Μπύρα Φονιάς: Ένας «μεθυστικός» καταρράκτης κλεισμένος σε μπουκάλι

11:12 12/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Μικροζυθοποιία Σαμοθράκης (Samothraki Microbrewery) είναι το δεύτερο εγχείρημα του Θανάση Αποστολάκου να κάνει το πάθος του επάγγελμα, και συγκεκριμένα επιχείρηση. Έχοντας δώσει ζωή από το 1981 σε ένα από τα πιο ιστορικά μπαρ της εναλλακτικής σκηνής της Αθήνας, το bar Γρανάζι, συνέχισε το ταξίδι αυτό δημιουργώντας τη συγκεκριμένη μικροζυθοποιία, το σπίτι της μπύρας «Φονιάς».

Η Μικροζυθοποιία Σαμοθράκης είναι μία οικογενειακή-συλλογική προσπάθεια, με κοινό παρανομαστή την αγάπη για τη μπύρα και το νησί

της Σαμοθράκης. Αυτή τη στιγμή παράγει τον Φονιά Pale Ale και τον Φονιά IPA, δύο προϊόντα 100% χειροποίητα, φτιαγμένα με βύνη από την Θράκη και Σαμοθρακίτικο νερό. Μάλιστα, στο εμπορικό σήμα της επιχείρησης «φιγουράρει» ένα γρανάζι, φόρος τιμής στο μπαρ της οικογένειας.

Από την αυλή του σπιτιού στο ζυθοποιείο

Το πάθος του κ. Θανάση για τη μπύρα πάει αρκετά πίσω στην ιστορία. Ήδη από τη δεκαετία του ’90, χρόνια πριν η οικιακή ζυθοποίηση γίνει εύκολα προσβάσιμη, ένας φίλος από την Αγγλία έστελνε τα απαραίτητα υλικά στον κ. Θανάση, ο οποίος εξασκούσε την προσωπική του μπύρα κάθε καλοκαίρι στην αυλή του σπιτιού του, στην Σαμοθράκη. Φυσικά η παραγωγή ήταν μικρή και προοριζόταν για προσωπική χρήση, αλλά από τότε υπήρχε το όνειρο να φτιάξει ένα μικρό ζυθοποιείο στο νησί. Η επιλογή της Σαμοθράκης δεν έγινε απλώς για συναισθηματικούς λόγους: το νερό του νησιού θεωρείται ένα από τα πιο ποιοτικά του κόσμου, γεγονός που διαφαίνεται στη γεύση της μπύρας. Άλλωστε, οι καταρράκτες και το φυσικό τοπίο της Σαμοθράκης είναι φημισμένα για την αγνότητά τους.

Το 2013 ανακοινώθηκε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων. Χωρίς ιδιαίτερη πίστη, έκανε την αίτησή του, η οποία τελικά έγινε δεκτή. Ωστόσο, όταν ήρθε η στιγμή να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, δεν υπήρχε το απαραίτητο κεφάλαιο που αντιστοιχεί στον αιτούντα, καθώς το ΕΣΠΑ χρηματοδότησε το 60% της επένδυσης, με το υπόλοιπο 40%, που αντιστοιχούσε σε περίπου 160.000 ευρώ, να μην έχει ακόμα πηγή προέλευσης. Βρέθηκε όμως ένας μέτοχος με αντίστοιχο πάθος για τη μπύρα και πίστη στο συγκεκριμένο εγχείρημα και η μπύρα Φονιάς ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά.

Τα πρώτα βήματα έγιναν άμεσα, από το 2014, με την αγορά του οικοπέδου και του εξοπλισμού και την κατασκευή του ζυθοποιείου. Το 2016, ύστερα από χρόνια σκληρής δουλειάς, γεννήθηκε η πρώτη μπύρα της Μικροζυθοποιίας Σαμοθράκης, με συνταγή του Θανάση Αποστολάκου.

Η μπύρα Φονιάς ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με βασικούς προορισμούς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ μεγάλη ποσότητα διατίθεται και κατά την τουριστική περίοδο στο νησί.

Η Μικροζυθοποιία Σαμοθράκης πορεύεται σε θετική τροχιά και είναι ικανή να καλύπτει τα έξοδα της και να προσφέρει ένα ευκαταφρόνητο ποσό χρημάτων στην οικογένεια. Αν συνεχίσει να κινείται με παρόμοιους ρυθμούς, σε μερικά χρόνια θα καταφέρει να έχει κερδοφορία. Πρέπει να σημειωθεί πως το ζυθοποιείο μένει εκσυγχρονισμένο, με διαρκείς αναβαθμίσεις στον εξοπλισμό, κάτι που προσθέτει στο κόστος της επιχείρησης.

Οι δύο μπύρες

Ο Φονιάς Pale Ale είναι μία μπύρα με 6,2 abv φρέσκια, απαστερίωτη, αφιλτράριστη με επαναζύμωση στο μπουκάλι, μια Pale Ale φυσικά θολή και γευστική που διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά της αναλλοίωτα. Πρόκειται για μία μπύρα γεμάτη με γεύσεις και αρώματα λυκίσκων και βυνών, που συνδυάζονται για να αναδείξουν αρώματα από ροδάκινο και εσπεριδοειδή.

Αντιστοίχως, ο Φονιάς IPA με 6,7 abv αποτελεί μια δημιουργία με αρώματα και γεύση λυκίσκων με νότες φρούτων και επιλεγμένες βύνες, που φέρει τη γεύση και τα αρώματα της άνοιξης. Θα μπορούσε να θεωρηθεί μια εξέλιξη της πρώτης μπύρας, καθώς παράγεται με μεγαλύτερη ποσότητα και διαφορετικές ποικιλίες λυκίσκου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη γεύση και το άρωμα.

Οι μπύρες Φονιάς είναι οι πρώτες στην Ελλάδα που στην ετικέτα τους αναγράφουν στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille το όνομα τους και τον τύπο τους. Επιπλέον, ο ομώνυμος καταρράκτης είναι ανάγλυφος, κάτι που «ζωντανεύει» το τρεχούμενο νερό της φωτογραφίας. Το καπάκι είναι επίσης ειδικά σχεδιασμένο ώστε να απορροφάει το οξυγόνο, για να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της μπύρας. Όλα αυτά ανεβάζουν το κόστος παραγωγής, ωστόσο είναι βασικό μέλημα τα προϊόντα της εταιρείας να είναι σοβαρά και αξιοπρεπή.

Η φιλοσοφία τους ακολουθεί την γραμμή των περισσότερων μικρών ζυθοποιείων της χώρας, που παράγουν μπύρες ξεχωριστές και ένα επίπεδο πάνω από τις γνωστές lager που πλημμυρίζουν την αγορά. Μπύρες με αρώματα και ποιότητα, που προσφέρουν γευστική ικανοποίηση. Αυτός είναι και ο λόγος που η Μικροζυθοποιία Σαμοθράκης έχει για την ώρα μόλις δύο μπύρες. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να αναπτυχθεί καθεμία από αυτές και είναι αξιοσημείωτο πως ακόμα κάθε παρτίδα είναι ελαφρώς βελτιωμένη από την προηγούμενη. «Κάθε παρτίδα είναι 1% διαφορετική από την προηγούμενη. Δεν θέλουμε να αφήσουμε το προϊόν στάσιμο, θέλουμε διαρκώς να το εξελίσσουμε προς το καλύτερο, σε όλους τους τομείς» κατέληξε ο κ. Θανάσης.

Keywords
Αναζητήσεις
byra-fonias-enas-methystikos-katarraktis-kleismenos-se-boukali.htm
Τυχαία Θέματα