Mouriki Greek Premium Honey: Από την Στεφάνη Βοιωτίας στα ράφια των Galeries Lafayette

21:04 12/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Της Ελισάβετ Αϊνατζόγλου

Το Mouriki Greek Premium Honey είναι το Ελληνικό brand μελιού που διαπρέπει και μας κάνει περήφανους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η ιστορία του ξεκινάει περίπου το 1960 όταν ο Αναστάσιος Μουρικής ξεκίνησε την ενασχόληση με την μελισσοκομία. Σήμερα τα παιδιά του, Μαρία και Παναγιώτης Μουρίκη είναι οι ιδρυτές και οι διαχειριστές του brand.

Ο συνδυασμός ποιότητας και καινοτομίας που προσφέρουν, έφερε το μέλι τους στα ράφια των Galeries Lafayette

και όχι μόνο, αφού έχει κατακτήσει θέση και στα ράφια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με τις μέλισσες και την παραγωγή μελιού; Είχατε κάποια μορφή εκπαίδευσης ή πορευτήκατε εμπειρικά;

H μελισσοκομία στην οικογένεια Μουρίκη υπήρχε πάντα ως κύρια δραστηριότητα καθώς προερχόμαστε από μία καθαρά μελισσοκομική οικογένεια. O πατέρας μας Αναστάσιος το 1960 ξεκίνησε την ενασχόληση με το θαυμαστό επάγγελμα της μελισσοκομίας.

Από πολύ μικρή ηλικία και τα δύο αδέρφια γαλουχηθήκαμε στη φιλοσοφία της νομαδικής ζωής, παρατηρούσαμε το θαυμαστό κόσμο των μελισσών, γίναμε ένα με το δάσος, με τις συγκινήσεις και τα ανεπανάληπτα συναισθήματα που σου γεννά η ζωή μέσα στη φύση. Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν θα λέγαμε ότι το να ακολουθήσουμε το επάγγελμα αυτό ή μάλλον καλύτερα θα έλεγα την «επιστήμη» της φύσης και της μελισσοκομίας ήταν μονόδρομος για εμάς.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Έτσι, ο αδερφός μου Παναγιώτης μόλις τελείωσε το Λύκειο ανέλαβε την μελισσοκομική επιχείρηση όπου το 2004 αριθμούσε 200 μελίσσια και έφτασε το 2023 να αριθμεί πάνω από 2,500 παραγωγικά μελίσσια. Από την άλλη εγώ ως Μαρία, προσπάθησα να «αποκοπώ» επιλέγοντας να ακολουθήσω σπουδές πάνω στα λογιστικά και αργότερα εργάστηκα στο κλάδο της Διοίκησης και Οικονομίας, όμως κάνοντας οικογένεια παρατήρησα ότι η ανάγκη μου να επιστρέψω στη φύση και στο φυσικό περιβάλλον της μέλισσας ήταν μεγάλη. Έτσι, πριν 5 χρόνια αποφάσισα να «γυρίσω» στη φύση και μαζί με τον αδερφό μου να συνεχίσουμε και να εξελίξουμε την μελισσοκομική μας δραστηριότητα.

Ποια είναι η σημασία της καινοτομίας για την εταιρεία σας, όσον αφορά στην παραγωγική διαδικασία και τα προϊόντα; Και ποιος ο ρόλος των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή μελιού;
Η σημασία της καινοτομίας στη παραγωγική διαδικασία για την οικογένεια Μουρίκη αποτυπώνεται έμπρακτα στις συσκευασίες μελιού που δημιουργήσαμε το 2020 με σκοπό να αποκτήσουμε μια ιδιαίτερη ταυτότητα, την δική μας προσωπικότητα στην αγορά του μελιού . Καθιερωθήκαμε λοιπόν στη συνείδηση του καταναλωτή ως μια ποιοτική μελισσοκομική επιχείρηση με την μοναδικότητα και την καινοτομία στη συσκευασία που για εμάς είναι ολόκληρη κουλτούρα. Ο Παναγιώτης και εγώ βλέπουμε το επάγγελμα μας ως μία μορφή τέχνης, έκφρασης και πολιτισμού. Δημιουργώντας λοιπόν τη σειρά Mouriki Greek Premium Honey, θέλαμε να μεταδώσουμε τη δική μας μοναδική φιλοσοφία ζωής και στον καταναλωτή. Σίγουρα όμως η καινοτομία στη συσκευασία δεν είναι αρκετή. Σκοπός είναι το τελικό προϊόν που παράγουμε να είναι ένας συνδυασμός ελληνικού, αγνού, κορυφαίας ποιότητας μελιού σε συνδυασμό με ιδιαίτερες και καινοτόμες συσκευασίες. Η ανάγκη της αγοράς για λειτουργικά τρόφιμα, για τρόφιμα που όχι μόνο σου κάνουν καλό στην υγεία αλλά μπορείς και να το αποδείξεις, μας ανοίγει το δρόμο για να αναπτύξουμε μελισσοκομικά προϊόντα που τονίζουν την ισχυρή δράση των ωφέλιμων στοιχείων όχι μόνο του μελιού αλλά και της γύρης, του βασιλικού πολτού κ.α.

