θα ήμασταν δικαιολογημένοι. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να σταματήσετε να καταστροφολογείτε.

Είναι προσωρινό όλο αυτό και όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και να ολοκληρωθούν τα κέντρα υποδοχής. Μόλις ολοκληρωθούν ας μπαίνουν και οι κάμερες».

Για την συμφωνία:

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε σχετικά με την οικονομία της Ελλάδας πως δεν υπάρχει καμία ομοιότητα η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα με αυτή που είχαμε το πρώτο 7μηνο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «είναι η πρώτη φορά που οι εκτιμήσεις για το τι χρειάζεται να γίνει της ελληνικής κυβέρνησης συμπίπτουν σχεδόν απόλυτα με τις εκτιμήσεις των τριών Ευρωπαϊκών Θεσμών», και πρόσθεσε πως «μόνο το ΔΝΤ έχει διαφορετική εκτίμηση, η οποία δεν μπορεί να βασιστεί σε κάποια δεδομένα. Διάβαζα την ΕΛΣΤΑΤ που έλεγε ότι η ύφεση δεν ήταν 0.7% αλλά 0.3%. Tο 2015 είχαμε ύφεση 0.3% αντί της πρόβλεψης του καλοκαιριού για 2.5%».

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μας δώσει ελάφρυνση του χρέους».

Η συμφωνία θα τηρηθεί αλλά η προσφυγική κρίση βάζει σε άλλο πλαίσιο τον τρόπο σκέψης του συνόλου της Ευρώπης γιατί οι ηγέτες συνειδητοποιούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, εκτίμησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Ο Ολάντ είπε ότι τώρα συνειδητοποιούμε ότι αν είχαμε ενδώσει στις πιέσεις ανόητων για το grexit η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να προφυλαχθεί και θα ήταν η αρχή του τέλους. Ο Σόιμπλε από τη Σανγκάη είπε για πρώτη φορά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει ταυτόχρονα δύο κρίσεις.

Πρέπει οι ηγέτες να ζητήσουν μία ξεκάθαρη τοποθέτηση ή συμφωνείς με το πρόγραμμα και μένεις ή δεν συμφωνείς και φεύγεις αλλά να μας το πεις εγκαίρως», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως «οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη. Έχουν ισχυρά κεφάλαια, πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση και δεν υπάρχει κανένας φόβος. Αυτό έχει να κάνει και με το ποια θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων στην ελληνική οικονομία. Το κλείσιμο της αξιοποίησης είναι ο δύσκολος κάβος για να αλλάξει σελίδα η οικονομία. Το μόνο που με απασχολεί είναι αν φύγει η χώρα από αυτή την περιπέτεια χωρίς να έχει ενδώσει σε πιέσεις για παράλογες απαιτήσεις».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες».

Το β’ εξάμηνο του ’16 θα είμαστε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η αξιολόγηση θα κλείσει όταν έχουμε όλη την Ευρώπη και τους Θεσμούς να εγκρίνουν τις θεσμικές αλλαγές που κάναμε

Για το ΔΝΤ

«Υπάρχει ένας κίνδυνος, ότι η Ευρώπη έβαλε το ΔΝΤ στα χωράφια της, το οποίο Ταμείο έχει δικούς του κανόνες που δεν συνάδουν με τους δικούς της κανόνες για το πως μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση. Εγώ δεν συμφωνούσα με την συμμετοχή του Ταμείου αλλά έκανα μία υποχώρηση και τώρα συνειδητοποιώ, όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι ότι πρέπει να επιστρέψει στον ρεαλισμό το Ταμείο.

Η παρουσία του Ταμείου στο πρόγραμμα δεν έχει να κάνει να κάνει με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Το γεγονός ότι δεν χρειαστήκαμε 25 όπως είχαμε πει αρχικά αλλά 5, μας φέρνει σε θέση να μην το έχουμε ανάγκη καθώς μπορούμε να καλυφτούμε μόνο με τον ESM. Η παρουσία του ΔΝΤ είναι συμβολική».

