Ελεγκτικό Συνέδριο: Σύμβαση ύψους 4,4 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμισή του

15:53 26/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η σύμβαση για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της κεντρικής υπηρεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπεγράφη σήμερα, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιάννη Μπούγα, του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου και της προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Σωτηρίας Ντούνη.

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει, την ενεργειακή αναβάθμιση στο κτιριακό κέλυφος, το σύστημα κλιματισμού, το σύστημα

φωτισμού, το σύστημα πυροπροστασίας και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος. Η συμβατική δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 4,4 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στην τελετή υπογραφής ανάμεσα στην «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» και την ανάδοχο εταιρία «Triton ACT A.T.E», που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Κωνσταντίνος Μαγουλάς, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.), Τιμολέων Κατσίπος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΤ.ΥΠ. ΑΕ, Αθανάσιος Γιάνναρης και ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ορέστης Καβαλάκης.

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε: «Στόχος της υπό υλοποίηση σύμβασης είναι να εξασφαλιστούν συνθήκες θερμικής άνεσης στον εσωτερικό χώρο, με σωστή συμπεριφορά του κτιρίου κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ορθολογική χρήση και την εξοικονόμηση της ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Κτιριακές Υποδομές έχουν 50 έργα σε εξέλιξη, συνολικού προϋπολογισμού 146 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα έργα, 11 εμπίπτουν στο πεδίο της Δικαιοσύνης, προϋπολογισμού 43,7 εκατ. ευρώ. Ενώ προγραμματίζονται, για την περίοδο 2024 – 2027, πρόσθετα έργα ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων, 39,4 εκατ. ευρώ για τις υποδομές της Δικαιοσύνης».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεψε την προσοχή του στο πολύ σημαντικό θέμα της κλιματικής κρίσης. Γι’ αυτό και η στρατηγική την οποία ακολουθεί η Κυβέρνηση από το 2019 και μετά βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι η ψηφιακή μετάβαση, ο δεύτερος πυλώνας είναι η πράσινη μετάβαση, ο τρίτος πυλώνας είναι η κατάρτιση και ο τέταρτος πυλώνας είναι οι επενδύσεις.

Ακριβώς στην πράσινη μετάβαση αποσκοπεί η προσπάθεια που έχουμε καταβάλει για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τελείως την εικόνα των κτιρίων στην πατρίδα μας.
Άλλωστε, αντιμετωπίζοντας προσφάτως τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, η Ελλάδα έχει βρεθεί μπροστά στις εξελίξεις και ένα μεγάλο ποσό που προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ πηγαίνει ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση. Δηλαδή, να συμβάλλουμε στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας και κυρίως των κτιρίων που έχουν δημόσιο χαρακτήρα με στόχο να αναβαθμιστούν και να ελαχιστοποιηθεί το ανθρακικό τους αποτύπωμα».

Η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Σωτηρία Ντούνη, ανέφερε: «Μία από τις συνιστώσες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που αποβλέπει στην πράσινη μετάβαση έως το έτος 2050, αποτελεί η ανάληψη δράσεων για το κλίμα και τη μείωση των εκπομπών αερίου. Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται από τις εθνικές αρχές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγχρηματοδοτούνται από ενωσιακούς και εθνικούς πόρους μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στις δράσεις αυτές συγκαταλέγονται πολιτικές για ενεργειακά αποδοτικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης και ενίσχυση των επενδύσεων στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων».

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΤ.ΥΠ, Τιμολέων Κατσίπος, επεσήμανε: «Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο που εκτός από ενεργειακά αναβαθμίζει το κτίριο αισθητικά και λειτουργικά. Για την εταιρεία μας αποτελεί κίνητρο συνεχούς προσπάθειας και εξέλιξης η εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας».

O διευθύνων σύμβουλος της ΚΤ.ΥΠ, Αθανάσιος Γιάνναρης, ανέφερε: «Με την αναβάθμιση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ”Κτιριακές Υποδομές Α.Ε” συνδράμει και τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας (Άρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο). Σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η χώρα έχει ως προτεραιότητα τη βελτίωση της απόδοσης της Δικαιοσύνης και η κοινωνία στηρίζεται στη Δικαιοσύνη, εμείς της εξασφαλίζουμε σύγχρονες υποδομές ώστε να επιτελεί σε πολύ καλύτερες συνθήκες το λειτούργημά της».

Keywords
Αναζητήσεις
elegktiko-synedrio-symvasi-ypsous-44-ekat-evro-gia-tin-energeiaki-anavathmisi-tou.htm
Τυχαία Θέματα