Εν.Ε.Α.Π: Αναγκαία η μείωση του ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά

19:10 13/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η παραγωγή και διάθεση αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα, εκτιμάται πως παράγει ΑΕΠ ύψους 2,1 δισ. ευρώ ετησίως ενώ το 2022 της αναλογούσαν περισσότερες από 72 χιλιάδες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Παράλληλα, η εν λόγω δραστηριότητα παράγει εισοδήματα από εργασία και σημαντικά έσοδα από φόρους και εισφορές τα οποία ενδεικτικά το 2022 ανήλθαν σε 398 εκατ. και 616 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Στην

Ελλάδα εφαρμόζεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για όλες τις κατηγορίες οινοπνευματωδών ποτών (εκτός του κρασιού), ο οποίος επιβαρύνει την τελική τιμή του προϊόντος και άρα το σύνολο των καταναλωτών.

Ο συντελεστής ΕΦΚ ορίζεται κατ’ αρχήν με βάση την κατηγορία οινοπνευματώδους ποτού (κρασί, μπύρα, ούζο/τσίπουρο, λοιπά αλκοολούχα ποτά) και δευτερευόντως, εντός της κάθε κατηγορίας, με βάση την περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη.

Η γενική διευθύντρια της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π), Σοφίκα Παπανικολάου, δηλώνει σχετικά: «O ΕΦΚ στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλός και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο εμπόδιο για τη βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη του κλάδου».

Σύμφωνα με την Εν.Ε.Α.Π. η ισχύουσα φορολογική πολιτική δημιουργεί μία σειρά αλυσιδωτών αρνητικών επιπτώσεων καθώς οι φόροι:

Ξεπερνούν το 55% της τιμής ενός κοινού αλκοολούχου ποτού επιβαρύνοντας δυσανάλογα την  πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών.Επηρεάζουν αρνητικά το κόστος του τουριστικού προϊόντος.Υποκινούν τη φοροδιαφυγή και τη λαθρεμπορία με άμεσο αντίκτυπο στα κρατικά έσοδα αλλά και στην υγεία του καταναλωτή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΦΠΑ στη Βουλγαρία είναι 1,9 ευρώ ανά φιάλη ενώ την ίδια στιγμή στην Ελλάδα είναι στα 11 ευρώ. Ο συντελεστής ΕΦΚ στη χώρα μας είναι 4,5 φορές υψηλότερος σε σχέση με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η Εν.Ε.Α.Π υποστηρίζει ότι η δυσμενής φορολόγηση των αλκοολούχων ποτών επιδεινώνεται και από την διαφορετική μεταχείριση των προϊόντων διήμερων αποσταγματοποιών (χύμα) τόσο σε φορολογικό όσο και σε ρυθμιστικό επίπεδο.

Αυτό πυροδοτεί σημαντική νόθευση του ανταγωνισμού σε βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας εμφιαλωμένου τσίπουρου και τσικουδιάς, εκτεταμένη φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο.

Όπως τεκμηριώνεται στην πρόσφατη μελέτη ΙΟΒΕ (2023) «Οικονομικές επιδράσεις από τη μείωση ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά», η πολιτική ΕΦΚ όπως διαμορφώθηκε το 2009 και 2010 οδήγησε σε σταθερή μείωση των νόμιμων καταγεγραμμένων πωλήσεων, η οποία το 2022 παραμένει στο επίπεδο το -38% σε σχέση με το 2009.

Η Εν.Ε.Α.Π, στηριζόμενη στη μελέτη του ΙΟΒΕ, προτείνει ο ΕΦΚ επί των αλκοολούχων ποτών να μειωθεί στο επίπεδο του μέσου όρου της ΕΕ με σταδιακή μείωση κατά 10% σε 3 διαδοχικές φάσεις.

Τα οφέλη από τη μείωση του ΕΦΚ

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Εν.Ε.Α.Π, με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να αντιμετωπιστεί ένα μέρος του λαθραίου εμπορίου των αλκοολούχων ποτών και θα ενισχυθεί η ελληνική παραγωγή, η οποία θα αποκτήσει μία μεγαλύτερη ρευστότητα για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις της τεχνολογίας. Όσον αφορά στην περιφέρεια, απ’ όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αλκοολούχων ποτών τα οφέλη θα είναι πολυάριθμα.

Η μείωση του ΕΦΚ θα προκαλέσει αισθητή μείωση της τιμής στο ράφι και θα συνεισφέρει στη μείωση του πληθωρισμού. Παράλληλα, θα μειώσει το κόστος πρώτων υλών για την εφοδιαστική αλυσίδα και ιδιαίτερα για την ελληνική παραγωγή θα συνεισφέρει στην απελευθέρωση κεφαλαίων για επενδύσεις στην έρευνα και καινοτομία, το marketing και την προσέλκυση επιστημονικού δυναμικού.

Επιπρόσθετα, θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό χτύπημα ενάντια στη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο και κατ’ επέκταση θα συνεισφέρει στην ασφάλεια του καταναλωτή.

«Από την άλλη όσον αφορά την επιτόπια κατανάλωση δεν υπάρχει πρόβλεψη για μείωση τιμής αλλά θα μειωθούν τα λειτουργικά κόστη καθώς θα μπορέσουν να προσφέρουν ποιοτικότερες υπηρεσίες», πρόσθεσε η κυρία Σοφίκα Παπανικολάου.

Η μελέτη του ΙΟΒΕ (2023) «Οικονομικές επιδράσεις από τη μείωση ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά», καταλήγει ότι η μείωση του συντελεστή ΕΦΚ στον μέσο όρο της ΕΕ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη ή και θετική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεβρουάριο ξεκίνησε πιλοτικά η χρήση του συστήματος lotify της ΑΑΔΕ. Το σύστημα αυτό ελέγχει τη νομιμότητα των ποτών, δηλαδή αν έχουν εισαχθεί νόμιμα και αν έχει πληρωθεί ο φόρος. Η αδυναμία του συστήματος αυτού έγκειται στο γεγονός ότι αδυνατεί να πραγματοποιήσει ιχνηλάτηση του προϊόντος, ώστε να αποκαλυφθεί η πορεία που ακολούθησε.

Ωστόσο, επενδύσεις για τη βελτίωση του προγράμματος θα μπορούσαν να αποδειχθούν επιζήμιες σε περίπτωση που επενέβαινε η ΕΕ για να καθιερώσει ένα καθολικό σύστημα ελέγχου των αλκοολούχων ποτών.

Έρευνα ΙΟΒΕ για το οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου των αλκοολούχων ποτών το 2022Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα - Συμβολή στην οικονομία και προοπτικέςΟικονομικές επιδράσεις από τη μείωση του ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά-Έρευνα ΙΟΒΕ 2023
Keywords
Αναζητήσεις
eneap-anagkaia-i-meiosi-tou-efk-sta-alkooloucha-pota.htm
Τυχαία Θέματα