Άνοδος με συγκινήσεις, εναλλαγές και νέους πρωταγωνιστές

23:30 16/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Έντονη η συνεδρίαση της Παρασκευής με πολλά πρόσωπα και πολλές αναγνώσεις και με τα αντικρίσματα των παικτών και των market makers να έχουν επίδραση στην κίνηση δεικτών και συγκεκριμένων blue chips, παρά το μικρό τζίρο. Η αγορά για πρώτη φορά μετά από πολλές ημέρες δοκίμασε ένα νέο υψηλό ενδοσυνεδριακά στις 1415 μονάδες και παρά την υποχώρηση στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, έκλεισε ανοδικά με επίθεση αγοραστών στην λήξη. Ο δείκτης FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, πήρε το μήνυμα

και ήταν πιο ζωηρός.

Οι ανοδικοί παίκτες και οι market makers σε κύρια αγορά και σε παράγωγα, δεν ήταν απλώς νικητές αλλά θριαμβευτές σε όλα τα επίπεδα, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει ανοδικά παρά το βήμα σημειωτόν και πολλούς κερδισμένους τίτλους καθώς η αγορά ξεκουράζει κάποιες μετοχές κι έχει έτοιμες εφεδρείες σε άλλες.

Παραμένει η ουσία που είναι ότι το ΧΑ είναι φθηνότερο από τις άλλες αγορές, ενώ η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από τις άλλες. Η αγορά έχει ειδήσεις και τις φανερώνει όταν πρέπει, παρά τις ανόητες φήμες που κατά καιρούς βουίζουν και παρασύρουν μία μικρή μειοψηφία μικροεπενδυτών.

Δεν είναι σε αυτή τη φάση η οικονομία, που μόλις μπήκε σε ένα σωστό βηματισμό, ούτε και το ΧΑ που μόλις ξεκόλλησε από το βάλτο, δεκτικοί σε ανόητες και υπερβολικές φήμες και μπαρουφολογία. Δεν αγοράζουν τα Χ κλωστήρια το Ζένια και το Λόρο Πιάνα. Πάει αυτό, τέλειωσε. Και δεν υπάρχει και αυτό το κοινό πια στο ΧΑ.

Για να γίνει αντιληπτό γιατί τα παράγωγα βοήθησαν και θα συνεχίσουν να βοηθούν την άνοδο, αλλά και γιατί κέρδισαν οι ανοδικοί παίκτες με τους makers να
παίζουν πάνω κάτω όσες φορές ήθελαν χθες την αγορά, μόνον ένα στοιχείο θα αναφέρουμε: Τιμή FTSE την Παρασκευή στις 19 Ιανουαρίου 3.253 μονάδες. Τιμή FTSE την Παρασκευή στις 16 Φεβρουαρίου, στις 3.427. Συνολικά 174 μονάδες άνοδος, επί 2 ευρώ η μονάδα στο συμβόλαιο, άρα κάθε συμβόλαιο του δείκτη αξίζει μέσα σε ένα μήνα 348 ευρώ ακριβότερα.

Η αγορά ξεκίνησε ανοδικά και δοκίμασε για πρώτη φορά ένα νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1415 μονάδες περίπου μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζει ένα πιο τεχνικό επίπεδο επιτέλους, παρασύροντας ίσως σε κινήσεις βραχυχρόνιους, για να αποτραβηχτούν οι αγοραστές στη συνέχεια και στη λήξη να χτυπήσουν με αγορές που έφεραν την αγορά επάνω καθώς ψαλίδισαν την πτώση κυρίως στα τραπεζικά blue chips, που έχουν αφεθεί να ξεκουραστούν, καθώς το placement πλησιάζει και η αγορά θα ρισκάρει λιγότερο σε αυτούς του τίτλους.

Πλέον η αγορά, έχει φρέσκο τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ που παίχθηκε πολύ καλά και χθες αλλά ακόμα δεν τον εμπιστεύεται η αγορά μετά από τόσα χουνέρια και τη Motor Oil. Σημαιοφόρος όμως και χθες ήταν πάλι η Coca-Cola, γιατί δίνει μακροχρόνιο ανοδικό σήμα.

Οι συναλλαγές έφθασαν τα 101,37 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,7 εκατ. σε πακέτα, με το μεγάλο να είναι στον ΟΠΑΠ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,53% στις 1.226 μονάδες, με τις τράπεζες να υποχωρούν αλλά να κρατούν τα επίπεδα που ήθελαν με αντεπίθεση στη λήξη της συνεδρίασης, που ροκάνισε το βάθος της διόρθωσης.

Η εβδομάδα δεν κάνει δικαιοσύνη, γιατί υπάρχουν πολύ μεγάλα καλά επιμέρους κέρδη κι ακόμα περισσότερα σε βάθος δύο-τριών εβδομάδων που κράτησαν. Ο Γενικός Δείκτης είχε εβδομαδιαία άνοδο 0,31% και ο τραπεζικός δείκτης αντίστοιχα κέρδη 0,08%.

Keywords
Αναζητήσεις
anodos-me-sygkiniseis-enallages-kai-neous-protagonistes.htm
Τυχαία Θέματα