Κεφάλαιο Ασφαλιστικό

Σχετικά με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η πρόταση που έχουμε καταθέσει όχι μόνο στους Θεσμούς -την είχαμε ανάγκη ούτως ή άλλως γιατί δεν έχουμε βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα- είμαστε υποχρεωμένοι από μόνοι μας να πάμε σε μια μεταρρύθμιση, προστατεύει πλήρως τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων».

Για το πλαφόν στις κύριες συντάξεις, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «έγνοια μας δεν είναι να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν μεγάλη σύνταξη, αλλά την μεγάλη πλειοψηφία που έχουν συντάξεις από 600-1.000 ευρώ. Στόχος δεν είναι να μειωθούν και οι συντάξεις των 1.400 ευρώ. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε το πλαφόν».

Για τις μειώσεις στο πλαφόν, ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η όποια μείωση το όποιο ανώτατο πλαφόν θα είχε κοινωνική αποδοχή αλλά δεν είναι ένα μέτρο που είναι εύκολο για εμάς να το προτείνουμε. Αλλά είναι μικρός ο όγκος αυτών των συντάξεων. Δεν το αποκλείω. Δεν είναι κόκκινη γραμμή μας οι συντάξεις των 3.000 ευρώ. Η πρόταση που καταθέσαμε είναι να μην περικοπούν οι τρέχουσες συντάξεις».

Σχετικά με το εάν οι Θεσμοί έχουν ζητήσει μείωση των συντάξεων είπε:

Οι απέναντι αν επέμεναν σε περικοπές θα το είχαν θέσει. Δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα. Καταθέσαμε μία πρόταση η οποία δεν είναι επιθυμία μας αλλά μέσα στην συμφωνία. Οι συμβασιούχοι σήμερα δεν την σπαταλάν στα μπουζούκια, αλλά χρηματοδοτούν τα άνεργα παιδιά τους και εγγόνια τους. Θα επιμείνουμε στην ανάγκη να προστατευτούν οι συνταξιούχοι που έχουν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 35% τα τελευταία 5 χρόνια. Η πρόταση που καταθέσαμε έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα μεσαία στρώματα όσον αφορά τις εισφορές, όχι τις συντάξεις

Για το αγροτικό

«Παρακολουθούσα τον κ. Κατρούγκαλο στην εκπομπή σας, ο οποίος έλεγε ότι οι αγρότες στην πλειοψηφία τους βγαίνουν στους δρόμους γιατί περιμένουν ότι μαζί με το ασφαλιστικό θα έρθει και ένα φορολογικό το οποίο θα τους επιβαρύνει. Η συμφωνία του Ιουλίου μας υποχρεώνει να εναρμονίσουμε τη φορολογία των αγροτών με τη φορολογία των υπολοίπων. Αν δεν κάναμε αλλαγές στη φορολογία και των υπολοίπων θα επιβαρύνονταν όντως οι αγρότες περισσότερο από το πρώτο ευρώ. Αν, λοιπόν, αφήναμε την φορολογία ίδια και δεν κάναμε στην φορολογία εισοδήματος θα έπρεπε από το πρώτο ευρώ για τον αγρότη να πηγαίναμε από το 13 στο 26», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι αλλάζει στους αγρότες;

Αλλάζουμε φορολογία εισοδήματος και δίνουμε δυνατότητα στους αγρότες να έχουν αφορολόγητο και εισοδήματος έως 9.500 ευρώ και με τις επιδοτήσεις πάει κατά μέσο όρο στις 21.000. Και ρωτάμε ποια είναι τα εισοδήματα των αγροτών; Και βλέπουμε ότι η πλειοψηφία έχει κάτω από 12. 000 ευσόδημα. Άρα προστατεύουμε την πλειοψηφία

Ο Α. Τσίπρας μάλιστα έκανε γνωστό ότι υπάρχει συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια σ’αυτή την μεταρρύθμιση στο φορολογικό «γιατί έχει λογική δικαιοσύνης, όπως και στο ασφαλιστικό».

