Χ. Θεοχάρης: Το τεκμήριο ελάχιστης φορολόγησης των πολυεθνικών είναι μια τεράστια νίκη

13:13 15/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, αναφερόμενος στη ενσωμάτωση της Οδηγίας και τη θέσπιση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους μεγάλους ομίλους υποστήριξε ότι «εισάγουμε πεδίο δικαιοσύνης εκεί που κυριαρχούσε η δύναμη της ισχύος».

Στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητήθηκε η ενσωμάτωση της συγκεκριμένης Οδηγίας, ο Χ. Θεοχάρης είπε ότι η συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ είναι

μια τεράστια πολιτική νίκη των χωρών απέναντι στις πολυεθνικές επιχειρήσεις και επεσήμανε ότι τα έσοδα τα οποία προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών είναι συνάρτηση του γεγονότος ότι 137 χώρες έχουν υιοθετήσει το συγκεκριμένο πλαίσιο.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι «εάν κανείς ψάξει μέσα βαθιά στην πολιτική του ψυχή, θα δούμε πως όλοι συμφωνούμε με αυτό νομοσχέδιο που κάνει ένα βήμα εμπρός» και αυτό «που μένει να δούμε εάν θα επικρατήσουν οι δυνάμεις της πολιτικής συναίνεσης και το ψηφίσουμε ή θα επικρατήσουν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό το παρόν νομοσχέδιο  φέρνει «ένα τεκμήριο ελάχιστης φορολόγησης για τις πολυεθνικές εταιρείες» και αυτό προφανώς αποτελεί «πολιτική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης».

Παράλληλα, σημείωσε πως «η διαπραγμάτευση στον ΟΟΣΑ έχει διαρκέσει 10 χρόνια και η χώρα μας διαχρονικά είχε ενεργό ρόλο». Υπογράμμισε πως με το νομοσχέδιο αυτό «δεν χαρίζουμε έσοδα σε καμία μητρική εταιρεία, σε όποια χώρα και εάν βρίσκεται, επίσης, δεν παρέχεται η οποιαδήποτε επιλογή ούτε ως προς το ύψος του τζίρου όσο και στις εξαιρέσεις που έρχονται από την Συμφωνία του ΟΟΣΑ και την ευρωπαϊκή Οδηγία. Οι διακριτικές ευχέρειες που υπάρχουν αφορούν τους ασφαλείς λιμένες αλλά και αυτές δεν τις εξασκούμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων του Πυλώνα ΙΙ».

«Η ΑΑΔΕ έχει να κάνει αρκετή δουλειά μετά την ψήφιση του σχεδίου αυτού» αλλά «η διοίκηση του Υπουργείου και της Αρχή, δεν αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους, υλοποιούνται όσα ψηφίζονται και αυτό θα συμβεί και για την φορολόγηση της μεγάλων ομίλων», συμπλήρωσε.

Ο υφυπουργός, εκτίμησε ότι τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτό το νομοσχέδιο «είναι για τις 19 ημεδαπούς ομίλους στα 30 εκατ. ευρώ και 45 εκατ. ευρώ από τις 900 με 950 θυγατρικές των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας» συμπληρώντας ότι «οι υπολογισμοί αυτοί είναι ενός στατικού και όχι δυναμικού μοντέλου», καθώς δεν συνυπολογίζονται τα υπόλοιπα φορολογικά έσοδα που προκύπτουν.

Keywords
Αναζητήσεις
ch-theocharis-to-tekmirio-elachistis-forologisis-ton-polyethnikon-einai-mia-terastia-niki.htm
Τυχαία Θέματα