Υπάρχει κάποιο μειονέκτημα στην ενασχόληση με τη μελισσοκομική;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται ο μελισσοκόμος το 2024 να αντιμετωπίσει είναι οι ραγδαίες και ακραίες κλιματολογικές αλλαγές. Το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο για τον μελισσοκόμο και πιστεύουμε ότι μελλοντικά το πρόβλημα θα είναι εντονότερο. Το 2023 αποτελεί ίσως μία από τις χειρότερες παραγωγικές χρονιές. Ανομβρία στα νησιά, καταστροφικές πλημμύρες στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου χάθηκαν μεγάλα μελισσοκομικά κοπάδια, εκτεταμένες πυρκαγιές σε μεγάλες δασικές εκτάσεις, απότομες αλλαγές και παρατεταμένη καλοκαιρία κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, εξαφανίζοντας αυτό που λέμε τις καθαρές 4 εποχές του χρόνου σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ενέργειας και μετακίνησης των μελισσοκόμων, έχει φέρει το επάγγελμα ή καλύτερα την μελισσοκομική τέχνη σε ένα τέλμα. Τα δάση μας συρρικνώνονται, οι μέλισσες απειλούνται με αφανισμό.

Σε προσωπικό επίπεδο το 2023 ήταν χρονιά καταστροφής για εμάς καθώς στις πλημμύρες της Θεσσαλίας τον προηγούμενο Σεπτέμβριο χάσαμε σχεδόν το μισό μας μελισσοκομικό πληθυσμό. Μία καταστροφή που όμως δεν μας λύγισε, με περίσσευμα ψυχικής δύναμης και μεγάλης αγάπης για την μελισσοκομία, προσπαθούμε να αναγεννήσουμε το μελισσοκομείο μας ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό που αγαπάμε, την ενασχόληση με την νομαδική μελισσοκομία.

Ποια η σημασία του branding και του marketing στα προϊόντα μελιού; Ποια η στρατηγική της εταιρείας σας σε αυτό το θέμα;

Η σημασία του branding και του marketing είναι πολύ σημαντική, ώστε το προϊόν που παράγουμε να αποκτήσει την προστιθέμενη αξία που χρειάζεται στην αγορά και στην φιλοσοφία του καταναλωτή. Δεν αρκεί να παράγεις καλό μέλι . Πρέπει να το προωθείς και με το καλύτερο τρόπο. Προσωπικά μιλώντας αλλά γνωρίζοντας και τον αδερφό μου, θέλουμε να καταθέσουμε ότι ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στο marketing δεν είχαμε. Ενστικτωδώς και από πολύ αγάπη για την μελισσοκομία ακολουθούμε μια πορεία που μέχρι τώρα μας έχει δικαιώσει. Σταθερή ποιότητα – καινοτομία στις συσκευασίες και προβολή της προσωπικής μας ιστορίας. Ο κόσμος για να εμπιστευτεί τον παραγωγό του, έχει ανάγκη να τον γνωρίσει μέσα από ιστορίες, αληθινές φωτογραφίες, βιώματα και έτσι να χτίσει μαζί του μία σχέση εμπιστοσύνης. Αυτό είναι το marketing για εμάς!