Για την φορολογία εισοδήματος, ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «η φορολογία εισοδήματος αφορά το ατομικό εισόδημα, και θα υπάρξουν «εκπτώσεις» σε όσους έχουν οικογένεια και μοναδικό εισόδημα».

Γίνεται προσπάθεια, τόνισε ο κ. Τσίπρας, να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο οι όποιες πιαθνές αδικίες -και αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες- να αμβλυνθούν. «Για παράδειγμα, έχει άμεση εφαρμογή στον αγρότη που θα κληθεί να δώσει ασφαλιστική κάλυψη και στη γυναίκα του και λέι ότι είναι δυσβάσταχτο να δίνει δύο ασφαλιστικές εισφορές. Γι’ αυτό δίνουμε τη δυνατότητα ο ένας να έχει εργόσημο».

Aναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Α. Τσίπρας σχολίασε πως ο Πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για ταξικό μίσος. «Δεν είναι ταξικό μίσος αλλά κοινωνική δικαιοσύνη. Αν δεν καταφέρουμε να παράξουμε πλούτο δεν θα βγούμε από την κρίση. Λέμε ότι θέλουμε δίκαιο φορολογικό που να μοιράζει τα βάρη και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις να παραχθεί πλούτος και να αυξηθούν τα εισοδήματα. Νέος πλούτος θα δημιουργηθεί μέσα από τον νέο αναπτυξιακό νόμο».

Επικρίσεις σχετικά με το δημοψήφισμα του Ιουλίου

«Τον Γενάρη πήρα εντολή για διαπραγμάτευση. Δεν υπήρξε άλλος Πρωθυπουργός που να πάει αυτή τη κόντρα μέχρι τέλους, παίζοντας το κεφάλι του και όχι το μέλλον της χώρας. όταν συνειδητοποίησα ότι παίζω το μέλλον της χώρας έκανα πίσω. Όχι νωρίτερα.

Όταν κάναμε αυτό το συμβιβασμό είχα το σθένος να μην το κρύψω κάτω από το τραπέζι, αλλά να ζητήσω ξανά την έγκριση του άλλου με την συμφωνία πάνω στο τραπέζι. Όταν ήμουν με την πλάτη στο τοίχο και πήγαινα στον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχα τα μισά έδρανα απέναντι μου, έκανα διαγγέλματα και έλεγα ότι δεν θα βγάλω την χώρα από το ευρώ αλλά θέλω την υποστήριξη του λαού».

Για τον Βαρουφάκη:

Σχετικά με τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας είπε: «Λυπάμαι αλλά είναι ανόητη κριτική του Βαρουφάκη. Όταν γινόταν το δημοψήφισμα είχα πει και είχα δηλώσει ότι δεν θα παραμείνω Πρωθυπουργός . Εκείνες τις μέρες κάποιοι ετοιμαζόντουσαν να έρθουν στο Μαξίμου και να το καταλάβουν, τώρα μιλάνε για λαϊκά δικαστήρια. Δεν θυμάστε τα twitter του κ. Τζήμερου; Ξεχάσαμε το κλίμα εκείνης της εποχής;».

Δέχομαι την κριτική, πρόσθεσε, αν έκανα ή δεν έκανα καλή διαπραγμάτευση, αλλά δεν δέχομαι την κριτική επί ηθικού πλαισίου και την λάσπη.

Για την επιλογή του Βαρουφάκη ως ΥΠΟΙΚ, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως « δεν έχω τον λόγο να μην παραδέχομαι ότι έγιναν δικά μου λάθη, γιατί τα λάθη τα χρεώνεται ο Πρωθυπουργός. Από εκεί και πέρα ήταν τόσο δύσκολα τα δεδομένα στην Ευρώπη πέρσι και τόσο μόνη η Ελλάδα που ακόμα και να μην υπήρχαν λαθη, οι αποφάσεις θα ήταν δύσκολες».

