«Έβρεξε» κεφάλαια για το πρώτο ομόλογο του ελληνικού δημοσίου φέτος

17:12 30/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

«Έβρεξε» κεφάλαια που στριμώχτηκαν για να πάρουν ελληνικά ομόλογα στην πρώτη φετινή έκδοση του ελληνικού δημοσίου με αποτέλεσμα να μειωθεί το επιτόκιο για πού θα πληρώνουμε, ενώ προσφέρθηκαν σχεδόν εννιά φορές περισσότερα κεφάλαια. Συγκεκριμένα προσφέρθηκαν περισσότερα από 35 δισ. ευρώ έναντι 4 δισ. ευρώ που άντλησε ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους) 

Η ισχυρή ζήτηση επέτρεψε στην Ελλάδα να περιορίσει το spread

του 10ετούς ομολόγου στις 80 μονάδες βάσης, πέντε μονάδες κάτω από την αρχική τιμή.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η υγιής ανάπτυξη στην Ελλάδα και η δημοσιονομική προσαρμογή συνέβαλαν στην πτώση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου κατά 110 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες, στο 3,2%, που είναι η καλύτερη επίδοση στον ανεπτυγμένο κόσμο, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Στην Ιταλία, η οποία σημείωσε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση, η απόδοση μειώθηκε περίπου 45 μονάδες βάσης στο 3,75% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Υπάρχει «ισχυρή ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας», δήλωσε στο Bloomberg ο Κάσπαρ Χένσε, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην RBC BlueBay Asset Management, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη είναι ισχυρή, πολλές διαρθρωτικές τάσεις είναι πολύ θετικές. Το ελληνικό χρέος είναι μια καλή περίπτωση ακόμα και στον επίπεδο του BBB-».

Ο Χένσε βλέπει περιθώρια για περαιτέρω μείωση του spread και προβλέπει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από αυτές των ισπανικών, επί του παρόντος στο 3,1% για τον 10ετή τίτλο. Με τη σημερινή έκδοση, η Ελλάδα έπιασε το 40% του φετινού στόχου των 10 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μέσω ομολόγων.

Ο Βάσκο Τέλες, διαχειριστής κεφαλαίων στο Grupo Novo Banco Gestão de Activos στη Λισαβόνα, αγόρασε το νέο ελληνικό ομόλογο. Αν και υπάρχουν λιγότερα περιθώρια για περαιτέρω μείωση του spread, το ενδιαφέρον των επενδυτών σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα δυνατότητες για κέρδη, υποστήριξε.

Η προσπάθεια του ελληνικού δημοσίου ήταν να εκμεταλλευθεί το θετικό μομέντουμ σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, καθώς και τη
γενικότερη πορεία των ελληνικών ομολόγων, με την ένταξή τους σε διεθνείς δείκτες, όπου εκτιμάται ότι θα φέρει κύμα εισροών. 

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Société Générale είχαν αναλάβει να φέρουν σε πέρας  τη διαδικασία της έκδοσης, ενώ το νέο 10ετές λήγει στις 15 Ιουνίου του 2034. 

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, καθώς έως τώρα ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει μόνο σε επανέκδοση υφιστάμενων τίτλων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2024 διαμορφώνονται περίπου στα 19 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 5,46 δισ. ευρώ αφορούν αποπληρωμές χρέους, τα 4,85 δισ. ευρώ πληρωμές τόκων και τα 12 δισ. ευρώ πρόωρες αποπληρωμές στις οποίες θα προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Keywords
Αναζητήσεις
evrexe-kefalaia-gia-to-proto-omologo-tou-ellinikou-dimosiou-fetos.htm
Τυχαία Θέματα