Μιλήστε μας για τις εξαγωγές της «Mouriki – Greek Premium Honey». Ποια η ανταπόκριση που υπάρχει από το καταναλωτικό κοινό και ποιες οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν, σε σύγκριση με την ελληνική αγορά;

Οι εξαγωγές για την Μouriki Greek Premium Honey ξεκίνησαν δειλά το 2022. Από το 2020 που κυκλοφόρησε η σειρά Mouriki Greek Premium Honey μέχρι το 2022 λόγω κρίσης Covid και έλλειψης διεθνών εκθέσεων τροφίμων ήταν αδύνατη η προσπάθεια μας για εξωστρέφεια. Με την συμμετοχή μας στην έκθεση Sial στο Παρίσι το 2022, τον Οκτώβριο του 2023 στην Anuga στη Γερμανία και σε λίγες ημέρες στη Gulfood στο Ντουμπάι ευελπιστούμε να διεισδύσουμε όσο γίνεται σε μεγαλύτερες αγορές του εξωτερικού, ως πρεσβευτές του ελληνικού, ποιοτικού μελιού. Δεν σας κρύβουμε ότι δεν είναι εύκολο αυτό το εγχείρημα, απαιτεί πολύ υπομονή και επιμονή, καθώς ο ανταγωνισμός διεθνώς είναι πολύ μεγάλος. Αυτή τη στιγμή εξάγουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία και Τσεχία.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Η είσοδος μας στα ράφια των Galeries Lafayett είναι η περίτρανη απόδειξη της άριστης ποιότητας των προϊόντων μας σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη, μοναδική μας ταυτότητα. Αυτός ο συνδυασμός ποιότητας και καινοτομίας έφερε την Mouriki Greek Premium Honey στα ράφια των Galeries Lafayette. Tα βάζα μας θυμίζουν έργα τέχνης, υποστηρίζοντας την φιλοσοφία ότι η μελισσοκομία είναι ύψιστη μορφή τέχνης και πολιτισμού. Ο καταναλωτής μπορεί να διακρίνει το ποιοτικό προϊόν και το αναζητά πάντα, ίσως σε μικρότερη κλίμακα από ότι στο παρελθόν, λόγω της διεθνής οικονομικής κρίσης όμως πάντα θα υπάρχει το περιθώριο για ένα καλό μέλι ή ένα καλό λάδι στο ράφι.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και ποια η γνώμη σας για το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας;

Μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει να ανταπεξέλθει στο Κυκεώνα του διεθνούς ανταγωνισμού ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που η κρίση στην αγορά λόγω covid και ενεργειακών προβλημάτων συρρίκνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Επιπρόσθετα, η άγνοια όπως στη περίπτωση μας πάνω σε θέματα Marketing, διασυνδέσεων με κανάλια διανομής και εμπορικών όρων μας έβαλε σε ένα δρόμο που στην αρχή ήταν άγνωστος και δύσκολα προσβάσιμος. Στη περίπτωση μας λάβαμε πολύ μεγάλη βοήθεια συμμετέχοντας σε διεθνείς εκθέσεις μέσω κρατικών οργανισμών και με την βοήθεια της Περιφέρειας στην οποία ανήκουμε, κάτι που άνοιξε το δρόμο ώστε η Mouriki Greek Premium Honey να γίνει γνωστή και να καταφέρει να έρθει σε επαφή με αγορές του εξωτερικού. Στη περίπτωση μιας μικρής ελληνικής οικογενειακής επιχείρησης στόχος πρέπει να είναι η σταθερή και με μικρά βήματα εξωστρέφεια, οι λίγες αλλά καλές πωλήσεις. Για εμάς στόχος είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Η ποσότητα θα έρθει με τον καιρό, τώρα στόχος είναι η ποιοτική προσφορά στον καταναλωτή.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την εταιρεία και οι στόχοι σας για το άμεσο μέλλον;

Δυστυχώς, όταν είσαι στο πρωτογενή τομέα παραγωγής πρέπει τα προγνωστικά σου, τα σχέδια για το μέλλον και οι απαιτήσεις σου να είναι πάντα εναρμονισμένες με τις κλιματολογικές αλλαγές, την αβεβαιότητα και τα βήματα να είναι πάντα μετρημένα και συγκρατημένα. Αυτό που επιθυμούμε είναι υγεία στα μελίσσια μας, υγεία σε εμάς να μπορούμε να μελισσοκομούμε για πολλά ακόμη χρόνια καθώς η νομαδική μελισσοκομία είναι ένα ταξίδι που αν το ξεκινήσεις είναι τόσο γοητευτικό που όσα εμπόδια και να βρεθούν στο δρόμο σου, λόγω της βαθιάς αγάπης στη φύση και στη μέλισσα, πάντα θα τα ξεπερνάς. Επίσης, ευελπιστούμε να καταφέρουμε να αποκτήσουμε με αργά και σταθερά βήματα ακόμη περισσότερες συνεργασίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Keywords
Αναζητήσεις
mouriki-greek-premium-honey-apo-tin-stefani-voiotias-sta-rafia-ton-galeries-lafayette.htm
Τυχαία Θέματα