Πότε επιστρέφει το κουαρτέτο;

Τώρα προσπαθούμε το Ταμείο να κάνει στροφή στον ρεαλισμό, τόνισε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής συμπίπτει με το Eurogroup μετά την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουμε καθαρή εικόνα. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα έχουν επιστρέψει μέσα το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου. Μαζί με το Πάσχα θα έχουμε και Ανάσταση της οικονομίας».

Αναφερόμενος στον Μ. Σουλτς, είπε: «ο φίλος της Ελλάδας -κατά τ’ αλλα- αλλά κριτής σκληρός, ο κ. Σουλτς μου είχε πει όταν είχα καταφέρει να διχάσω το κοινό μετά την ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε «κατάφερα και κέρδισα το κοινό σου» και είπε «οι σοσιαλδημοκράτες έχουν την καρδιά τους μαζί σου αλλά το μυαλό τους εναντίον σου γιατί μία Κυβέρνηση κατάφερε όσα κατάφερες, τότε», ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν θα υπάρξει ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ, στους σοσιαλδημοκράτες, καθώς ανήκει σε διαφορετική πολιτική οικογένεια, αλλά οι σοσιαλδημοκράτες είναι ένας όμορφος κόσμος που μας ενδιαφέρει να έρθει πιο κοντά στην αριστερά».

Σχετικά με την Οικουμενική Κυβέρνηση και την συνεννόηση με τα άλλα κόμματα, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως «συμφωνούμε στην άσκηση πολιτικής έχουμε την ίδια άποψη στα κρίσιμα θέματα αλλά αρνούμαι γιατί δεν είμαι στην Κυβέρνηση; Μιλάω για την ανάγκη συνεννόησης στα εθνικά θέματα. Στα κρίσιμα θέματα. Είτε πιστεύεις στη συνεννόηση είτε όχι».

Αναφερόμενος στον Κ. Μητσοτάκη, τόνισε: «Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη συνάντηση μετά την εκλογή του σαν Πρόεδρος της ΝΔ στο γραφείο μου. Υπήρξαν πολλά σημεία στα οποία διαφωνήσαμε αλλά του είπα ότι χαίρομαι που έχω κάποιον αντίπαλο με τον οποίο διαφωνώ καθαρά και λέει τις απόψεις του με ειλικρίνεια. Συμφωνήσαμε και σε κάποια άλλα. Συμφωνήσαμε στην από κοινού προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου και του Συντάγματος και στην άποψη ότι πρέπει στην χώρα να υπάρξει σταθερότητα στον χώρο της διακυβέρνησης. Να βάλουμε ρήτρα στο Σύνταγμα να μην μπορέσει να ασκηθεί τέτοια πίεση στις Κυβερνήσεις ώστε να πέφτουν οι Κυβερνήσεις».

«Η στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή ήταν μία στάση αρχής. Δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο. Ειδικά όταν η επιλογή ήταν καθαρά πολιτική», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η πρόταση που μου έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, και την βλέπω με ενδιαφέρον είναι όταν με ευθύνη της Κυβέρνησης προχωράμε σε εκλογές να σημαίνει εξάντληση του χρονικού περιθωρίου που τις υπολείπεται. «Φαίνεται όμως πως κάποιοι τον πιέζουν για να έχουμε σύντομα πολιτικές εξελίξεις. Αυτοί οι κάποιοι μπορεί να είναι μέσα από το κόμμα του ή και κάποιοι εκτός κόμματος που έχουν λόγους να το θέλουν».

Η Κυβέρνηση αυτή έχει ακόμα 3.5 χρόνια και αυτά τα χρόνια είναι κρίσιμα για τον τόπο. 40 χρόνια ήταν στην Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ας μας αφήσουν να δοκιμαστούμε βγάζοντας την χώρα από την τρικυμία αλλά ας μας αφήσουν αν δοκιμαστούμε και στην μπουνάτσα

Διαφωνίες με Κ. Μητσοτάκη

«Σ’ αυτή τη συζήτηση εγώ ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, του είπα ότι είμαστε νέοι πολιτικοί και δεν θα σε κρίνω για την καταγωγή σου. Έλα να συνεργαστούμε να γυρίσουμε σελίδα και να συμφωνήσεις να πάμε μαζί στην εκλογή του ΕΣΡ για να υπάρξει αδειοδότηση των καναλιών για πρώτη φορά. έφυγε από το γραφεί αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το σκεφτεί αν φύγουν οι εξουσίες από τον υπουργό επικρατείας. Εγώ μόλις έφυγε το έκανα πράξη και πήγαν οι εξουσίες στην Βουλή και αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε γραμμή για αν μπλοκαριστεί η εκλογή του ΕΣΡ, να στηρίξει τον κ. Παπασταύρου και να μην συγχαρεί την ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση του κυκλώματος των εκβιαστών μην αποποιηθεί των ευθυνών των προκατόχων του τώρα που βρίσκουμε τα τιμολόγια των εκβιαστών στο payroll της ΝΔ.

Για ποιο λόγο το κρατικό χρήμα πήγαινε και διακινούταν δεξιά αριστερά; Ποιος έχει την ευθύνη; Γιατί η ΕΥΔΑΠ έδινε 2.5 εκατ. ευρώ σε διαφήμιση; Ποιον ανταγωνιζόταν; Σε αυτό ήθελα δίπλα μου τον κ. Μητσοτάκη».

Αδειοδοτήσεις καναλιών

«Είχα περιγράψει κατά καιρούς το τρίγωνο της αμαρτίας, πολιτικά κόμματα τα οποία εξασφαλίζουν την δυνατότητα δανειοδότησεις σε επιχειρήσεις του Τύπου μέσω παρεμβάσεων σε τράπεζες, Κόμματα- τράπεζες- ΜΜΕ. Να η διαπλοκή. Πώς θα σπάσει αυτή η διαπλοκή;

Θα βάλουμε εμείς αυτούς που μας αρέσουν; Λέγοντας σε όλους συνεχίστε, ή βάζοντας κανόνες να είναι όλα τα κανάλια βιώσιμα;», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Πώς θα μοιραστεί η διαφημιστική πίτα;», ερωτήθηκε και απάντησε πως: «Η διαφημιστική πίτα είναι τόση ώστε να μπορούν να την μοιραστούν 4 κανάλια. Η Βουλή θα αποφασίσει πόσες άδειες θα δοθούν».

Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε:

«Γιατί 25 χρόνια η αγορά δεν έχει αποφασίσει κάτι αντίστοιχο; Δεν κατάφερε να εξορθολογήσει αυτό το χάος; Γιατί έχουμε 8 κανάλια που δεν βγάζουν τα έξοδα τους κατά γενική ομολογία; Δεν αυτορυθμίστηκε 25 χρόνια πως έχετε την αισιοδοξία ότι θα γίνει τώρα;

Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ηλίθιοι που έχουν αποφασίσει με παρόμοιο τρόπο να ρυθμίσουν τα πράγματα; Γιατί χώρες με παρόμοιο πληθυσμό έχουν 2 κανάλια; Η μόνη εξαίρεση είναι η Ιταλία λόγω του Μπερλουσκονισμού».

Σχετικά με το πόσα κανάλια τελικά λειτουργούν στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός σχολίασε:

Η λαθροχειρία, για να σας ξεμπερδέψω, η ανακοίνωση της Ένωσης των Καναλιών είχε ως πηγή το liberal.gr, η Κυβέρνηση είχε ως πηγή, επίσημη πηγή της Κομισιόν που έχει ευθύνη για τον έλεγχο. Εγώ μιλάω για κανάλια επίγεια ψηφιακά γενικού περιεχομένου. Προσπάθησαν να σας μπερδέψουν με τα θεματικού περιεχομένου

«Και το θέμα των θεματικών είναι κάτι το οποίο θα προτιμούσα να έβγαινε το ΕΣΡ και να το αποφάσιζε, αλλά θα το ξεκαθαρίσουμε μέχρι την έναρξη του διαγωνισμού. Για λόγους ανταγωνισμού θα πρέπει οι συμμετέχοντες να το γνωρίζουν», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Σχετικά με τα διαδικτυακά ΜΜΕ, σχολίασε:

Αυτό που πάμε να κάνουμε κάθε άλλο παρά έλεγχος της ενημέρωσης είναι. Αυτό που θα προχωρήσουμε είναι κάτι που ετοιμάζουμε με τους φορείς που αυτή τη στιγμή έχουν δραστηριότητα στο διαδίκτυο και η πλειοψηφία τους είναι σύμφωνη. Δεν είναι στόχος μας να ελέγξουμε, γιατί το διαδίκτυο δεν ελέγχεται, αλλά να υπάρχουν κάποιοι κανόνες!

Για τις μυστικές συναντήσεις με τον Σ. Ψυχάρη:

Σχετικά με τις μυστικές συναντήσεις με τον κ. Ψυχάρη, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε αρχικά: «Μπορεί να χρειαστεί να συναντήσω και τον διάολο, το θέμα είναι ότι δεν θα του πουλήσω την ψυχή μου. Και θα κριθώ όχι από το ποιον συναντώ και τι μου λέει και τι του λέω αλλά για το τι πράττω. Και έχω την τιμή να λέω ότι η Κυβέρνησή μου δεν εκβιάστηκε από κανέναν, δεν πουλήθηκε σε κανέναν. Και αν έχω μία δύναμη αυτή άρετε από το γεγονός ότι σε 3 διαδοχικές κρίσιμες κάλπες δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή που να σηκώσω το τηλέφωνο και να ζητήσω χάρη από κανέναν. Ούτε από φίλους, ούτε από εχθρούς».

Τόνισε στην συνέχεια πως δεν τον απασχολεί ό, τι και να βγάλει στην φόρα ο κ. Ψυχάρης:

«Ας έχει ότι θέλει ο Ψυχάρης, να τα βγάλει όλα στην φόρα και να πάει στον Εισαγγελέα που από ό, τι μαθαίνω θα τον συναντά συχνά από εδώ και πέρα. Ποτέ δεν ζήτησα χάρη από κανέναν και η συντριπτική πλειοψηφία ήταν απέναντι μου στις κρίσιμες αναμετρήσεις και είναι παράσημο μου. Όταν στα δύσκολα δεν χρειάστηκα κανέναν θα χρειαστώ τώρα;».

Σχετικά με την αλλαγή της στάσης των Μέσων σχολίασε πως:

«Μετατόπιση την ημέρα των εκλογών έγινε από πολλά Μέσα γιατί πίστευαν ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το ίδιο με τις άλλες Κυβερνήσεις. Εμείς απλά δεν το κάναμε. Δεν έχω κάτι άλλο να πω.

Δημόσια είχα πάει σε όλα τα ΜΜΕ εκείνη την εποχή, είχα έρθει σε εσάς, στο Βήμα, στο Πρώτο Θέμα.

Η επιθυμία του συνομιλητή μου ήταν να μην βγούμε σε δημόσιο χώρο. Ποιο είναι το κακό; Μεμπτό θα ήταν αν ερχόμουν εδώ και λέγατε ότι τον έναν χρόνο που είσαι Πρωθυπουργός τον ευνόησες.

Στο Mega έχω να πάω από το 2012, αν είχαμε συμφωνία θα ήμουν την επόμενη μέρα εκεί.

Τα κόκκινα εξώφυλλα υπήρξαν μέχρι που είπα τέλος στην αδειοδότηση και έγιναν μπλε και μετά στο δημοψήφισμα έγιναν μαύρα και πριν τις εκλογές έγιναν γκρι και μετά έγιναν πάλι κόκκινα, μέχρι που είπα για την αδειοδότηση που έγιναν μαύρα και άραχνα.

Το μόνο που μπορεί να ισχυριστεί ο εν λόγω μέσα στον πανικό του είναι ότι μέσα στον ένα χρόνο που είμαι Πρωθυπουργός έχει ζητήσει να με ξανασυναντήσει και έχω αρνηθεί».

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Τα τελευταία χρόνια στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπήρξε αφαίμαξη. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια ήταν οι 100 δόσεις. Η συμφωνία η οποία ήρθε μας αναγκάζει να βρισκόμαστε σ’ ένα πλαίσιο δημοσιονομικό στενότητας. Έχουμε πάρει όμως πρωτοβουλίες και θα πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε εκμεταλλευόμενοι και τα κονδύλι από την Ε.Ε. να δώσουμε δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παίρνουν μικροδάνεια.

Ελπίζω ότι τουλάχιστον αυτά τα βήματα – τα οποία δεν θα λύσουν το πρόβλημα εν συνόλω- αλλά σε 2 μήνες θα δώσουν κάποιες λύσεις».

The post Τσίπρας: Εκτιμώ πως μαζί με το Πάσχα, θα έχουμε και Ανάσταση της οικονομίας appeared first on iPop.

Keywords
τσιπρας, πασχα, ανάσταση, πασχα 2012, ανάσταση, αλέξης τσίπρας, στην κ, turkish airlines, εν λόγω, κας, turkish, visa, μερκελ, αιγαιο, ελλαδα, νατο, frontex, σκοπια, σημαίνει, ΠΓΔΜ, επιδοματα, σλοβενία, μμε, ΔΝΤ, ελστατ, σόιμπλε, συριζα, τραπεζες, συμμετοχή, esm, συμβασιουχοι, εκπτωσεις, δημοψηφισμα 2015, twitter, λαθη, ειλικρίνεια, συνταγμα, ψηφοφορία, εκλογες, ΠΑΣΟΚ, ΕΣΡ, βουλη, ευδαπ, mega, μπλε, γκρι, ipop, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, μετρο, κλειστα επαγγελματα, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, εκτακτη εισφορα, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, κοινωνικος τουρισμος, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, ιταλια εκλογες, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, μπλοκα αγροτων, αξιολογηση, ξανα, αλέξης τσίπρας, κομματα, ipop, βγαινουν, επιδοτησεις, χωρες, σλοβενία, το θεμα, αφορολογητο, βημα, γυναικα, ελστατ, εξοδος, ευδαπ, θεμα, ιραν, ιταλια, κοντρα, μμε, νησι, νησια, ογκος, οικονομια, πιεση, πλαισιο, πρωτο θεμα, προγραμμα, πρωτοσελιδα, σθενος, τηλεφωνο, υφεση, ωρα, mega, turkish airlines, αγορα, αυξηση, αυστρια, αισιοδοξια, απλα, ασφαλιστικο, βαρκες, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γκρι, δαχτυλο, δεδομενο, δευτερα, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δωσει, διαδικτυο, εγινε, εδρανα, ευκολο, ευρω, ειλικρίνεια, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εν λόγω, εξελιξη, εξοδα, επικοινωνια, εποχη, επρεπε, επιθυμια, ερχονται, ευθυνη, ευρωπη, εφυγε, ιδεα, ιδεες, ιδια, ιδιο, η δικη, ηλιθιοι, υπηρχαν, υποθεση, εικονα, ομιλια, κας, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, κροατια, κρατικο, λαθη, λαθος, λερο, λογο, μαυρο, μαζι σου, μαξιμου, μαροκο, μεμπτο, μηνυματα, μηνες, μητσοτακης, μειωση, μισος, μπλε, μυαλο, νατο, ξερετε, οικογενεια, ωφελει, παιδια, παμε, πηγαινε, πηγη, προβληματα, ψυχη, ρεκορ, ρητρα, ροες, σερβια, σενγκεν, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, συντομα, συνταξη, συμμετοχή, σόιμπλε, σχεδιο, τασια, τιμη, τι ειναι, τουρκια, τουρισμος, τσουναμι, φοβος, φορολογια, φταιει, φορα, χατζηνικολαου, χρημα, ψυχαρης, ψηφοφορία, ανηκει, ασπρο, βηματα, εφαρμογη, εκβιαστων, ελληνικα, esm, εθνικα θεματα, φευγεις, frontex, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, καρδια, μπροστα, μπουζουκια, πληγες, σημαίνει, στην κ, ταξιδι, turkish, θελω να, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα